Guide pro začátečníky – 1. díl (vznik hry)

Nazdar dobrodruzi, vítejte do světa karetní hry Wastelands!

Pokud jste o této hře nikdy neslyšeli nebo pokud jste o žádné karetní hře nikdy neslyšeli (poker se nepočítá 🙂 ), pár následujících odstavců vám odkryje skvělou karetní hru, která vás zabaví na celé hodiny a dny, neboť možností a variant hraní je nepřeberné množství. Tento guide (chcete-li „průvodce“) je určen všem začínajícím hráčům a vůbec všem potenciálním hráčům. Dozvíte se vše základní o hře, jak funguje hráčská komunita v rámci ČR, jak si sestavit první balíček a mnoho dalších informací a zajímavostí. Tak hurá do toho!

Wastelands (v originále Hatalom kártyái) je karetní hra spadající do tzv. TCG. TCG je zkratka pro Trading Card Game a vyjadřuje nejen možnost s kartami aktivně hrát, ale i je sbírat a vyměňovat. Někteří dokonce jenom tvoří sbírku karet, ale herní balíček si z nich neskládají. Pakliže jste už tuto zkratku viděli, tak nejspíše ve spojitosti s jinou TCG hrou – Magic the Gathering (nejznámější hra na světě – máme v ní mimochodem jednoho z nejlepších hráčů světa), Pokémon či World of Warcraft (nyní online Heartstone). Karetních her bychom napočítali stovky, jinde ve světě jsou velmi populární hry, o kterých jste nejspíš nikdy ani neslyšeli. Zpět ale k Wastelands.

Tato hra vznikla v roce 1995 v Maďarsku v podstatě jako reakce na již pár roku běžící Magic, který zaznamenal obrovský úspěch. Koncem roku 1994 se Balázs Makó rozhodl vytvořit karetní hru, kdy chtěl přijít s jinou mechanikou hraní (než Magic) a kdy výsledky jednotlivých duelů budou více odvislé od kvality seskládaného balíku než na štěstí. /pozn. redakce – platí pro období začátku 90. let, od té doby ušel kus cesty i Magic/ Navíc již v té době provozovali e-mailovou hru Survivor’s Earth a Wastelands mělo být takové kořeníčko pro tyto hráče. Asi ani sám netušil, jak populární se jednou jeho karetní hra stane. V Maďarsku ji vydává společnost Beholder. Tento název není náhodný, odkazuje na slavnou hru Dungeons & Dragons, kde se jedna z příšer jmenovala Beholder. Tímto symbolicky reflektují své zaměření na fantasy. Kromě karetní hry vydávají vlastní magazín, publikují knihy, hry atd.

Jejich webovky můžete navštívit zde, ale opravu, opravdu jsou v maďarštině: http://beholder.hu/

Pokud vás zajímá celý příběh vzniku hry, můžete si jej přečíst zde. (PS: článek se zatím připravuje – link bude aktivní posléze)

Jak asi tušíte, kdyby všechny karetní mechanismy byly stejné, nemělo by smysl tvořit jiné karetní hry. Naštěstí pro nás si tato parta mladých maďarů (Balázs Makó a Miklós Tihor) řekla, že utvoří odlišný herní systém a započali tak předlouhou cestu tvoření, testování a úprav. Pár měsíců po oficiálním vydání první edice si hra velmi rychle podmanila srdce maďarských hráčů. V roce 1999 se poprvé objevila i u nás a vydávala ji společnost Blackfire. Hra se sem dostala tak trochu náhodou nejspíše skrze rodinné vazby, které z ČR právě sahaly až k tvůrcům do Maďarska. I zde zaznamenala velký počáteční úspěch. Hru si oblíbily stovky hráčů, kteří spolu měřili síly na různých turnajích. Ovšem bojovat s Magicem, který je v podstatě celosvětový a Pokémony, kteří v té době byli právě u nás na vrcholu slávy, bylo celkem obtížné. Nakonec se u nás přestala po čtyřech vydaných edicích vydávat. V Maďarsku je však stále velmi populární dodnes a vydává se nepřetržitě již neuvěřitelných 23 let.

 

Velkou výhodou zejména pro začínající hráče je překlad karet z maďarského jazyka do češtiny. Přeci jen, kdo z vás umí maďarsky? Hrát TCG hru v češtině je něco skvělého a především pro začínající hráče velkým pomocníkem. Povětšinou jsou karty ilustrovány, no řekněme na dnešní dobu „zaostale“, nicméně právě herní mechanika a variabilita herních stylů je to, co dělá z Wastelands skvělou karetní hru a každá správná hra má i svůj „příběh„.

Po otevření svého prvních balíčku se imaginárně dostáváte do role jakéhosi „nadboha“, který si z karet různých bohů seskládá svůj herní balíček. POZOR: Skládání balíčku má svá pravidla, ke kterým se dostaneme jindy. Nelze si jen přečíst, která karta co dělá a co umí, a na tomto základě sestavit balíček. Každá byť nenápadná karta může mít v kombinaci s jinými kartami destruktivní účinky. Stejně tak i na první pohled „nabušené“ karty, o kterých si řeknete, že vám vyhrají hru, mohou být téměř nepoužitelné.

Abyste mohli začít hrát a ponořit se do světa příšer, magie, různorodých předmětů a staveb, lze si zakoupit karty hned dvěma způsoby. Osobně na kamenné prodejně, jejichž seznam najdete zde. Pakliže to nemáte do žádné prodejny blízko, můžete si je koupit online v našem eshopu. Balíčky se rozdělují na tzv. „Startery“ (40 karet / 3 vzácné) a „Boostery“ (21 karet / 2 vzácné). Do začátku doporučujeme (pokud je to možné) koupit si „Starter“. Ten obsahuje i tištěná pravidla, bez kterých se neobejdete, pokud ovšem ve svém okolí nemáte někoho, kdo hru zná a dokáže vám ji ukázat (vysvětlit) i bez nich. Další možností je nedávné vydání komplexních pravidel, které taktéž najdete v eshopu. Na základní osahání hry stačí 1-2 Startery. Když si je zakoupí i váš kamarád, můžete se pustit do boje mezi sebou. „Boostery“ tištěná pravidla neobsahují a je zde méně karet. Pakliže byste chtěli seskládat základní herní balíček jen z boosterů, 1-2 určitě stačit nebudou. Jinak mezi nimi rozdíl není. Ve Starteru i Boosteru můžete narazit na ty samé karty. Zatím se u nás vydaly dvě edice – Vládce osudu a Věčnost. Starter je pouze u Vládce osudu, ale je úplně jednou, kterou edici si zakoupíte. Lze hrát obě edice zároveň a různě je míchat a kombinovat. Další edici s názvem Legendy očekáváme začátkem příštího roku, stále ale bude možné hrát se všemi edicemi.

Tolik něco málo do úvodu a v dalším díle tohoto „průvodce“ se podíváme blíže na to, o čem celá karetní hra je, jak karty vypadají, co a kde na nich najdete.

 


Michal Slivečka (redaktor)
Jednou někdo před 15 lety dotáhl do třídy pár karet Wastelands. Tak mě ta hra chytla, že snad co přestávka, to partie. Sehrál jsem jich stovky. Nyní jsem rád, že se opět mohu vrátit k zápolení s novými edicemi. Jsem ale „stará škola“, mám rád mlátičky mezi bojovníky, které sem tam opepřím boostem nebo kouzlem. Dnešní control balíky mě moc nebaví.