Guide pro začátečníky – 3. díl (stavba herního balíčku)

Čtete třetí díl našeho průvodce pro začátečníky a to je skvělé, protože jste si již určitě koupili či dostali své první karty a pouštíte se do sestavení svého prvního hracího balíčku. Pokud naopak ještě váháte, zda si kupovat karty, o kterých nevíte, zda vás vůbec budou bavit, můžete si hru vyzkoušet zcela zdarma pomocí tzv. demo balíčků. Tyto demo balíčky jistě bude mít někdo ve vašem okolí, kdo se hře aktivně věnuje. Stačí třeba napsat na oficiální FB stránku Wastelands anebo rovnou na info@wastelands.cz pro zjištění, zda a kdo tyto demo balíčky má a může si s vámi zahrát. Někde se dokonce pořádají ukázkové hry, kam můžete zajít a podívat se, jak se tato karetní hra hraje. No a pokud víte, že se ve vaší blízkosti třeba pořádá nějaký turnaj, můžete se na něj jet podívat i bez toho, aniž byste se samotného turnaje zúčastnili, jen čistě na čumendu.

Bohy a jejich zaměření (filozofii) jsme se představili minule a taktéž jsme si ukázali rozvržení karty pro lepší orientaci. Jak tedy svůj první balíček seskládat? Ono je samozřejmě nejlepší si karty rozdělit podle bohů a nastudovat si, kde jsou přednosti potažmo slabiny daného boha. To však vyžaduje čas, který třeba nechcete či nemůžete hře věnovat. Obecné pravidlo zní, že by měl být balíček rozumně vyvážen, tedy rozumný poměr bojovníků a magie, doplněný o stavby, předměty či jiné karty. Těžko vyhrajete hru, když budete na hrací stůl sázet jednoho bojovníka za druhým a doufat, že tak udoláte soupeře. Stejně tak si nezkoušejte hrát na Harryho Pottera a vybudovat balíček pouze z magie (kouzla, zaklínadla, protikouzla, očarování atd.). Stačí pak jeden silný bojovník, na kterého vaše kouzla nebudou stačit, a můžete míchat balíček pro novou hru. Jen ve velmi výjimečných případech tyto decky vyhrají.

Při stavbě balíčku samozřejmě vycházejte z karet, které máte k dispozici. Ostatní karty z dané edice pro daného boha jsou k nahlédnutí v eshopu v kusovkách, kdo si chce udělat lepší přehled o celém arsenalu daného boha. Ale nechystáte balíček proto, abyste si tam za čas doplnili karty, které vám chybí, ale abyste mohli hrát rovnou. Zde je tedy takové malé doporučení, jak postupovat, pokud o kartách nemáte žádné nebo jen velmi malé povědomí:

  1. Rozdělte si karty podle bohů (barvy).
  2. Podívejte se, jaké konkrétní karty máte (bojovníci, předměty,…).
  3. Popřemýšlejte nad tím, od kterého boha máte dostatečný počet karet pro zařazení do balíčku (4 karty od jednoho boha opravdu nestačí, takové karty slouží jen jako doplněk – neutrální karty či karty boha Bufy).
  4. Přečtěte si popisky na daných kartách, u některých karet určitě najdete jisté souvislosti.
  5. Pokud máte karty, které boostují nebo se odkazují na jiné karty, které zatím nemáte, je zbytečné je do balíku zařazovat, pokud karta sama o sobě není hratelná (vesměs silní bojovníci).
  6. Vyberte si karty max. 4 bohů (+ neutrální, Bufa), abyste dali dohromady alespoň 45 karet, což je minimální počet ke hraní, maximální počet stanoven není.
  7. Pokud máte karet tak akorát na sestavení herního balíku, hrejte s tím, co máte.
  8. Pokud máte karet více a můžete některé nepotřebné z balíku vyřadit, znova si pročtěte popisky na kartách. Najděte ty, pro které si myslíte, že nebudete mít využití anebo si myslíte, že jsou zbytečné.
  9. Po selekci nepotřebných karet máte svůj první herní balík připraven.

PS1: Žádná karta samozřejmě není úplně zbytečná, ale pakliže neznáte efekty a souvislosti s jinými kartami popř. herní styl vašeho soupeře, některé karty vám opravdu mohou přijít zbytečné.

PS2: Pro hraní s kamarády jen tak pro srandu je úplně jedno, kolik bohů a jaké karty v balíčku máte, ale přeci jen, hra má jakási svá pravidla a bylo by dobré se jich držet.

 

Pokud jste si balík jakž takž poskládali a to samé udělal váš kamarád, není nic lepšího, než je rovnou proti sobě vyzkoušet. Časem samozřejmě zjistíte, že to není úplně ten vysněný balík, který by všechno a všechny porážel, ale nikdo se mistrem nestává hned. A to ani borci, kteří hrají hru už léta. I ti se stále učí, zkouší a vylepšují svoji herní strategii. Nevěšte tedy hlavu, pokud budete na začátku prohrávat. Inspiraci pro sestavení herního balíku můžete načerpat v Deck-Techu, kde si můžete projít herní balíky, které jsou úspěšné a otestované na turnajích. Nicméně je velmi pravděpodobné, že vám hodně zmíněných karet bude chybět, především ty, které se dají získat jen za účast či výhru na turnaji. Na Wastelands je ale právě zábavná i ta „neherní pasáž“, kdy zkoušíte a testujete herní balík z toho, co máte k dispozici.

 

Hrací plocha:

Hrát můžete všude, kde je alespoň trochu místa a povrch je pokud možno rovný. Hrát se dá v posteli, na gauči, na zemi (na koberci), prostě všude. Asi nemá cenu zmiňovat, že nejlepší je to za klasickým stolem. Pokud chcete, aby vám karty vydržely co nejvíce v původním hezkém stavu, doporučujeme na ně dokoupit obaly. Každý herní povrch je jiný, někdy drsnější, jindy hladký, ale pořád dochází k ošoupávání karet. Místo karet je tedy vhodnější ošoupávat obaly. Pokud doma obaly nemáte a ani si je nechcete pořídit, nemusíte se bát, že by se karty zničily během pár hraní. Ale samozřejmě záleží, jak se k nim chováte. Pořád je to jen jistá forma papíru (kartonu).

Rozvržení hrací plochu nejlépe znázorní tento obrázek:

 

Stůl nebo hrací plocha je pomyslně rozdělena na dvě části – na vaši a soupeřovu. Blíže k vám se nachází ZÁLOHA. Zde se vykládají všichni bojovníci, ať už do hry přichází aktivní či pasivní. Aktivní bojovníci mají schopnost „létání“, všichni ostatní přicházejí do hry pasivní. Pasivní poloha je znázorněna vodorovnou polohou karty. Více o herních termínech bude probráno v následujících dílech tohoto průvodce. Dále od vás (blíže k soupeři) jsou tzv. HRADBY. Na hradbách probíhá boj mezi vašimi a soupeřovými bojovníky. Až na výjimečné případy můžete mít na hradbách vždy max. 3 bojovníky. Pokud chcete zranit samotného hráče, musíte jeho hradby „prorazit“.

Karty do ruky, které poté můžete vykládat (hrát z ruky), si lížete z HERNÍHO BALÍČKU. Karty, které hru opouštějí se dostanou na HŘBITOV či do NICOTY. Rozdíl mezi hřbitovem a nicotou je vesměs takový, že ze hřbitova se dají tahat karty zpět do hry (ruky) pomocí efektů jiných karet, z nicoty se už 99,9% karet zpět hrát nedá.

Rozprostření karet po hrací ploše nemá pevná pravidla. Balíček, hřbitov i nicota mohou být umístěny v podstatě kdekoli. Pravákovi se třeba lížou karty lépe pravou rukou a proto má balíček více napravo, levák obráceně. Stejně tak očarování, stavby, předměty či třeba zóny nemají na hrací ploše pevný bod, kam je umisťovat. Držte se proto jednoduchého pravidla. Pokud vám to hrací prostor umožní, rozvrhněte si ho tak, aby byl v každém okamžiku přehledný pro vás i pro soupeře. Ten má totiž právo se kdykoli podívat na váš hřbitov či nicotu, aby věděl, jaké karty jsou zničeny, a stejně tak vy byste měli mít v každém okamžiku přehled o všech soupeřových kartách, které vyložil.

 

V dalším díle se již pustíme do pravidel a vysvětlíme některé herní termíny.


 

 


 

Michal Slivečka (redaktor)
Jednou někdo před 15 lety dotáhl do třídy pár karet Wastelands. Tak mě ta hra chytla, že snad co přestávka, to partie. Sehrál jsem jich stovky. Nyní jsem rád, že se opět mohu vrátit k zápolení s novými edicemi. Jsem ale „stará škola“, mám rád mlátičky mezi bojovníky, které sem tam opepřím boostem nebo kouzlem. Dnešní control balíky mě moc nebaví.