ZANŮV TŘESK: Já, písnička!

Vítej dobrodruhu, nová sada Wastelands klepe na dveře a já jsem se rozhodl podívat na zoubek novému cyklu karet, který přivítáme v Zanově třesku, a to s písněmi a jejich Marigoldem. Když se ve Wastelands řekne píseň, každému pamětníkovi se jistě vybaví jedna z nejikoničtějších karet této hry, a to Píseň sirén. Tato matka písní vyšla v první rozšiřující sadě – Chara-dinově návratu – a patřila k nejdražším kartám vůbec. Toto očarování za tři kouzelné body umělo za odhození karty z ruky nebo obětování aktivní karty ve hře udělit 1 zranění cílovému bojovníkovi. Říkáš si, co je to za slabotu? Musíš si uvědomit, že v době Garroků a Gorombill (za 3 KB 3/1 bojovníci) šlo o velice efektivní zabíjení. Ale ano, dneska by Píseň sirén za moc nestála, ale my budeme mluvit o písních, nebo taky hymnách, které budou v nové sadě reprezentovat jednotlivé bohy. Rozebereme si jednu po druhé a taky se podíváme na nástřel balíčku, který by se na ně dal postavit.

                                                     

Pojďme tedy začít. Všechny písně, o kterých budeme mluvit, mají několik společných rysů, a to, že jsou to zaklínadla za 2 KB, že ke svému vyložení potřebují na bojišti bojovníka, a že můžou být hrány znovu ze hřbitova, ale pouze jednou, potom putují do nicoty. Jako první je zde Píseň krve, hymna boha Dornodona. Jedná se o zaklínadlo za 2 KB. Cílový bojovník nebo hráč je zraněn za 5 Ž a lízni si kartu. Znovuzahrání je potom možné obětováním 5 Ž. Pokud tedy někdo bude chtít balíček na písně postavit, toto bude jedna z klíčových karet, kterou bude zabíjet. Jako další je hymna bohyně Elenios, Píseň pokušení, která umí soupeře připravit o 3 KB a ukrást mu jednu kartu na bojišti. Znovuzahrání je tentokrát za obětování karty, která ale nesmí být bojovník. Tato píseň mi osobně přijde dost silná, problémem je ale špatně splnitelná podmínka pro znovuzahrání, kvůli které ji v našem balíčku budeme muset vynechat.

        

Píseň bohatství, to je hymna chamtivého boha Fairlighta, která nám dá 3 KB, komponent bytosti a dvě karty na konci kola. Tato píseň je skvělou výplní snad do každého balíčku se žlutou. Problémem bude stejná podmínka pro znovuzahrání jako u modrého songu. Chara-dinova hymna nám dá výhodu dvou karet (jednu na konci kola) a soupeřovy zahozené karty. Tento efekt mi na první dobrou nepřijde nijak kulervoucí, na druhou stranu podmínka znovuzahrání je do archetypu discard tempo balíku zanedbatelná. Takže do našeho kontrolního zpívajícího decku to nebude nic moc, do mých oblíbených strategií na standard snad použitelná.

        

Hymna boha Leaha, Píseň smrti, umí přesně to, co říká její název, to znamená můžeme zničit permanent a jako bonus dostaneme do zálohy Kostlivce nekromanta (3/1 nemrtvý bojovník) a kartu na konci kola. Znovu zahrát si ji můžeme za obětování bojovníka, což opět může být problém v kontrolech, ale midrange nebo aggro strategie si s ní hravě poradí. Dva žetony síly, léčení 3 životů a dvě karty na konci kola, to je Píseň odvahy, hymna boha Raia, a podle mého názoru možná nejlepší píseň vůbec. Navíc je možné ji znovu použít po obětování či pouhém pasivování svého bojovníka. Další je hymna boha Rhatta, Píseň moudrosti, která nám zvýší maximální počet životů o 6 a zároveň nás o šest vyléčí. Také nám dá dvě karty na koci kola a má Blokování: 4. Znovu použít ji můžeme po zahození dvou limetkových karet ze hřbitova do nicoty. Na první pohled komplikovanější karta, na druhý skvěle doplňuje Dornodonovu Píseň krve, kdy nám vrátí obětované životy zpět.

        

Píseň lesa je hymna bohyně Sheran, která nám umožní rozdat mezi bojovníky libovolně 3 žetony života, síly nebo jedu a ještě nám dá kartu na konci kola. Znovuzahrání je možné, stejně jako u Písně odvahy, za obětování či pasivování bojovníka. Poslední song je hymna boha války Tharra, Píseň síly. Tato nám to celé spojí dohromady, kdy funguje jako tutor (hledání) na bojovníka, zraní soupeře za 3 Ž a ihned nám dá kartu. Škoda jen, že znovu použít jde až po obětování bojovníka. A kdo bude našim vrchním Božským Kájou? Je to Princ Nil, písničkář, vrchní bard samotného Bufy, kterého můžeme mít v balíčku až v pěti kopiích. Po vyložení najde v balíčku cokoliv  s tvarem slova „píseň“ v názvu, kromě sebe, a zlevňuje všechny naše písně o 1 KB.

        

Na závěr se ještě podíváme na slíbenou konstrukci takového písňového balíčku. Jedná se o maďarskou konstrukci z nějaké jejich lokální ligy, berte tedy prosím v potaz, že by mělo jít spíš o nástřel strategie, která ve výsledku jistě bude jiná než v Maďarsku, stejně jako ostatní jejich archetypy hrané v našem prostředí. Tento konkrétní balíček obsahuje spoustu hledání, lízání, counterování a jiného otravování soupeře, je proto nutné použít Prastarou runu kvůli Zarknodovým řetězům. Pointa je tedy prohledat se ke zdrojům finálního zranění buď písněmi, popřípadě posíleným Nilem. Přidal jsem ještě alternativní win kondici v podobě Repra, původní balíček totiž obsahoval jednoho bojovníka, kterého zatím nemáme k dispozici. No a než se dohledáme k zabití soupeře, pomocí rušících kouzel a Léčky zdržujeme co nejvíce soupeřovy snahy nás zabít. Jelikož tohle není deck tech, tímto se s tebou loučím a očekávám šťavnatou diskusi na Facebooku.

Decklist:

PRAVIDELNICE:
Prastará runa

BUFA (5):
5x Princ Nil, písničkář

DORNODON (10):
3x Akmal
3x Hlasité kroky
3x Píseň krve
1x Přízračný sokol

FAIRLIGHT (12):
3x Kvalitní náhrada
3x Léčka
3x Síla slabého
2x Červí manožrout
1x Píseň bohatství

RAIA (8):
3x Píseň odvahy
3x Síla silného
1x Mardakorský mystik
1x Repro

SHERAN (3):
3x Píseň lesa

THARR (9):
3x Malé přání
3x Píseň síly
3x Roztrhání prostoru

47 total

Doufám, že se ti článek líbíl a někdy příště u táborových ohňů zdar.

Scyther


Vladimír „Scyther“ Hula (redaktor)
S Wastelands začal kdysi v pravěku, když v časopise ABC rozbalil Varkaudaří nemluvně. Od té doby zkusil celou škálu karetních her, od Wastelands, přes Lord of the Rings TCG, VS System, Pokémon TCG, World of Warcraft TCG a nakonec Magic: the Gathering. Poté vyměnil v roce 2014 svět papírových kartiček za svět digitální, kde působil v týmu Key4You jako hráč Hearthstone. Když zjistil, že Wastelands opět vycházejí, volba byla dost jednoduchá. Nejraději má rychlejší balíčky, ale experimentuje v podstatě s každou konstrukcí. Nejoblíbenější barva je zelená, ve WST zastoupená kartami bohyně Sheran.