REPORT: Allcommon – 5. 5. 2019 (Brno)

Vítejte u reportu z brněnského turnaje,

tentokrát se nesl v duchu vyhrabání „céčkových karet“ z alb – tedy Allcommon. Někteří je možná viděli poprvé, na některých už ležela vrstva prachu, některé karty možná viděly poprvé desku hracího stolu, ale co je důležité, zase jsme je oživili.

 

Na turnaji se sešlo příjemných deset hráčů. Formát turnaje možná není tak zajímavý jako ostatní, ale rozhodně nemůžu říct, že bychom se nudili. A s příchodem dalších edic a rozšířením herních možností nabyde i tento formát na lesku. V sobotu se hrál o dost zajímavější turnaj v Praze, takže toto byl takový odpočinkový turnaj.

 

Hned na první pohled byla jasná vytíženost dvou bohů – prakticky každý hrál s Raiou a Elenios. Chronobrouk, Tyrkysový Blátohoz, Věž vidění, Město čistých duší, Explodující kometa…velmi často se opakující karty a kombinace. Dále už to tak jasné nebylo a každý hrál, co preferoval a o čem si myslel, že bude mít větší úspěch. Fairlight dominoval svými bojovníky – Gorek a především Žoldnéřský mág, ze kterého ale až taková hrůza nakonec nešla, protože se málokdy dostal do hry s jeho vyvolávací cenou. Ano, i na tomto formátu akce střídala reakci. Protivný Tharr s jeho Obležením, Gaddarovým ultimátem, nevyzpytatelnou Statečností a kým jiným než Ziránským stařešinou. V edici Vládci osudu tam má velmi silné bojovníky, ti ale zůstali nevyužiti a spíše se hráči uchylovali k zákeřným goblinům do zálohy. Kdo volil Chara-dina, volil discard-kontrol. Zvuky chaosu, Brána chaosu, Pradávný obřad a další. I ti zplozenci se ukázali být celkem otravná havěť, ale která karta splnila svou roli na jedničku? Tvořivá spojitost. I Leah se v balíčcích objevil, ale nepřišlo mi, že zrovna zde by hrály karty nějakou zásadnější roli. No a nesmí chybět samozřejmě Dornodon, který má snad absolutně nejvíce karet v dosavadně vyšlých edicích. Má tam tolik magie, že by z toho ani Merlin nebyl moudrý. Dvě barvy teda vládly všem a z dalších se kombinovalo.

 

Já jsem zvolil kombinaci – Raia + Elenios + Fairlight + Dornodon. Bohužel mi můj záměr nevyšel. Město čistých duší se na stole objevovalo až moc často a lidi si na toto dávali pozor…žetony života dělaly své. Bojovníky jsem zde chtěl mít spíše jen pro obranu. Chtěl jsem hrát na Elixíry obrany do kombinace se Smaragdovým vládcem osudu a být prakticky nezranitelný. Na ultimátum a další podobné ptákoviny jsem tam měl Ohnivou piruetu a hlavně Věž vidění a Hlasité kroky. Myšlenka to špatná nebyla, ale muselo vám to dojít. Čili jsem tam chtěl dávat bojovníky jen tak na obranu a z dálky to podpalovat dornodonovým ohněm.

 

Jaký teda ve výsledku Allcommon je? Pokud byste sledovali jednotlivé partie, pak vám mnoho z nich přijde povědomých, někdy možná skoro až deja-vu, ale jak říkám, tento formát podle mě teprve získá na atraktivitě s příchodem dalších C karet. Hráli jsme 4 kola v základu a pak si to top 4 rozdala mezi sebou.

 

1. kolo – Jan Peterka

Honza je určitě ostřílený hráč karet, leč turnaj v novodobých Wastelands byl pro něho premiérou. S klukama však poctivě piloval svou strategii, tak jsem byl zvědav, co mě čeká, a jestli mnou zvolená strategie přinese ovoce. Začátek byl takové oťukávání, do tuhého ale začalo jít, když se mu na stole objevilo Město hned dvakrát. Do toho už jsem musel jít já a vybouchal si na tom pár karet a hlavně KB. Pokud o zbytku turnaje mohu mluvit, že jsem měl vyloženou smůlu, pak to začalo nebývalým štěstím. Na hradby si poslal svého Křištálového vládce osudu a nabušil ho Sílou ongoliantů a Vysávajícím dotekem. Najednou koukám, koukám a zrovna moc karet mi v lízacím balíku nezbylo. Stačil ještě jeden útok do mě a skončil jsem. Sice jsem si předtím vyházel dost magie a všeho z ruky, naštěstí se i mě podařilo vyložit Město. O dva Ziránské stařešiny jsem se postaral svým Vzplanutím duše. Vyloženě mě ale zachránil Smaragdový vládce osudu, který vidí neviditelné. Tím pádem měl nabušený Křišťálový vládce smůlu, navíc jelo moje kolo a útokem jsem ho poslal na hřbitov. Honza vsadil vše na jednu kartu a potom už nebyl schopen mým bojovníkům odolat, kdy jsem tam ještě poslal Cyrona. Utřel jsem si pot z čela a šlo se na druhé kolo.

No další kolo jsem začal zase vyloženě špatně. Honza si tam vyložil Gobliního loupežníka, zase Křištálového vládce a Obležení. Loupežník a Obležení se mi nádherně postaralo o moje životy, kdy jsem během chvíle spadl až na 8 životů. Nyní se moje strategie ukázala ale jako velmi dobrá. Přes taumaturgii jsem posílil svou magii a Explodující kometa udělal své. Opět mě zachránilo 2x Vzplanutí duše, které nejen dává kartu, ale i léčí. Vítané ve všech směrech. Ve výsledku ale hru opět rozhodlo to, že já jsem mu byl schopen zničit Města, kdežto on mi je tam nechával. Dvakrát jsem unikl smrti a připsal si první čistou výhru. – 2:0

 

2. kolo – Josef Lamplota

S odhodláním, že je možná můj balík akceschopný, jsem se pustil do boje s pozdějším vítězem, Pepou. Turnaj ho evidentně bavil, protože tam toho taky nejvíc vypil, a jak se říká, opilcům štěstí přeje. 😀 Ne v pohodě, nic proti Pepovi, v náladě byl dost, ale nijak mu to nijak neubíralo na herní dovednosti. Po skončení turnaje, když jsem reportoval jeho decklist, tak jsem si říkal, jestli je tak velká smůla vůbec možná? Neblíží se to už výhře ve sportce? Popisovat vám duely s ním nemá moc význam. V každé hře mu hned na úvodní ruku došla 2x Tvořivá spojitost, hned tam měl Chronobrouka, hned Město a hned Věž vidění. Co bylo zajímavé a vyházel mi z ruky, za to nedošla adekvátní náhrada. A když už došla, Věž vidění se o to postarala. Pak stačilo i pár průměrných bojovníků…a vlastně se mi zdá, že jsem to možná dokonce vzdal před koncem. Sumasumárum nebylo za 15 minut co řešit. Tvořivá spojitost power a sbohem. – 0:2

 

Mimoto, jakou máte pravděpodobnost, že na úvodní hod o to, kdo bude začínat, hodíte v prvním i druhém kole 1??? DVACETISTĚNKOU! To umím jen já. Vlastně jsem nezačínal ani jednou, všechny mé 4 hry jsem úvodní hod prohrál. Štěstí se šlo dívat jinam.

 

3. kolo – Josef Polouček

Ani s tímto Pepou není o zábavu nikdy nouze. Do světa moderních Wastelands se pustil rovnou po hlavě i se svými kamarády z Maref, což je na počet obyvatel v podstatě největší herní obec v ČR. Jak už bylo mým zvykem, počáteční hod jsem prohrál. Pepa začínal a hned tam šoupl Chronobrouka. Poté i Město. Já měl plnou ruku magie, Ohnivých piruet a Hlasitých kroků, což brzdilo Pepův rozlet. Když už se zdálo, že vyhraje, podařilo se mi zbavit Chronobrouka, předtím i Města, a zůstalo mi dost KB na rozhodující úder v podání Žoldnéřského mága. Výhra, i když jsem nezačínal? Nyní jsem si myslel, že vyhraju i druhou hru, ale leda tak kulové. Další kolo teda začal Pepa a co je nejlepší na úvodní ruku? Zvuky chaosu. Ruka se mi rozsypala, měl jsem sice Věž vidění, ale prakticky nebylo čím ji postavit. Dílo zkázy dokonali dva Supi, které vyložil kolo po sobě. Na žádný kontr jsem se ani nezmohl. Šlo se na rozhodující partii. Snad tam nebude mít na úvodní ruce zase Zvuky. Neměl, dobral si je v druhém nebo třetím kole. Jeho Chronobrouk mě nepustil do hry, neměl jsem nic na jeho zničení a dílo zkázy dokonalo Obležení. Kombinace discardu s Obležením je konečná pro každého. Nakonec mě tato prohra stála cestu mezi top 4. – 1:2

 

4. kolo – Jan Rodek

 

Věděl jsem, že jestli mám mít ještě možnost se dostat do top 4, musím bezpodmínečně vyhrát za plný počet a ještě doufat v ostatní výsledky. Honza původně ani nečekal, že bude hrát. Byl nás lichý počet, tak jsem mu jen tak v rychlosti během pár minut složil balík z toho, co mi zbylo. Ještě jsem skládal totiž krom sebe balík své drahé polovičce, takže jsem pro něj použil do balíku karty např. Sheran, kterou tam myslím ani nikdo nehrál a vůbec karty, které tam nikdo nehrál. Jak se říká, každý svého neštěstí strůjcem. Tradičně jsem prohrál hod kostkou a pokud chcete někdo vědět, co je to opravdu aggro, tak vyložte Stříbrného tesáka ve druhém kole, dejte na něj 2x Statečnost za 0 KB, když ho hodlám jít bránit, tak si tam pošle Kočkopantera, takže nebylo o čem. Na tri razy down. Si říkám, jestli su blbej nebo co. Tak jsem s blbým pocitem šel do druhého kola. Věděl jsem, co jsem mu tam dal za karty, věděl jsem, že mám lepší balík, ale i tak jsem dostal nehorázně na budku. Druhé kolo jsme začal já, naštěstí jsem měl na ruce dost zničující magie. Na začátku tam vyložil Obležení, to mi celkem vadilo. Magie totiž na ruce ubývalo, jak jsem mu ničil bojovníky, ale lízat karty jsem si musel. Klesl jsem s životy slušně dolů, ale Honza nestihl ničit moje bojovníky, což stálo za mojí výhrou, kdy jsem na hradby poslal Chronobrouka, Gorka, 2x Obrněného rytíře a Diamantového vládce. Co tam Honza měl, jsem dorazil, a pak už čistě do něj. Třetí dějství a hned se připomněl úvod první sady. Stříbrný Tesák do mě lehce dvakrát ťuknul a hned jsem měl 11 životů. Naštěstí mě zachránilo Vzplanutí duše, které mi nalízlo kartu a trochu i vyléčilo, a Spalující oheň, který mi vyčistil stůl k vítězství. Následně Znalost taumaturgie udělala své pro Kometu a Ohnivou vichřici. Když jsem si takto připravil pole, líznul jsem přes Veselého Gorka rovnou dva Obrněné rytíře a nebylo na co čekat. Ti se spolu s Cyronem a Smaragdovým vládcem osudu vyšplihali na hradby a ukořistili pro mě konečné vítězství. – 2:1

 

V další části reportu se budete moci těšit na záznam hry dvou nováčků…teda spíše jednoho nováčka a mojí ženy, která bude navždy nováček. 😀 Ještě že tyto články nečte. A pak taky na jednu partii z finálové hry mezi Pepou a Tomášem.

 

 

 


Michal Slivečka (redaktor)
Jednou někdo před 15 lety dotáhl do třídy pár karet Wastelands. Tak mě ta hra chytla, že snad co přestávka, to partie. Sehrál jsem jich stovky. Nyní jsem rád, že se opět mohu vrátit k zápolení s novými edicemi. Jsem ale „stará škola“, mám rád mlátičky mezi bojovníky, které sem tam opepřím boostem nebo kouzlem. Dnešní control balíky mě moc nebaví.