DECK-TECH: Stavby (Standard)

Ahoj všem současným a budoucím hráčům karetní hry Wastelands. Rád bych Vám představil balíček se zaměřením na stavby. Ti, kteří mě znají nebo jsme porůznu spolu diskutovali, ví, že mi tato konstrukce dlouho ležela v žaludku. O to více mě těší, že se mi s tímto deckem povedlo vyhrát standard v Praze. Nebudu-li počítat hry, které probíhaly již před cca 20 lety, tak myšlenka staveb u mě kořenila v době edice Vládců osudu. V té době možnosti této konstrukce nebyly až tak valné, aby mohla obstát v konkurenci všech mašin, sítěk, rotací a dalších decků. Od počátku vznikaly různé varianty barev bohů, ale s příchodem edice Věčnost jsem se přiklonil ke hnědé – Tharr, žluté – Fairlight, zelená – Sheran, bílá – Raia a doplněno bezbarvou.  

FAIRLIGHT (17):

3x Citadela zkázy
3x Lektvar many
3x Věž času
3x Pyron
2x Perpetum mobile
2x Dokonalé načasování
1x Manová spirála

RAIA (11):

3x Plamenometná věž
3x Explodující kometa
3x Spektrální machinace
2x Obrněný rytíř

SHERAN (9):

3x Háj Matky země
3x Silmilská nemluvňata
3x Sheranin obranný drak

THARR (8):

3x Ongoliant
3x Malé přání
2x Obležení

BEZBARVÉ (1):

1x Lord strážce

 

 

 

V základu byla myšlenka, aby balíček byl dostatečně rychlý, měl stabilní dostatek many, která tomuto balíčku skutečně nechybí. K tomu nám v tomto decku pomohou Silmilská nemluvňata, Manová spirála, Lektvar many, v horším případě Háj matky země, který je zde primárně k vyhledávání bojovníků a samozřejmě následné destrukci Ongoliantem. V nejkrajnějším případě lze získat manu skrze Perpetum mobile, ale raději jej využívejte jako zásobárnu karet, eventuálně zabíjení nepříjemných potvor. Ideálním startem jsou Silmilská nemluvňata, která postaví Háj matky země, ihned vygenerují manu a líznou kartu, v kombinaci se Spektrální machinací máte luxusní začátek. Jakmile dostanete do hry rychlé stavitele, stačí už stavby sypat na stůl. Do hry postačí dostat Citadelu zkázy – je zadarmo, Háj matky země, Plamenometnou věž a alespoň jednu Věž času, která nám napumpuje ostatní stavby. Pak jen záleží, jaké karty zrovna máte na ruce. Pokud již máte výše zmíněné vyloženo, protlačte do hry Ongolianta a vytáhněte si Obrněného rytíře – ať už přes Malé přání nebo Háj matky země, kterým si Ongolianta opět zaktivníte a šup, znovu demolujte protihráče. Na škodu není mít Sféru země, ale v mnoha testech jsem měl smůlu s Nekronomií a odemlel jsem si vždy užitečné karty a raději ji vyřadil.

Samozřejmě i protihráč může mít leccos nepříjemného. Pro takové chvíle tu máte připravené Explodující komety, Pyrony nebo Lorda strážce. Lorda strážce jsem původně chtěl hrát vícekrát, ale konec konců je to potvora, která se hůře zabíjí, a pokud bude zle, můžete si jej opět vytáhnout Hájem matky země nebo Malým přáním. Záleží na vývoji hry. Ostatní karty, jako Dokonalé načasování, můžete využít jako stavitele, likvidaci žetonů síly na protihráčových bojovnících, Sheranina obranného draka jako silnou zeď nebo jako oběť do Háje matky země a Obležení je opravdu jako silný doplněk pro znepříjemnění několika hráčových chvilek než jej udoláte s bonusem líznutí karty.

Určitou výhodou balíku je, že pokud Vám stavby nechodí podle představ, je možné využít všechny potvůrky a společně s Obrněným rytířem útočit – i takto se mi povedlo dojít k úspěšnému konci.

Rada na závěr: Nebojte se hrát Věže času jako stavbu ve svém kole, nikoli jako kouzlo v protivníkově kole. Můžete hru ukončit dříve a ušetřit si nemalé potíže. 🙂

  

Sideboard je na Vaší chuti. Mě bylo trochu proti srsti nehrát žádné karty reakce, a tak skončily jen jako možnost úplné změny strategie. Určitě si připravte do siduboardu kočičky Zirri. Jsou opravdu nepříjemné, tak proč proti hráči nedát ochutnat stejnou kuchařku. Pokud jsem sidoval, tak právě je. Měnil jsem je i za jednu Citadelu zkázy, Lorda strážce a Dokonalé načasování. Je to vždy na Vašem uvážení a vývoji hry.

 

Mé hodnocení je takové, že se jedná o středně rychlý deck, kterému síťka tolik nevadí. Při úpravě strategie můžete kontrolovat Vládce osudu. S čím by naopak mohl mít problémy, je nějaké rychlé aggro nebo našlapaným kontrolem.

 

Přeji příjemnou zábavu. 🙂


Autor: Jan Kavalír (redaktor)
sddssdsadsadsadsadsasda