ROZHOVOR: Václav Brejcha

 

Ahoj 🙂
K rozhovoru jsem si vybral hráče, který (stejně jako já) nikdy nevyhrál žádný turnaj. (Promiň, že to říkám hned takto na začátku) Je to Václav Brejcha. 🙂 Rozhodně ale je, co o něm napsat. Hrál Wastelands už za starých časů. Což mohu potvrdit, protože to byl můj spolužák na základní škole. 🙂 Zdobí ho ale dvě věci, které se jen tak o někom říct nedají. Hrál i v době, kdy se Wastelands nevydávaly a sám zamakal na rozšíření hráčské základny tím, že naučil hrát svého syna. Sám se tak stará o novou generaci hráčů. Uvidíme, co mladší dcera. 🙂

 

Ahoj Vašku, mohl by ses prosím čtenářům Wastelands.cz krátce představit?
Buďte zdrávi. Jsem Plzeňák, mám rád deskové hry a vůbec hry všeho druhu. Je mi 32 let a pracuji v potravinářském průmyslu jako Team Leader.

 

Jak a kdy ses dostal k Wastelands?
Tak to už je nějaký pátek. Bylo to ještě na základní škole. V „Abíčku“ tehdy vyšel článek a byla k němu přiložena i karta. Mám dojem, že to byla karta bohyně Sheran. Pár let nám to vydrželo.
Po ukončení vydávání Wastelands skončila sbírka na dlouhou dobu v šuplíku. Před 4-5 lety jsem ale karty vytáhl a začal  zase občas hrát.

 

Co se ti na hře Wastelands líbí především a co vnímáš jako přednosti?
Jednoznačně čeština. A že je to taktická hra, při které si člověk pořádně provětrá mozkové závity.
Snad nekonečné množství kombinací.

 

Kolik času Wastelands plus/minus věnuješ týdně? Jaké formáty máš nejraději?
Nejdřív jsem tomu věnoval i 30 hodin týdně. Teď tak 8-10 hodin. S novou edicí to bude určitě zase víc.
Co se týče formátů, mám nejraději Standard. Člověk na něj jede se svým „vymazleným“ balíčkem, aby zjistil, že co funguje doma nebo mezi kamarádama, na oficielním turnaji nestíhá konkurenci vyhranějších borců a jejich balíků 🙂

 

Připravuješ se nějak speciálně na turnaje? Jakým způsobem si vybíráš balíček na daný turnaj?
Připravuji se většinou 1-2 dny před turnajem. Trénuji s přáteli a se synem. Balíček beru ten, se kterým aktuálně hraju a funguje. Dávám klukům šanci, aby věděli, co si proti mě vzít do Sideboardu 🙂

 

Jaké karty máš nejraději a proč? Jaké jsou tvé oblíbené barvy?
Nejraději mám karty se Síťkou a léčení všeho druhu. Síťka hru zpomaluje a hraje se pak více kol jako za starých časů. 🙂
Mám více oblíbených bohů. Sheran a Raia jsou zástupci té dobré strany. Chara-din a Leah, to jsou ti frajeři špatní 😀

 

Hrával jsi Wastelands i v pravěké době? Jak tvé hraní probíhalo před léty a jak vnímáš rozdíly?
Samozřejmě. Nejčastěji o přestávkách ve škole nebo ve volném čase v klubovnách. Tehdy byly hry o dost pomalejší než nyní a hrálo hodně lidí v mém okolí. V Plzni se pořádali turnaje. Ve Valhalle, kde kupuji boostery i dnes po 15ti letech, byly dostupné i kusovky, což bylo praktické. Dnes je zase kompletní e-shop Wastelands. Bylo spoustu cenově dostupných běžných karet, což bylo pro děti, jako jsem byl já, super, ale i tak jsem za to utrácel celé kapesné. 🙂 Dnes tato hra z Plzně takřka vymizela. Zatím je nás pár, většina bývalých spolužáků a hledáme další. Jsou tady dvě prodejny, ale zatím to z důvodu nedostatečné poptávky není moc slavné.

 

Co říkáš na sadu Věčnost a už se těšíš na Legendy ?
Věčnost je zajímavá edice, graficky propracovaná, ale na můj vkus trošku předražená. Je zde, oproti počtu běžných a neobvyklých karet, zbytečně moc vzácných karet. Investice do balíků jsou potom vyšší. Nebo musí člověk o to víc přemýšlet, aby vymyslel balík bez velkého počtu vzácných karet. Ale čím víc edicí bude, tím to bude lepší.
Na Legendy se pochopitelně těším. Těšil jsem se na Věčnost a těším se i na Legendy. Bude opět spousta nových karet a tak spousty nových konstrukcí. Co jsem koukal, mají být představeny i nové vyvolávací možnosti, takže to bude zase o nějaký ten kus dopředu. 😉

 

Co děláš, když zrovna nehraješ Wastelands, jaké jsou tvé ostatní záliby?
Především trávím čas se svou rodinou. Hrajeme deskové hry, jezdíme na kole, objíždíme zámky a přírodní krásy. Taky přátelé, čtu fantasy knihy, hraju PC hry z „dob krále klacka“, ap. Se synem rádi zavítáme na Laser game.

 

Bleskovky:

Nejoblíbenější generál?
Mulgan, pomocník.

Nejoblíbenější karta?
Zpomalení vývoje.

Nejoblíbenější bůh? 
Chara-din.

Nejoblíbenější avatar?
Král slunce.

Karta, proti které nerad hraješ? 
Cesta k nesmrtelnosti.

Karta, která by měla dostat BAN?
Ceska k nesmrtelnosti. 🙂

Největší úspěch?
4. místo na turnaji.

 

Jakým směrem by se podle tebe měly Wastelands v budoucnu vyvíjet?
Více běžných a neobvyklých karet než vzácných. Podpořit kusový prodej u obchodníků. Karty se tak snáze dostanou do rukou mladších hráčů.

Kdybys mohl přidat jednu otázku do dalších rozhovorů pro budoucí hráče, která tu chybí, která otázka by to byla? 🙂
Máš nějaké připomínky k turnajům, které se v ČR konají?
Vaškova odpověď: Měl by je vždy organizovat někdo kdo zná dobře pravidla, kdo dohlíží na jejich dodržování a případně rozsekne vzniklý spor. Ať už podle vlastního uvážení jakožto organizátor akce, či případným kolektivním hlasování o daném sporu.

Je něco co bys chtěl vzkázat čtenářům Wastelands.cz na závěr?
Wastelands je dobrá hra, má bohatou historii a veliký potenciál, tak pojďme aktivně budovat budoucnost této hry.

 

Děkuji ti za tvé odpovědi a čas a přeji ti hodně štěstí a úspěchů nejen ve světě Wastelands! 🙂


Marcel Halla (redaktor)
Wastelands hrál už v roce 1999. Do loňského roku mu karty ležely v šuplíku, ale jakmile zjistil, že začaly znovu vycházet, nedalo mu to a když rozbalil první balíček, tak… dál to znáte všichni sami..:) 

(foto podzim 1989)