REPORT: MČR z pohledu vítěze Karola Magdy (2. díl)

Zdravím všechny poutníky z plání Ghally, dnes se podíváme na druhou část reportu vítěze MČR Karola Magdy, tentokrát z druhého, draftovacího, dne.

https://www.tomovyhry.cz/rubriky/blog/mr-cr-wastelands-report-cast-ii/

REPORT WASTELANDS MČR (ČÁST II.)

Druhý den jsme vstávali poměrně brzy, Daník cca v šest, já v sedm, na pokoji jsme uklidili a zahráli jednu či dvě hry s jeho novými Vládci, které chtěl hrát na side eventu, a šli jsme na osmou na snídani. Po snídani jsme si dali procházku blízkým lesíkem, abych si vyčistil hlavu. Vymysleli jsme nový balík na stavby a Prince fénixe, našli pár muchomůrek červených, nějaké stromové houby a jednoho starého hřiba žlutomasého. Jo a vyrušili jsme tři srny. Cca o půl desáté jsme se vrátili a mě čekal finálový draft stůl. Nejdřív ale trošku exkurze do toho, co a jak jsem plánoval draftovat.
.
Po vyhrané kvalifikaci v Budějkách jsem se, pokud jsme měl čas, věnoval draftování. Na jednom pražském draftu jsem po porážce od Martiny zjistil, že Sheraniny slzy jsou čiré zlo, pokud se podaří rozchodit rekurze s nemluvňaty nebo kyselinovým flakónem. Na Brnohraní jsem zjistil kromě toho, že se v Brně dá zabloudit, i to, že Pán Ganoidů a ganoidi je draft deck to beat.
.
Zbylé pražské drafty jsem věnoval hlavně jedinému: najít balík, který si konzistentně poradí s rekurzí, kterou máme u ganoidů tak rádi. Ve výsledku jsem věděl, že plánuju draftovat Sheran kvůli výše zmíněným kartám, celkové síle a početnosti barvy a Pokoji zesnulým, dále Dornodona kvůli početnosti a síle commonů / uncommonů v sadě a Khorským žoldákům, kteří řeší hřbitov, a Chara-din kvůli Obřadu, Bráně chaosu a Prokletému jestřábovi, který zase řeší hřbitov. Poslední barva by byla buď Leah nebo Raia podle toho, jak by se vyvíjel draft. První je početná s dobrými kartami v common /uncommon slotu, druhá má Kometu a mass removal v common slotu a Rytíře jako finishera také v tom samém slotu. Limetu jsem plánoval přenechat ganoidím hráčům a občas jim něco sváčnout, aby to neměli tak lehké. Tharr, Fairlight a Elenios jsou v sadě podpůrné barvy, které pokud vám nechodí bomby těch barev, tak moc draftovat i tak nechcete.
.
Po zkušenostech asi z 5-6 draftů, co jsem hrál, se moje priority co se picků týká ustálily následovně:
Bomby > tahání karet > mana gain > removal hrobu > zbytek
.
Konkrétní rozhodování, co picknout, samozřejmě závisí od aktuálního průběhu draftu, ale návod výše dost pomáhá v obecném rozhodovaní, co picknout.
.
Průběh draftu:
Když jsem se díval, kdo mi bude posílat většinu karet, tak jsem nadšený nebyl. 2 ze tří boosterů mi bude posílat  Marcel Tobola, na upstreamu je potom Jirka Řepecký. Downstream je Myšák, kde vím, že bude draftovať … ganoidy, tak aspoň vím, že se v jednom boosteru napakuju. Karty pro finálový draft byly označkované vyřezanou malou hvězdičkou v kartě … myslím si, že nejlepší označení těchto karet do budoucna bude prostě košický foil.
.
První booster:
Draft začal celkem solidně, z nepříliš skvělého boostru jsem vylovil Qwargského mudrce a šlo se dál. Druhý nebo třetí pick byl pick čistého zoufalství, v boostru byla taková kvalita, že jsem musel brát Pulzátor prokletí. Aspoň jsem se utěšoval, že se kombí s mudrcem. Draft pokračoval dále a já jsem začal dostávat zajímavé Leah karty, přistál mi tam Leahův velekněz a Pradávný duch, v late pickách jsem potom dostal nějaké Černé vdovy, které draftuju sice late, ale chci mít v balíku tak 2-3 kusy. Po dokončení prvního boostru jsme měli čas projít si naše picky a sice jsem v prvním boosteru nenadraftoval žádné skvělé věci, ale byly tam aspoň dobré hratelné karty.
.
Druhý booster:
Jako svůj first pick beru qwargského strážce vajíček, od Myšáka dostávám Hlas boží (bral Davovou hysterii, klíčový pick jeho strategie), dále následují v blízkém sledu Sheraniny slzy, Otrávené dýky, Silmilská nemluvňata, pár nemrtvých a jako poměrně late pick Negativní sféra, která při počtu nemrtvých, které jsem měl, začínala dávat celkem smysl.
.
Třetí booster:
Otevírám Vampýřího draka a vzápětí dostávám od Marcela Morgana. Prostě pay day. Draft finišuje a já nabírám ješte sheraniny slzy, nějaké Hlasité kroky a celkově se snažím dotiáhnout balík, co to jde.
.
.
.
Výsledná konstrukce dopadla následovně:
.
Main:
1x Pán zombie
3x Černá vdova
2x Qwargský mudrc
1x Všežravá biomasa
3x Leahův velekněz
2x Pradávný duch
1x Kru-bla
1x Doorwalth
1x Stínochod
1x Dekirda, smrtka
1x Vampýří drak
1x Qwargský strážce vajíček
1x Obr smrti
1x Morgan
.
2x Sheraniny slzy
2x Kyselinový flakon
1x Otrávené vrhací dýky
.
1x Negativní sféra
1x Brána chaosu
.
1x Similská nemluvňata
1x Odměna za plodnost
1x Exploze
1x Morganova kletba
2x Hlasité kroky
2x Extrakce duševní energie
1x Ohnivá vichřice
1x Zjevení smrti
1x Hlas boží
1x Ztracená budoucnost
1x Pradávný obřad
.
Sideboard:
1x Pokoj zesnulým
1x Kyselinový flakon
1x Pulzátor prokletí
1x Zjevení smrti
1x Leahův oltář
1x Pozitivní sféra
1x Znalost taumaturgie
1x Bouřkový obr
1x Skřetí akrobat
1x Černý princ
1x Žebravý qwarg
1x Strážce spravedlnosti
1x Ganoidský písař
1x Barukka
2x Urychlovač času
1x Tyrkysový blátohoz
1x Obří jestřáb
2x Statečnost
1x Hněv ongoliantů
1x Jednorohý klusák
1x Obležení
.
S výsledným balíkem jsem byl spokojený, největší vada na kráse byla absence druhých Similských nemluvňat, které jsem sice někde i viděl, ale nemohl jsem draftovat kvůli prioritnějším kartám. Konstrukce je esence mid-range balíku,  což mi vyhovuje. Draftové hry jsou přece jen pomalejší a pokud se podaří ustát prvotní nápor, tak rozhoduje topdeck z vršku a v té fázi mám zásadní převahu oproti všem až na ganoidy, a s ganoidy aspoň mám možnost hrát díky Sheraniným slzám, Leahovým veleknězům a Qwargským mágům vyrovnanou hru. Nemluvě o tom, že jim můžu Ztracenou budoucností poslat hrob do nicoty, případně je utahat na potvorové bomby, které balík obsahuje. Tolik teorie, uvidíme, jaká bude praxe.
.
Plán dne byl jednoduchý, spadnout do loosers bracketu nejdříve ve třetí hře, což mi zabezpečí přinejhorším čtvrté místo a potom podle situace bojovat buď o holý život nebo o titul.
.
Kolo 1: vs Martin Bulíř
Martin piloval celou dobu svůj Vodouch kombo balík. Premisa je hrát Vodouchy, nabuffovat je přes Tharr karty co to jde, potom to doklepnout přes Obležení a Dornodorn burn. Hod kostkou vyhrál a první hru má jednoznačné tempo. Přijde mi pomalá ruka, sice se držím, ale tempo je sviňa a nakonec mě v nějakém pátém kole zabíjí asi na 4 způsoby. Ve druhé hře začínám a přijde to dost podobně, avšak to, že začínám, stačí na to, abych se stabilizoval, a neúprosná karetní výhoda udělala svoje. Ve třetí hře jdu sice druhý ale s aggro začátkem, hraju Pradávného ducha do Černé vdovy a útočím za 5. Sice dostávám board clear od Náčelníka kmene Zoloboo, ale jsem schopný se ho hned zbavit, generovat další threaty a brzo mít online rekurzi přes Sheraniny slzy.
WIN 2:1
.
Kolo 2: vs Josef Lamplota.
Tamtamy říkají, že Pepa vydraftoval dva Lapky, a nemám úplně dobrý pocit. Vyhrávám hod, hra se vlastně vyvíjí dobře, tahám sice za mírně horší konec, ale nemám pocit, že by celkově matchup byl nedatelný. Nakonec ale i tak prohrávám na burn těsně před tím, než bych získal kontrolu nad hrou, ale takový je život. Druhá hra je zábavnější, po prvotních
výměnách mám online nějaké Leahovy velekněze a později i Morgana, který vykope Lapku a úplně mu rozložím board. Od té chvíle je to krátký proces a jdeme na třetí hru. Ve třetí hře má Pepa podprůměrnou ruku, já mírně nadprůměrnou, a tak po prvotních výměnách jsem stabilizovaný a moje karetní výhoda robí svoje a hru vyhrávám.
WIN 2:1
.
Kolo 3: vs Marcel Tobola
Tamtamy říkají, že má aggro, a navíc s jednou Sílou silného, která chodí poctivě. Navíc vím, že jsem mu posílal Bílého tygra – nevím, jestli ho hrál, každopádně je to draft bomba a dělá mi to celkem starost. První hru vyhrávám roll, na začátku mi přijde aggro start s Pradávným duchem a Černou vdovou, potom dále aplikuju tlak a Marcel se sice brání, ale je stále v nevýhodě. Karta se postupně obrací a já začínám mít obavu, jestli hru ješte neobrátí. Naštěstí ne, Sheraniny slzy a Nemluvňata dělají svoje, jsem schopný přežít lull období, než si dotáhnu nějakou akci. Druhou hru bych shrnul do věty „proč hraješ limited, když se hraje constructed„, aspoň tak nějak jsem se cítil. Končím v jeho třetím kole, kdy měl kill pojištený Sílou silného, shit happens.  Třetí a rozhodující hra zase začíná, mám ok ruku, on má mírně podprůměrnou, po prvotních výměnách si tahám svoje kontrol enginy a on hru vzdává.
WIN 2:1
.
.
Byl to dlouhý víkend a já jsem jako vítěz winners bracket v grand finále. Můj protivník bude buď Marcel nebo Myšák, podle toho, jak dopadnou. Hru nakonec vyhrává Myšák a máme tu téměř přes kopírák situaci z Budějek. Marcel třetí potom co prohrál s Myšákem a já s Myšákem hrajem finále. Aby byla paralela úplná, tak v obou turnajích jsem vyhrál v prvním kole 2:1 nad svým synem. Dáme krátkou pauzu, pokecáme a jdeme hrát. Finále se hraje na tři vítězné zápasy, tak uvidíme. Když ale vidím Myšákův balík a jeho baráž nekonečných baruk ušlapávajících válečnou půdu ganoidským mláďatům, mám rozhodně rozporuplné pocity.
.
Finále vs Myšák:
Myšák vyhraje hod a začíná s Epitafem čísel. Mám na ruce Explozi a přemýšlím, či to zničit nebo počkat na Válečnou půdu. Následuje jeho další kolo, nějaká potvora a Válečná půda, volím ji a ničím ji, epitaf se zatím pěkně nabíjí. Hra pokračuje dál, Myšák spíš než potvory lízl burn a v nějakém čtvrtém kole mě chce finishnout Démonickými uhlíky, Ohnivou vichřicí a Epitafem, já ale heroicky odolávám, když přes Extrakci duševní energie likviduju svoji potvoru s kosťou, abych se poléčil za tři. To mi není nic platné, jsem opravdu zoufale pozadu. Další kolo ho nezabíjím ani náhodou, nelíznu si heal, on topdeckuje Čupita a Davovka jde mým směrem. I kdyby si to nelízl, tak rekurze přes ganoidy dělá svoje. Musím říct, že se po této hře necítím nijak dobře, a říkám si, jak moc velký průser to bude a jestli opravdu prohraju hladce 3:0 🙂
.
Druhá hra má naštěstí opačný průběh, líznu oblíbený start v Pradovném duchovi a Černé vdově, pokračuju dále podobným stylem a za 5 min je vyrovnáno. Rozhodne psychologicky podstatná hra pro oba hráče 🙂
.
Třetí hra je imo klíčová, hlavně v psychologické rovině. Myšák začíná výrazně pomaleji, já si šudlím svoje mid-range kombíčka a pomalu získávám převahu. Myšák hraje Brutalgeddon, kde je nucený ho hrát na Stínochoda a Sheraniny slzy, Stínochod přichází o žeton života a opruzuje dál. Další kolo navyšuji tlak a v jeho kole ruším za 13 životů schopnost generála. Nad vodou se udržuju Stínochodem, Vampýřím drakem (sice zapomínám na heal, ale únava je na obou stranách) a mám ješte emergenci Extrakce duševní energie. Hru od klíčového momentu zrušení generála vyhrávám do dvou – tří kol. Po této hře získávám nejen matchball, ale i pocit, že vítězství je blízko, zlomil jsem Myšákovo „podání“ a vím, že tato inkarnace ganoidů je pro můj midrange porazitelná. Navíc mám na to dvě hry; jednu z toho případně on play na to výhru potvrdit.
.
Čtvrtá hra, Myšák začíná válečnou půdou, já kontruju explozí, dále pokračujeme výměnami, já kromě nějakých hrozeb nacházím Pokoj zesnulým, čímž mu likviduju jeho ganoidí možnosti. Postupně získávám board převahu, klíčová je i Ztracená budoucnost, která mu likviduje zbytek ruky a mně přidává dvě karty. Začíná být čím dále tím jasnější, že jediný out pro něj je Brutalgeddon, ten ale nenalézá a já vyhrávám i třetí hru a stávám se mistrem.
WIN 3:1!
.
Wow, to byla ale cesta. Když se koukám na celý víkend, tak moje skóre na zápasy je 7 výher a 2 vzájemně dohodnuté remízy, celý víkend jsem prostě nedropl ani jeden zápas. Myšák, Lad Sop a zbytek gangu, který ještě zůstal, mi gratuluje, fotíme se, Myšák vyhrožuje, že tentokrát mě teda nikam už autem nepoveze … 😀
.
Draft Věčnosti nebyla pro mě nikdy nějak oblíbená disciplína, ale je určitě zajímavé podotknout, že všichni finalisti měli zajímavé konstrukce, které šly po synergiích, kde si až tak moc nepřekážely v draftu a že první tři umístění (Marcel, Myšák a já) jsme seděli vedle sebe.
.
Závěrem bych chtěl poděkovat Myšákovi za organizaci okolo lokality, Lad Sopovi za znovuoživení hry, malé ale silné pražské komunitě za „testing grounds“, Honzíkovi Kavalírovi, Daníkovi a Martině za pomoc v posledním týdnu constructed testování.
.
Děkuji také všem, kdo se překousali přes tyto dva reporty až sem.
.
Karol