REPORT: Patnáctka – 15. 12. 2019 (Brno)

Vítejte u reportu z brněnské Patnáctky!

Na nebývalý duel dvou žen nakonec nedošlo, ale i tak čest třem hráčům, kteří vážili cestu až z Českých Budějovic. Standardně turnaj hostila Dračí Pevnost a tentokrát přivítala deset hráčů. Hráli jsme tedy pět kol bez topky. Patnáctka v Brně ještě nebyla a proto jsem se na ni těšil. Nabídla opravdu velmi různorodé strategie a kombinace. A pokud si dobře pamatuji, nebyla ani jedna strategie podobná nějaké jiné. Vždyť výčet použitých generálů a pravidelnic byl pestrý.

Jediná Klára si nechtěla komplikovat život přemýšlením a tak hrála bez generála, zbytek byl ale zajímavější. Jen prastará runa se objevila 3x, zbytek byl rozličný.

 

Josef Lamplota – Beldian

Michal Slivečka – Pán nedotknutelných

Martin Krzywoń – Údolí legend

Jakub Bednář – Zarknodův žalář

Jan Bednář – Magirox

Michal Brůha – Příprava

Tomáš Kuchta – Prastará runa

Jiří Řepecký – Prastará runa

Lukáš Smejkal – Prastará runa

 

Horko těžko jsem přemýšlel, co postavím. Nakonec jsem si řekl, že vyzkouším strategii, která je založena na žetonech života a s edicí Zanův třesk už nabývá smysluplnosti. Základem tedy bylo najít co nejvíce bojovníků, kteří do hry rovnou přicházejí s žetonem života. Ti, co ho nemají hned, ho mohli dostat od mého generála. Bojovníci od Leaha a Chara-dina byli jasnou volbou. Protože to nebyl nějaký aggro balík, zkusil jsem to propojit s Lordem strážcem. Leč zrovna ten do hry šel myslím za celou dobu jen v jediné hře. Protože převládal Leah, zkusil jsem to doplnit o další nemrtvé záležitosti a zákeřnosti. Nejtěžší na celém balíku bylo právě vybrat onu patnáctku vyvolených R karet, kdy jsem výslednou kombinaci překopával snad tucetkrát. Výsledek dopadl průměrně.

 

1. kolo – Jan Bednář

Honza hrál podobnou a přesto jinou strategii než já. Také dominovala černá, ale hrál na něco jiného. Začínal jsem já, ale nic moc kloudného jsem do hry nedostal. Zato Honza odehrál přesně to, co potřeboval. Přes Kvalitní náhradu si našel Temného ducha, který mu dal bod. Následovala chvíle, kdy jsem se pomalu rozjížděl i já, ale poté jsem musel reagovat na vyložení jeho Morgana. Toho jsem zničil přes schopnosti mého Pána života a smrti, nicméně jeho vyložený Živodar poslal opět do hry jeho Morgana. Dva vyložení Morganové mu odemlely hodně karet na hřbitov, ale objevila se tam pro mě špatná kombinace. Přes Kumulativní symetrii do hry dostal žeton Leahova chrámu, ten mu vytáhl myslím opět Živodara. Netuším, či jsem mu prvního zničil a vytáhl si ho nazpět, nebo tam měl dva. Přes Morgana si vytáhl Obrněného rytíře a nebylo o čem. Přišel útok za 31 Ž.

 

Druhé kolo mělo podobný průběh. Hned tam vyslal Leahův oltář, který jsem sice zničil, nicméně se tam objevil znova. V kombinaci s Magiroxem a jeho kostlivci je i oltář smrtící. Když přišlo do hry Dítě temnoty a Pán ghúlů, stačilo útočit málem. Na hradbách jsem nic neměl protože můj Živodar s Pánem života a smrti kempili v záloze. Skvělé karty se skvělými vlastnostmi, ale když je máte ve hře jako prakticky jediné, jsou zbytečné. Teď se tady koukám do poznámek, kde stojí – „zapomněl jsem kurva na Lorda strážce.“ No a je to…přesně kvůli aggro balíkům jsem ho tam měl, protože jsme věděl, že je můj deck pomalejší, ale já na něj úplně zapomněl. – 0:2

 

2. kolo – Jakub Bednář

Docela náhoda,  že mě první dvě hry svedly s hráči, se kterými jsem nejenže nehrál, ale ani je neznal. Opět jsme začínal…jo úvodní rozhozy, ty by mě šly. První hra by se dala popsat jako bitva Obřích očišťovačů a Znesvěcených trojrožců. Šlo jen o to, či ve hře zůstanou a čí ne. První ztrátu na životech jsem zaznamenal já a bylo třeba jednat. První Zn. trojrožec putoval přes Morganovo očarování zpět do zálohy. Mé Město čistých duší dostalo na frak hned v dalším kole jeho druhým druhým Zn. trojrožcem. Já na to vytáhl svého Zn. trojrožce, už nevím, co jsem mu zničil, a následně do hry putoval Obří očišťovač, kterému jsem dal pro jistotu přes generála žeton života…a dobře jsem udělal. Kubova zahraná Podívná léčba ho připravila právě o tenti žeton života, ale na hradby se dostal. Spolu s mým Zn. trojrožcem to tam vykosili a šlo se na druhou hru.

 

Druhé kolo rozjel Silmilskými nemluvňaty, já tam dostal Riannandiho. Klíčovou záležitostí bylo v Kubově druhém kole postavit právě přes Riannandiho Věž času a dát si tak defakto kolo navíc. Přes Starou pověst jsem si našel Obřího očišťovače a Morganovou pečetí zničil jeho očišťovače. Nehledě na příjemný bonus, že pak odemlel docela dost karet. Na hradbách tak Kubovi bráil životy jak jinak než Zn. trojrožec, kterého do hry poslal ve svém druhém kole, ale neměl mi co zničit, protože jsem zatím do hry nedostal nic. Riannandi přišel, až už byl Zn. trojrožec ve hře. Nechal jsem si tedy zase ubrat pár životů, ale můj vyložený Obří očišťovač pak trojrožce poslal do věčných lovišť. Sice až napodruhé, protože jeho Silmilská nemluvňata ho poprvé uchránila, ale přece. Následně šel do hry můj Služebník duší a Stínochod. Jakmile jsem mohl přerušit jakoukoli magii, miska vah se převážila na moji stranu. Následně se přidal Leahův velekněz. Kuba ještě zkusil zničit Riannandiho, který vykonal zbytek zastavičné práce přes Podinvou léčbu, ale na stole už byla situace jasná. – 2:0

 

3. kolo – Martin Krzywoń

Která strategie platí na můj pomalejší deck? Ano, přesně ten, který nezajímá pár bojovníků na hradbách, Lord strážce a už vůbec ne takové balíky, které potřebují těch 5-6 kol, než dostanou tempo. Martinovi „Legendární orglingové“ si s tím vším poradí. Ani nemá cenu popisovat, jak to bylo rychlé, ale jednoduše obě kola byla podobná.

Matka orglingů => Orglingský parazit (3x) => Orglingský mág dokonal zbytek. Protože používal Údolí legend a v jedné hře dostal do hry i Svolávací roh, nebylo o čem. Stačilo dostat do hry 2x Orglingského mága, kterého si v balíku mohl i vyhledat, použít jejich schopnost a ihned je přes legendární schopnost aktivovat a použít znova. Během jednoho kola tedy uhlodal maximální hranici až na 0. Za dvacet minut byly odehrány obě dvě hry. – 0:2

 

4. kolo – moje žena

Nejdřív jsem poskládal svůj balík a až z těch karet, co mi zbylo, jsem poskládal ten její. Samozřejmě takový béčkový deck nemá na constructed žádnou šanci vyhrát…teda měl by, ale to by tam musel sedět lepší hráč, jak poté uvidíte ve videu. No a abych doma večer dostal večeři, nemohl jsem hrát úplně naplno. Věděl jsem naprosto přesně, že ji porazím, takže jsem hrál uvolněně…ale pomalu. Ta hodina uběhla nějak moc rychle a já vyhrál jen – 1:0

No aspoň potom byla ta večeře, bohužel mě tento pomocný bod poslal na páté místo. Příště asi obětuji večeři a skončím o stupínek líp.

 

5. kolo – Michal Brůha

Michal dle jeho slov měl velmi zajímavé kombo, ale asi ho tam ani jednou nemohl najít. Stálo na Kováři kostí, Paralyzujícím prstenu do kombinace s Demizrou, leč tyto karty si buď úspěšně odemlel například při vykládání zóny anebo mu nedošly. Měl takový brzdící balík, což demonstroval svým Lordem strážcem, který mi ale vlastně nevadil a spíš pomohl, Krajinou snů, Klidným netvorem, který mi chvíli taky nevadil, a oním Paralyzujícím prstenem, kterého jediného jsem se potřeboval opravdu zbavit. Já jsem však na úvodní ruku v obou hrách dostal deja vu v podobě Královského kuchaře s Věží času. Takže rozjezd byl raketový a Michal musel začít brzdit. Paralyzující prsten mě nepustil do hry, stejně jako moje ničení a záškodnictví prostřednictvím slušné obrany hradeb posílené o dokonce 2x Město čistých duší…on se potom klidně i ten Klidný netvor tváří jako velký bijec. Dále jsem mu ničil karty skrze Pána života a smrti resp. jsem s ním zničil onen Paralyzující prsten a to taky hned dvakrát. Prostě to na našem stole vypadalo jako zákopová válka za První světové. Nakonec rozhodlo ono zničení Paralyzujícího prstenu, vyčištění hradeb, které do té doby úspěšně blokoval malýma Trotlatama. Vlastně jsem tam popsal obě dvě hry, protože měly lehce obdobný průběh, leč já jsem nespoléhal jen na jedno kombo, ale rozhodla moje vyšší aggro stránka decku. – 2:0

 

 

Následující edukativní video je přesně ten případ aneb, jak se Wastelands hrát NEMAJÍ. Nic proti mé ženě, ale po přečtení budu asi opět bez večeře.

 

 

 

 

Konečně pořadí:

1. Josef Lamplota

2. Martin Krzywoń

3. Lukáš Smejkal

4. Jiří Řepecký

5. Michal Slivečka

6. Tomáš Kuchta

7. Jan Bednář

8. Jakub Bednář

9. Michal Brůha

10. Klára Slivečková

 

Příště se můžete těšit na report z Vánočního turnaje.

 

 

Michal Slivečka (redaktor)
Jednou někdo před 15 lety dotáhl do třídy pár karet Wastelands. Tak mě ta hra chytla, že snad co přestávka, to partie. Sehrál jsem jich stovky. Nyní jsem rád, že se opět mohu vrátit k zápolení s novými edicemi. Jsem ale „stará škola“, mám rád mlátičky mezi bojovníky, které sem tam opepřím boostem nebo kouzlem. Dnešní control balíky mě moc nebaví.