REPORT: Highlander Modřice (6. 11. 2021, Brno)

Salve Wastelands!

Neaktivita na našem webu je až tristní, je pravda, že web prošel velkou úpravou po napadnutí virem (softwareovým) a bohužel situace okolo COVID-19 a nesutálé opatření naší hře vůbec neprospívají. I přesto jsem se ale rozhodl, navzdory tomu, že se tolik nehraje, být aktivní aspoň na webu a sem tam alespoň něco pro vás zesmolit, protože vir-nevir, úplné mrtvo tady prostě být nemůže.

Dobrou motivací pro napsání článku jsou mé postřehy z turnaje ve formátu Highlander, který se konal nedaleko Brna, kde jsem snad nedopadl zas až tak zle (alespoň z mého pohledu). A než úplně zapomenu na to, jak to vlastně probíhalo, rozhodl jsem se to alespoň zvěčnit tímto textem. Bohužel nemám žádné fotky (to mě na místě nenapadlo, příště zkusím i něco odfotit). Přiložím alespoň obrázky karet, které mi přišli zajímavé.

Začnu jednotlivými koly a soupeři a na závěr to zkusím nějak shrnout. Hrál jsem Prokletého generála a Kontrol s písněmi + countery za 0 a pár silných bojovníků na závěr (Zulit, Diamanťák..) a samozřejmě hromadu ničení (kradení). Svůj decklist uveřejním na konci tohoto článku a něco málo k němu řeknu.

 

1/ KOLO: Csaba Sziva (Kaposvár) – LL

První kolo pro mě nedopadlo vůbec dobře, Csaba hrál Edralian discard control s klasickými discardovacími kartami, vlastně téměř vše co si dovedete představit v reprotoáru fialové a limetkové a leč hry nebyly odehrány nějak extra rychle (co si pamatuji hráli jsme téměř do limitu) postupně si Csaba získaval discardem převahu a v obou hrách mě porazil celkem bez problému. Za sebe mohu říct, že jsem měl bohužel poměrně smůlu s counterem do úvodní ruky a naopak jsem si ho pak lízl v nejméně vhodnou dobu. Pokud se prostě hry nevyvíjejí úplně směrem, kterým byste sami chtěli a do toho si líznete ve 4. kole Sílu silného, víte, že vám nastávají skutečné problémy. Nechci se na to vymlouvat, nicméně štěstí jsem prostě neměl. V kombinaci se zkušenostmi Csaby byla jen mizivá šance na úspěch v této kombinaci. Nemám rád vstupy do turnajů tímto způsobem (kdo by měl, na druhou stranu jsem si mohl říct, že už to bude buď a nebo a uvidíme koho mi osud přidělí a že když nic, tak si alespoň po HOOOODNĚ dlouhé době zahraju). A nakonec se ukázalo, že jsem si zahrál celkem dobře.

Z karet, které bych v tomto kole zmínil je určitě Torqan, který mne skutečně překvapil. Hrál jsem proti němu asi poprvé a je opravdu velmi těžké proti němu hrát. Jeho schopnost vzkříšení v kombinaci s triggerem, který rozdává žetony spánku vás nejednou dostane do situace kdy začnete zvažovat, jestli se ho vlastně chcete zbavovat konvenčním removalem, takže na tomto formátu určitě vynikla jeho síla a v balíčku s Edralianem dává určitě smysl i proto, že může být hrán kdykoliv, kdy můžou být hrány kouzla. Druhou zmínku si zaslouží PROMO karta Jiskření, která i po X edicích a odehraných turnajích může stále překvapit a určitě má co nabídnout. Tuším že to byla jedna z posledních karet, kterou jsem ve hře viděl, pak je většinou konec. Ale to určitě už všichni znáte…

0:2, celk. 0 b. (-2)

 

2/ KOLO: Michael Kadlec (Praha) – WW

Do druhého kola jsem již nastupoval s cejchem 0:2 z prvního kola, takže se vždy začíná hrát mnohem více otevřeněji a je to celé více méně buď a nebo. A Michal určitě nepřijel do Brna prohrát. Velmi zkušený pražský hráč mě vůbec nešetřil a od začátku rozjel své obligátní husy chaosu a další karty z Chara-dinova repertoáru. Neustále se snažil vytvářet tempo a já musel hledat odpovědi. Naštěstí jsem měl velké štěstí na karty, které se mi v dané okamžiky přímo hodily. Zejména jsem poznal sílu karty Oslabení jedince, která je na tomto formátu skutečně nedocenitelná a její „vzácnost“ by zde ve smyslu formátu mohla klidně být někde mezi vzácná až ultra-vzácná. Zničit cokoliv, ještě si líznout kartu a to vše podchycené arcimagií je prostě až příliš dobré na to, abych vůbec přemýšlel, že tuto kartu ve žluté hrát nebudu. Myslím, že v těchto hrách jsem také měl větší štěstí na countery a nepouštěl ho do hry až tak, že by mě to mohlo ohrozit. Michal měl sice taky countery (např. Pokřivenou moc za černou), ale na moje countery a zabíjení to nakonec nestačilo. Hráli jsme opět poměrně dlouho Michal se bránil velmi statečně a snažil se neustále něco vymýšlet a hra nebyla do poslední chvíle rozhodnutá. Po dlouhém boji nakonec i v druhé hře prohlásil, že už není schopný vývoj hry zvrátit. Za toto vítězství jsem byl velmi vděčný, protože mě vrátilo do turnaje a začal jsem balíčku alespoň trochu věřit 🙂

2:0, celk. 3 b. (0)

 

3/ KOLO: Marcel Tobola (Napajedla) – LWW

V třetím kole mi los přiřadil kamaráda z města, se kterým jsme dokonce předchozí den trénovali a spolu na turnaj přijeli. Bylo taky jasné, že ten kdo z tohoto duelu nevyjde úspěšně je de facto odepsaný k celkově horšímu výsledku a může zapomenout na celkové vítězství. Věděl jsem co hraje a věděl jsem, že není nereálné ho porazit, protože z tréninku jsme to měli cca 50/50. Takže to bylo otevřené. Hrál kombinaci hledání a mašiny + nějaké větší dražší bijce. Takže byl balíček velmi variabilní. Standardně měl v balíčku Archaixe, ale jeho výhodu zrušil můj Prokletý generál. Proti Yoogeemu jsem měl poprvé velké štěstí na countery v úvodní ruce, takže sice jsem velmi rychle prohrál v první hře a bylo to se mnou nahnuté za stavu 0:1, v dalších hrách začali karty chodit a countery + kradení udělali svoje. Už si bohužel nepamatuji čím jsem ho zabil, nicméně jsem se v tomto kole skutečně snažil neudělat vůbec žádnou chybu a odehrát pořadí karet přesně tak, jak by mělo být nejvýhodnější (a věřte, že to je někdy v balíčku s písněmi a Princem Nilem skutečně kumšt to promyslet). Naštěstí to dobře dopadlo a výběr posloupnosti hraní písní byl asi dobrý. Také si pamatuji, že mi velmi pomohla karta Prostorpohlcující molekuly, nepodceňujte tuto kartu na tomto formátu. Modrá nabízí v jednokarťáku skutečně zajímavé možnosti přes své karty s podtypem vize. Takže jsem byl na šesti bodech a mohl si relativně oddechnout.

2:1, celk. 6 b. (+1)

 

4/ KOLO: Michal Jurčík (Orlová) – WW

Ve čtvrtém, předposledním kole jsem potkal vítěze amatérské ligy a veterána ostravského hraní Michala Jurčíka. Ještě před hrou jsem zjistil, že porazil pozdějšího celkového vítěze a bývalého mistra Tomáše Kuchtu. Z tohoto důvodu jsem začal mít obavy co na mě vytáhne. Hned v úvodu první hry mu můj Prokletý generál zrušil efekt jeho Sheranina generála, což si myslím, že bylo naprosto klíčové. Dle mého jsem títmo získal obrovskou výhodu, protože síla Michalova balíčku byla určitě v první řadě s funkčním generálem zelených (potažmo jedovatých) potvor. Začal na mě vytahovat postupně různé jedové potvory, jmenovitě Fetuse, Ďábelského pavouka nebo např. Pavoučí královnu. Také jsem zahlídl obranného draka, který se nedá zabít Oslabením jedince, což bylo pro mne nemilé zjištění 🙂 Pak tam byly určitě ještě nějaké Černé vdovy a možná nějaká další zelená havěť, leč bez generála tito bojovníci nedokázali vytvořit potřebný tlak.

Po pár counterech, ničení a ukradení Pavoučí královny (to mi přišlo obzvláště dobré si takhle drahou kartu za relativně pakatel vzít a mít možnost si tvořit extra karty mi skutečně přišlo v daný okamžik velmi worthy) podařilo zastavit jakýkoliv tlak a v jednu chvíli jsem si přes písně a jiné efekty dokázal na konci kola líznout snad 7? karet (nepamatuji si přesně, ale vím že to bylo fakt hodně) – zkrátka tam se projevila síla písní a Nila opravdu se vším všudy a Michala se mi podařilo „zkontrolovat“ v pravém slova smyslu. S takovou karetní výhodou už nebylo těžké neprohrát.

2:0, celk. 9 b. (+3)

 

5/ KOLO: Martin Krzywoń (Orlová) – LW

Poslední kolo padl los na také velmi dobrého a zkušeného Martina, také z Orlové. Když jsme původně do hry nastupovali, ještě jsme netušili, že shoda náhod a okolností (také nevýhoda stanoveného počtu kol při 10 lidech) nám nejspíše ani jednomu neumožní vyhrát celý turnaj. Toto vnímám skutečně jako velké zklamání, protože nemít možnost vyhrát a vlastně to ani nemít šanci ovlivnit je skutečně velká smůla. Po dvou hrách jsme se tedy rozhodli dát remízu a rozhodnout umístění hodem mince. Já bral nakonec lepší pořadí, Martin lepší ceny. Oba jsme dostali stejný počet bodů.

Martin hrál samozřejmě vše co se dá do kvalitní konstrukce s mlhou dát – tedy mlhy :-). Zejména stojí za zmínku samozřejmě kombo Mlžná amazonka + Modromord, nebo např. zajímavý boost Magická mlha aj. Dle mého mi velmi pomohl Prokletý generál, který samozřejmě zmírnil efektivitu jeho karet s mlhou a spousta jeho karet díky tomu ztratila sílu (Vladimírova válečná sekera). A dost možná, kdybych tuto oranžovou kartu neměl, hry by nejspíše ani 1:1 nedopadly. Na to už se ale nikdo ptát nebude.

Abych byl upřímný – proti balíčku zaměřeném na mechaniku mlhu nemám téměř vůbec nahráno, a proto se mi ani moc nechtělo dále hrát 🙂 a samozřejmě jsem toho taky už v pátém kole měl mnohem plnější „brejle“ než např. v kole druhém. Navíc jsme byli bez jídla, protože jsme si po turnaji chtěli zajet do nedaleké Olympie do BURGER KINGU 🙂 Proto jsem uvítal remízu a nakonec vlastně spokojený s 3. celkovým místem se rozloučil a jelo se chálovat 🙂

1:1, celk. 10 b. (+3)

 

Turnaj nakonec vyhrál Tomáš Kuchta, který prokázal svou zkušenost a také po drobném zaváhání dokázal svůj balíček ukočírovat na příčku nejvyšší. V posledním kole porazil Csabu a bral celkové vítězství. Vyhrál určitě zaslouženě protože s oranžovou kartou „Koncentrace“ není úplně jednoduché hrát. Nicméně kde jinde ji vyzkoušet, než právě na Highlanderu, kde se její síla přeci jen lehce více otevírá, než například při královském Standardu.

 

Finalní pořadí turnaje bylo:

1. Kuchta Tomáš (Brno) +150 b.
2. Sziva Csaba (Kaposvár) +150 b.
3. Šopík Vladimír (Napajedla) +130 b.
4. Krzywoń Martin (Orlová) +130 b.

 

Ja za sebe jsem byl celkově spokojený. Prohrál jsem v podstatě jen jednou s velmi zkušeným hráčem a královsky jsem si po dlouhé době zahrál. Hraní karet už mi skutečně chybělo. Nakonec jsem svého rozhodnutí vypravit se na tento turnaj vůbec nelitoval (ostatně jako vždy) a vám všem bych doporučil to samé, nemá smysl doma sedět a čekat, že nějaké zážitky přijdou za vámi. Neváhejte a přijďte si zahrát Wastelands na nejbližší turnaj. Je to skutečně skvělá hra plná překvapení, myšlení a nevšedních zážitků. Snad se již brzy uvidíme zase na nějakém turnaji.

 

Nyní pár slov k ménu balíčku…

Balíček jsem stavěl den před turnajem a měl jsem obavy, protože jsem písně nikdy „na plno“ nikde nehrál a uvědomoval jsem si, že nejsou nejjednodušší na zahrání, obzvláště pokud synergie nemám zažité. Na začátku jsem dokonce chtěl hrát jako oranžovou kartu Edraliana. Toto jsem nakonec zavrhl a zpětně svého rozhodnutí nelituji. Zjednodušení stylu mi určitě prospělo, zejména proto, že jsem skutečně neměl nahráno vůbec nic a hrál jsem snad po roce… nemělo smysl to lámat přes koleno Edralianem. Celý balíček je tedy založený na vyčkávání a counterech v začátku hry (Síla silného, Trhačka, Aura, …) skvělém ničení Oslabení jedince (pozor pouze na Highlanderu!) a zbytek ničení supluje kradení – Zmámení, Otrokářství a Svůdné pokušení (ideální pokud potřebujete něco sacnout do něčeho, tak si to prostě s dovolením vezmete od protihráče – sac ideálně do písně). Pro stabilizaci hry najdete Malým přáním Prince Nila a prolizové písně – bílou nebo žlutou, případně si líznete Perpeteem. Až je vše tímto stabilizováno vyletí Zulit či Dia Drak, Oživlá stavba, alternativně Cejn a je většinou konec. Nezřídka se vám však podaří protihráče za stabilizovaného stavu prostě domlátit jeho vlastním ukradeným bojovníkem.

Moje konstrukce by se dala určitě ještě vylepšit, např. Starou pověstí, a naopak některé karty by se daly vyřadit zejm. Repro, Léčka, Hrobník, Kvalitní náhrada, Chammurapiho přízrak aj. Velmi mě překvapily a mou popularitu si naopak získaly karty, o kterých jsem předtím pochyboval – Riannandi (používá obě schopnosti v jednom kole!), Posel snů (skvělé možnosti v late game), Zolatopoxx (easy counter)… I ten promo šotek asi není úplně marný na HL… ale v tomto případě to AAA karta není.

Můj balíček:

 

Všem děkuji za skvělý turnaj, Michalovi Slivečkovi za organizaci a jeho ženě Kláře za výborné Latte 🙂

 

Na závěr ještě zvěřejňuji decklisty nejlepších hráčů, kteří hráli finále, ať se můžete mrknout a případně inspirovat:

1/ místo – Tomáš Kuchta

PRAVIDELNICE: Koncentrace

Deego
Hlas bozi
Krajina snu
Stara povest
Univerzalni reseni

Drak lasky
Hendialin pohled
Hromadne uhranuti
Iluzionarni past
Kurtz
Magicke spory
Prostorpohlcujici manaspory
Psionicka entita
Spiknuti
Svudna obet
Zjeveni vraha
Zmameni

Kyorgske uceni
Trinigan manakonzervace
Zulit

Chapadlovy buh
Jednorazove husy
Odrostly xenomorf
Raska
Silenost samoty
Silx
Torqan, hrbaty
Tridarkun
Velky hrib

Apokalypsa
Artany
Naxrahn
Nekonecne tvoreni
Nemrtvi spehove
Velke sani zivota
Vzyvani duchu

Augur
Mardakorsky mystik
Pisecny drak
Riannandi
Thuzadova cesta
Thuzadova pruzkumna vyprava
Thuzadovo prozreni
Triniganova chlouba
Vyhodna dohoda

 

2/ místo – Csaba Sziva

GENERÁL: Edralian

Sfera magie
Hlas bozi
Chammurapiho prizrak

Cesta k nesmertelnosti
Dornodonuv usmev
Hlasite kroky

Dokonala prevence
Sila slabeho
Ochrnuti mozku
Triniganovo energobrani
Kyorgske uceni
Lektvar many
Oslabeni jednice
Meoncech hledac
Staticky golem
Zu’lit

Zvuky chaosu
Martianuv repertoar
Cesta k prazdnote
Nespoutany Sajonn
Xenoroztoc
Zasah chaosu
Ztracena buoucnost
Chara-dinovo prani
Tridarkun
Torqan, hrbaty
Silenost samoty
Outmlen

Solisarova aura
Sila silneho
Strepinova past
Manova past
Thu’zadovo zjeveni
Nouzove zasoby
Okamzik spravedlnosti
Mardakorsky mystik

Bomtarovo veto
Zamlzena mysl
Prilis lasky
Jiskreni
Brutalgeddon
Bomtaruv rad
Kruty den
Bludne bulvy
Zlata guguzela
Peppe

 

Ať žijou Wastelands! 🙂

 


Vladimír „Lados“ Šopík (redaktor)
S Wastelands začal už v době pravěké, a už tehdy ho naprosto uchvátila. Tak dlouho v sobě živil myšlenku znovu vydání hry, až se to nakonec podařilo. Z balíčků hraje nejraději složitější konstrukce, převážně kontrol. Jeho nejoblíbenějším formátem je však draft, ve kterém člověk zažije ojedinělé herní okamžiky. Má bohaté zkušenosti i s jinými karetními hrami, které zúročuje při vývoji a zdokonalování české verze Wastelands.