STALO SE … v Zemi Přeživších 1

Vítej dobrodruhu, dovoluji si ti představit zbrusu novou rubriku ze světa Wastelands, a to mé soukromé „kecací“ okénko Stalo se v Zemi Přeživších. Budu zde komentovat, budu zde sumarizovat, polemizovat i představovat novinky. V tomto prvním díle se vrátíme k MČR, mrkneme v rychlosti na výsledky úvodní sezóny, řekneme si, kdo nejlépe vykročil do sezóny nové, jaké nás čekají změny v pravidlech i v turnajovém hraní, rozebereme si pár nových karet a odhalíme vizuální podobu zbrusu nové sady, která přijde nejspíš v průběhu ledna. Tak se pohodlně usaď, přihoď pár polínek do ohniště a pečlivě čti.

 

MČR 2018 aneb mejdan v Havlíčkově Brodě

Jak jistě dobře víš, o víkendu 20.-21.10. proběhlo po dlouhých letech první Mistrovství ČR v karetní sběratelské hře Wastelands. Díky Jardy „Myšáka“ Hájka jsme se sešli v krásné a domácké lokalitě u Havlíčkova Brodu. V rámci přípravy jsme se s klukama z Ostravy vypravili na místo už v pátek. Plán jsem měl takový, že se ubytujeme, najíme a zavřeme se v pokoji, kde doladíme balíčky a tvrdě potestujeme na úvodní den, kdy se hrál Standard. No právě díky domácké atmosféře a rumu mi plán samozřejmě nevyšel a ráno jsem byl rád, že mi kluci postavili balíček sami. Z naší výpravy se nakonec do druhého dne dostal jenom Jirka Řepecký, kterému se v draftu nakonec vůbec nedařilo a skončil na osmém místě. Ale všechno zlé je k něčemu dobré a díky tomu, že jsem nepostoupil do druhého dne, jsem měl možnost Laďošovi pomoci s organizací druhého dne a vyzkoušet si řadu nových rolí. Podrobnostmi se nebudeme zdržovat, snad jen připomenu, že turnaj nakonec vyhrál pražský veterán Karol Magda (jeho report si můžeš přečíst zde https://wastelands.cz/2018/10/24/report-viteze-mcr-12/ a zde  https://wastelands.cz/2018/10/26/mcr-z-pohledu-viteze-karola-magdy-2-dil/), druhý skončil Jaromír Hájek (doteď nevím, jak to udělal, soupeřům pomáhal dost solidně) a třetí Marcel Tobola z Napajedel. Balíčky z MČR si můžeš prohlédnout zde https://wastelands.cz/konstrukce/. S kolegou Michalem Slivečkou jsme také díky jeho profi výbavě natočili sérii rozhovorů, které můžeš shlédnout zde https://www.youtube.com/channel/UCtU6rqd7_RnOZrXvj4Kh8Ag/videos.

Ještě si v rychlosti zrekapitulujme předchozí sezónu. Wastelands ligu ovládl Jirka Řepecký (Ostrava) se ziskem úctyhodných 7 761 bodů, následován Adamem Rawem (Ostrava) se 6 902 body a Rosťou Kreisingerem (Ostrava), který uhrál 6 440 bodů. V Mistrovském hodnocení zvítězili ti stejní válečníci.

Turnajové hraní a změny v pravidlech pro sezónu 2018/2019

Do nového herního roku si Láďa Šopík připravil docela razantní změny v turnajovém hraní. Za nejvýraznější změnu (a za sebe musím říct, že nejpozitivnější) považuji úpravu koeficientů jednotlivých turnajů, kdy preview turnaje budou mít koeficient 0,8 , klasické turnaje o aspoň osmi hráčích koeficient 1 a jednotlivé kvalifikace na Mistrovství republiky 1,2. Tato změna by měla přinést menší bodové rozdíly mezi hráči a tudíž lítější boje v arénách po celé zemi.

Další velkou změnou je plánovaný systém rozhodčích, kteří by měli být zběhlí v pravidlech hry a měli by být schopni vyřešit většinu problémů s pravidly přímo na místě. A ano, tato změna nám do hry vrací samotného Laďoše, kterého nyní budeme moci sekat na turnajích. Doufejme, že to bude krok kupředu a vyhladí to hrany mezi hráči. Tímto bych rád apeloval na hráče, aby rozhodčím neházeli klacky pod nohy a akceptovali jejich verdikty, ať už budou jakékoliv, diskutovat o nich můžete po turnaji.

Z mého pohledu nejkontroverznější změna se týká tzv. BYE (free win), kdy z klasického 3/0 bude nyní hodnocen jako plná výhra 2:0, tj 3/+2. Tato změna se mi vůbec nelíbí, protože degraduje veškerou námahu, kterou do vítězství 2:0 dáváme. Nejenže má hráč téměř jistotu nejlepšího pomocného hodnocení bez boje, ale získá navíc i výhodu v podobě volného času, který může investovat do studování strategií soupeřů. Pevně doufám, že se ukáže, že takové zvýhodňování je nesmysl a toto se ještě upraví.

Poslední změny, které tady zmíním, se týká příštího MČR, které změnilo formát z letošního Day 1 Standard, Day 2 Draft na Day 1 Božské spojenectví, Day 2 Standard. K tomu bych uvedl, že za mě asi lepší formát než letos, nicméně si myslím, že Draft jako královský limited formát na Mistrovství patří a úplně stačilo vyměnit pořadí formátů. Ještě zmíním, že MČR 2019 by se mělo uskutečnit už v červnu a to v rámci každoročního GameConu (Pardubice).

Kompletní změny pravidel nalezneš zde https://wastelands.cz/2018/10/23/oficialne-update-pravidel-a-zmeny-do-nove-sezony-2019/

Co bude dále na pláních Wastelands?

Jak sis jistě všiml, stará sezóna se úspěšně uzavřela a je nejvyšší čas rozjet novou. Osobně se moc těším na to, že menší koeficienty turnajů povedou k daleko přitažlivějším bitvám a soubojům o každou příčku jak v Lize, tak v Mistrovském hodnocení. Když píšu tyhle řádky, máme za sebou již dva turnaje, které nám odstartovaly letošní boje o Andělský pohár. Jednalo se o zajimavý turnaj ve formátu No rare (tuším dokonce, že se jednalo o první turnaj tohoto formátu vůbec) v Třinci, který poprvé organizoval Lukáš Bystroň, a ještě zajímavější Sealed od Adama Rawa v Ostravě, který nabídl unikátní systém dvou boosterů starých Vládců osudu a dvou boosterů aktuální sady Věčnost. 

Prvního jmenovaného No rare jsem se zúčastnil a vzal si budget verzi kontrolního balíčku zaměřeného na ohnivé poškození se Sférou ohně . Zároveň se na tomto turnaji poprvé aplikovaly bany na karty Lord strážce , Obětní beránek a Crimson. Po debatách s kolegy jsme nakonec usoudili, že i přes citelné omezení Vládců osudu a Mašiny se tyto balíky stejně poperou mezi sebou a to se i stalo, když turnaj ovládl se svou discard mašinou Marcel Tobola z Napajedel, když ve finále porazil domácího Lukáše Bystroně právě s Vládci. Oba balíky nalezneš zde.

Sealedu v Ostravě jsem se bohužel zúčastnit nemohl, i když formát vypadal atraktivně a zábavně, nicméně jsme na začátku sezony a pevně věřím, že organizátor Adam Raw si pro nás připraví ještě řadu podobně „okořeněných“ turnajů. Takže jen ve zkratce, turnaj vyhrál  Lukáš Bystroň z Třince před pražskými dvojčaty Martinem Bulířem a Michaelem Kadlecem.

Po prvních odehraných turnajích tedy Wastelands ligu vede Lukáš Bystroň (Třinec) s 326 body před Marcelem Tobolou (Napajedla) s 248 body, Martinem Krzywoněm (Orlová) s 200 body a Zdeňkem Duchkem (něco valašského) s 194 body. Mistrovské hodnocení vede Lukáš Bystroň z Třince následovaný Marcelem Tobolou z Napajedel a dvojicí ostraváků Adamem Rawem a Rosťou Kreisingerem.

Legendy jsou za dveřmi

Jistě se mnou budeš souhlasit, že nejočekávanější událost příštích měsíců je bezpochyby příchod nové sady, která bude mít název Legendy a přesně jak název napovídá, půjde o výběr těch nejlegendárnějších karet, které vycházely v Maďarsku, když se u nás už nehrálo. Co se nám tedy o Legendách už podařilo vyšťourat? Máme tady první vlaštovky ze spoileru, na které se podíváme, buy a box promo k zakoupenému displayi, grafickou podobu boosterů a jednu staronovou legendu mezi ultra rare kartami.

Vezmeme to tedy postupně, grafická úprava Legend bude vypadat takto:

 

 

Podle mého skromného názoru je grafický design opět o kus hezčí než v případě Věčnosti a je to jen dobře. Zároveň si všimni, že druhý obrázek také odhaluje nejvzácnější z promokaret Legend, tzv. buy a box promo, které bude opět možné získat jen zakoupením celého booster boxu. Jedná se o Méonecha hledače. Bytost – broug za 1KB, Fairlight, 1 komponent bytosti, staty 1/1 a textem: Po úspěšném vyložení se podívej do ruky cílového hráče. Můžeš vybrat kartu s vyvolávací cenou 2 a méně a tento hráč musí tuto kartu zahodit. Méonech hledače můžeš hrát jako kouzlo, pokud tak učiníš, znič kartu s vyvolávací cenou 2 a méně. Tato karta je na první pohled velmi silná a tuším, že bude nutností do každého balíčku se žlutými kartami. Velice silný discard v kombinaci s kontrolou soupeřovy ruky a univerzální removal na různé Háje či Perpeta se hodí vždy a nebál bych se hrát tuto kartu všude v playsetu.

To ale není vše, co už nám z Legend uniklo, podíváme se tedy i na zbytek vlaštovek, které nám už Laďoš na Facebook utrousil. Jako první se podívám na velice diskutovanou, patrně promokartu,  od Chara-dina, a to Quadrum pandemonium. Tento kovový předmět stojí 2 Nekromancie (odemeleš tedy osm karet do nicoty jako vyvolávací cenu) a umí: Vrchní karta tvého balíčku musí vždy ležet lícem vzhůru. P: odemel svou kartu. P, 1KB: zahraj vrchní kartu svého balíčku (tuto schopnost můžeš použít jako reakci, jde-li o kartu reakce). Jak si jistě vzpomínáš, na našem facebooku se strhla celkem bouřlivá debata o tom, co tato karta vlastně umí a jestli je tak dobrá, jak vypadá. Osobně jsem byl z prvního přečtení nadšený, na druhý pohled nicméně vidíme pár dost zásadních ale. Předně dáváme soupeři výhodu vidět po celou dobu náš balíček, což mu dává dost podstatnou výhodu ve hře. Což je ovšem horší, obě schopnosti se nedají kumulovat, jelikož jsou obě za pasivování Pandemonia. Teoretická možnost využití se nabízí s pravidelnicí Spěchej pomalu!, na kterou se podíváme za chvíli, která by nám teoreticky měla dodat potřebný čas k efektivnímu využití Quadrum pandemonium.

 

Další leaknutou kartou, mnohem zásadnější, je již zmiňovaná pravidelnice Spěchej pomalu!, která pravděpodobně bude ovlivňovat partie po hodně dlouhou dobu. Karty s vyvolávací cenou 0 stojí o 2KB více. Karty s vyvolávací cenou 1 stojí o 1KB více. Karty s vyvolávací cenou 2KB a 3KB stojí o 1KB více. Jelikož jde o pravidelnici, její efekt působí po celou hru a platí pro oba hráče. Pravděpodobně půjde o základní kartu proti Mašinám či Vládcům osudu a mohla by zapříčinit značné zpomalení mety a větší hratelnost zajímavějších karet, které se ale zatím moc nedají hrát kvůli vyšší vyvolávací ceně.

Zbývající dvě karty rozeberu najednou, jelikož první z nich je pouze reprint staré klasiky. Jedná se o obligátní Obří krysu, která poprvé vyšla už ve starověké Základní sadě. Je to stále ta samá 1/1 za 1KB s Jedem – 1 a při vyložení musíš odemlít tři karty z knihovny do hřbitova. Jedinou zajímavostí této karty je to, že změnila raritu z common na uncommon. Další novou kartou je Raiův předmět za 1 komponent bytosti a schopností Síť, Elixír ochrany. Tento předmět říká toto: Místo placení vyvolávací ceny můžeš zahodit kartu do nicoty. Veškeré zranění, které utržíš, je sníženo o 2 (v kroku udílení zranění je celkové zranění sníženo o 2). Tato nenápadná kartička funguje opět skvěle proti mašinám či Vládcům, a to hned dvakrát, jednak kvůli síťce, druhak díky své schopnosti, která maže schopnost jak Obětního beránka , tak Crimsona.  Za mě tuto kartu uvidíme minimálně v sideboardech v hojných počtech.

               

 

Chvalme šampiony!

Poslední perličkou mého dnešního povídání je informace, že vedle klasických promokaret, boosterů či tokenů bude možnost na turnajích vyhrát i speciální tokeny s portréty a medailonky účastníků finálové části MČR. No kdo by nechtěl zaplnit hrací stůl portréty Myšáků či Řepů že jo 🙂

Tak to je pro dnešek vše a já se budu těšit zase příště u nové várky informací a zajímavostí ze světa Wastelands.

Vlado


Vladimír „Scyther“ Hula (šéfredaktor)
S Wastelands začal kdysi v pravěku, když v časopise ABC rozbalil Varkaudaří nemluvně. Od té doby zkusil celou škálu karetních her, od Wastelands, přes Lord of the Rings TCG, VS System, Pokémon TCG, World of Warcraft TCG a nakonec Magic: the Gathering. Poté vyměnil v roce 2014 svět papírových kartiček za svět digitální, kde působil v týmu Key4You jako hráč Hearthstone. Když zjistil, že Wastelands opět vycházejí, volba byla dost jednoduchá. Nejraději má rychlejší balíčky, ale experimentuje v podstatě s každou konstrukcí. Nejoblíbenější barva je zelená, ve WST zastoupená kartami bohyně Sheran.