REPORT: Sealed – Preview Zanův třesk Brno 13. 10. 2019

Ahoj čtenáři,

tak je to konečně tady. Všichni jsme netrpělivě čekali, kdy si budeme moct konečně otevřít a vyzkoušet karty z nové sady Zanův třesk. A tak nás nakonec Lados uvítal o víkendu 12. a 13. října, postupně nejdřív v Napajedlích a následně v Brně. Původně mi práce neumožňovala na tuhle akci vyrazit, ale nakonec mě bohové Ghally vzali na milost a připravili si na hlavní město nápor všelijakých akcí, a tak se plánovaná noční směna zrušila a já si začal pohrávat s myšlenkou, že bych přeci jen vyrazil. A když se k přemlouvání přidal Honza Kavalír, nebylo pochyb, že akce se podaří. Honza obstaral kočár, já ubytování v Brně, a tak nic nebránilo tomu, aby jsme podnikli nájezd z Čech na Moravu k dvoudennímu klání.

 

V Napajedlích se nás sešlo první den 20. Hrálo se 6 kol bez topky a report si přečtete od Vláda. Já se podrobněji rozepíšu o druhém turnaji následujícího dne v Brně. Jen doplním, že se mi i v Napajedlích dařilo, skončil jsem na 6. místě s bilancí 4 výhry a 2 prohry.

 

Po takhle dobrém výsledku jsem si večer po příjezdu do Brna pohrával s myšlenkou, zahrát si, pokud mi to karty dovolí, něco, co si nikdo první den nedovolil zahrát. Myšlenky směřovaly k Arochosovi, či balíčku založeném na pastech. Každopádně musím Ladosovi poděkovat za to, jaké boostery mi po oba dva dny podal. V Napajedlích jsem měl balíček více aggro díky pravidelnici O krok napřed, v Brně jsem si vyzkoušel generála Beldiana.

 

 

Teď se trošku podívám na to, co jsem otevřel. Balíček jsem stavěl dlouho, protože vyloženě nehratelných karet jsem zde měl minimum. Už složení R karet bylo super. Píseň síly, Píseň smrti, Píseň šílenství, Bleptí císař, Ztracen v mlze a Magická mlha. (pozn. Michal Slivečka – a to si jako se třemi Písněmi nevyhrál? 😀 )

 

 

Zbytek karet jsem doladil do strategie na control. Nechybělo rušení ve formě Odzanování či Svěžího větru, velcí bijci, dále karty posilující moje bojovníky a také dostatek zabíjení přes schopnosti bojovníků či přímo pomocí magie. A tak jsem se šel vrhnout na věc.

 

1. kolo – Adam Raw     


 

První kolo a hned hráč, s kterým jsme se už v Napajedlích proháněli v pořadí, ale nakonec jsme spolu nehráli.  Nalosovali nás hned v prvním kole dneska. A aby náhod nebylo málo, objevil se na stole Arochos, strategie, o které jsem sám uvažoval, leč žádného jsem neotevřel a tudíž ji hrát nemohl.

Hned první hra ukázala, že určitě není nehratelná. Adam rychle vyložil na stůl další bojovníky, přidal posílení ÚČ a Ž a dostal jsem namláceno přes 20 Ž než jsem řekl švec. Druhá hra však taky ukázala, že i Arochos se dá porazit. Adamův další žeton od Arochose skončil v prvním kole na schopnosti Beldiana a já udělal v druhém kole finální akci. Ze 3 KB jsem nejprve vyložil za 1 KB Rambobrouka, za další 1 KB Zrůdného zplozence a za poslední KB Dítě temnoty, které spapalo oba dva Rambobrouky. Tito dva lítači sežrali dva Adamovy žetony od Arochose na hradbách a já zasadil finální úder Mlžným bodnutím. Třetí hra se však opět nesla v duchu první hry a tak mi nezbylo nic jiného, než Adamovi pogratulovat a začít přemýšlet nad tím, zda je balíček postaven správně a či se dalo něco zahrát lépe.  – 1:2

 

2. kolo – David Moric   

Byl jsem rád, že i další kolo hraju s někým, kdo mi nebyl soupeřem v Napajedlích. Doufal jsem, že Davida opět porazím, jako kdysi v Budějovicích při našem prvním setkání. Hra to byla vyrovnaná, došli jsme s časem až úplně na konec a já slavil hubené vítězství. První hru vlastně rozhodlo krásné kombo, které se mi povedlo zahrát. Za 1 KB jsem hledal mlhou ve svém balíčku jinou mlhu – konkrétně Magickou mlhu, za KB takto vytvořené jsem vyložil Bleptího císaře. Ten odstavil svojí schopností jediného Davidova bojovníka a byť provedl jen jediný útok, protože v dalším kole umřel, odemlel do nicoty 18 karet a David už se na odpor nezmohl. Druhou hru jsme nestačili kvůli času dohrát, ale David mě dořezal až na 2 Ž. Kdyby dostal další kolo, byla by z toho spravedlivá remíza. – 1:0            

 

 

3. kolo – Martin Bulíř                 

Třetí kolo a já usedám naproti Martinovi. Trvalo to osm kol během dvou dnů, než dostanu někoho z naší čtveřice z auta. No byl jsem zvědavý, jak se to bude vyvíjet, protože s Martinem to vždycky bývá vyrovnaná řež. Tentokrát mě ale přišla dvakrát dobře ruka a vlastně nebyl ani moc čas otestovat, co má Martin v balíčku. První hru krásně rozehráli v úvodu Rambobrouci a Zan pavouk, potom už dílo zkázy dokončil Bradavičnatý thargodan. A druhá hra byla skoro jako přes kopírák. Sice Martin ustál první nápor mých potvor, poradil si jak s Horským obrem či Bradavičnatým thargodanem a ztracené životy doléčil, následnou pokračující ofenzívu už ale odrazit nedokázal. Dorazily ho moje dvě Lišky Bystroušky. – 2:0

 

4. kolo – Patrik Janča                   

Los si se mnou hezky pohrává. Jako další usedá naproti Patrik. Až do včerejška v Napajedlích jsem o něm nevěděl. Tušil jsem, že mi bude chtít ten rychlý kill ze včera vrátit. Byla to včera moje nejrychlejší hra za oba dva dny. Patrik dostal dvakrát ve třetím kole a běhen chvíle bylo po hře. Jak se ukázalo, dneska proti mě stál daleko silnější balíček. Už v první hře vidím, že má Patrik spoustu stejných karet jako já, a tak se rozjíždí urputná bitva. Už mám Patrika na lopatě, zbývá mu posledních pár životů, na stole má pouze Mlžný plášť a na ruce jen jednu kartu. A co osud nechtěl, lízne si tu jedinou správnou kartu – Formaci. Z balíčku vykládá lítače za 1, z hrobu vyletí Targantule a vše dokoná lítací potvora, kterou měl Patrik na ruce. Druhou hru získávám možná až překvapivě snadno. Ve druhém kole získávám obrovskou výhodu i díky 4 Rambobroukům a rychle srovnávám. Třetí hra byla opět super vyrovnaná. Patrik měl místy i velkou převahu. Vše rozhodla situace kolem mě tak osudové Formace. Měl jsem na stole Symbol květu. Patrik zahrál Formaci, a protože se rozhodl pro zničení mého bojovníka na hradbách, efekt se Symbolem květu zrušil. Já tak místo finálního damage dostal další kolo. V něm mě Horský obr vyléčil ze 7 Ž na 15. Když se přidalo Dítě temnoty naboostované o obětované Rambobrouky, začala se hra otáčet. Do toho jsem zahrál Píseň síly, ale ani to na doražení Patrika nestačilo. A tak jsem po chvilkové rozvaze vybral z bojovníků v balíčku Gosana. Patrik dostal další kolo. V něm nám uplynul čas a díky Gosanovi neměl Patrik šanci hru už zvrátit. Přede mnou zůstalo poslední rozhodnutí. Vzhledem k vývoji turnaje dorazit Patrika a jít z druhé pozice na neporaženého Tomáše Kuchtu, nebo nechat hru bez útoku jako remízovou a nechat si pro poslední kolo snazšího soupeře? Ale jsem hráč, tak jsem Patrika dorazil jak jinak než symbolicky Formací. – 2:1

 

 

5. kolo – Tomáš Kuchta                    

Abych si užil svoji chvilku slávy, usedám v posledním kole proti aktuálnímu mistru republiky a již jistému vítězi brněnského preview. Tomáš měl balíček přímo úchvatný. Všechny dosavadní soupeře porazil 2:0. Tušil jsem, že to bude strašlivý oříšek. Na stole se objevil Beldian i na Tomášově straně a tak jsme se oba bavili tím, co obětovat jako svoji první kartu. Ani v jedné z her jsem neměl nic přijatelného na úvodní ruce, co by se dalo obětovat. Hry to byly vyrovnané v první i druhé hře, ale nakonec jsem dvakrát dostal nařezáno a pogratuloval Tomášovi k mojí demolici. – 0:2

 

Bylo mi jasné, že druhé místo neuhájím, ale doufal jsem, že bych se do top 4 vměstnal. No a co rozhodlo? Samozřejmě Jančova výhra díky líznuté Formaci a tenhle pomocný + bod pro Patrika. Trošku trpké páté místo, ale i tak skvělé umístění. Jen mě mrzelo, že jsem porazil celkově třetího i čtvrtého, ale kvůli pomocným bodům jsem zůstal až za nimi. Ale respektuji pravidla, že upřednosťnují pomocné body nad výsledky mezi jednotlivými hráči.

 

A tak se naše výprava vracela v neděli domů s 3., 4., 5. a 6. místem. Jen Michael nám do mlýna moc nepřispěl, ale věřím, že řádně potrénoval na pražské prevko a tam zkušenosti zúročí. A na závěr alespoň něco málo z fotografií, vzhledem k dobrému umístění jsem fotit nestíhal, ale slibuji, do příště se polepším.

 

 


Michal Brůha (redaktor)
K Wastelands jsem se dostal úplnou náhodou, když jsem sledoval bratrance s divnými kartami, o kterých tvrdil, že je nepochopím. A tak vznikla závislost trvající stále i v období, kdy hra vycházela neoficiálně, a karty jsme si překládali a tiskli doma defacto na koleni. Rád stavím decky z karet, které zůstali hráči opomenuté, ale mají potenciál a nezaslouží si zůstat v prachu alb.