REKAPITULACE: Ohlédnutí za sezónou 2019

Salve Wastelands!

 

Dnes to bude ohlédnutí za uplynulou sezónou, kterou máme úspěšně za sebou. Známe jméno nového mistra. Co všechno se nám tedy v této sezóně podařilo? Tento článek bude spíše pro všechny fanoušky statistik.

Nejdřív se pojďme podívat na jednotlivé turnaje a města v číslech:

Jelikož byla celá sezóna kratší, odehrálo se „pouze“ 37 turnajů. Pokud budete tedy porovnávat statistiky jednotlivých hráčů a budete chtít být objektivní, nebo si přirovnat, jak by to mohlo teoreticky vypadat, pokud by byla sezóna stejně dlouhá jako ta předchozí, můžete si zkusit vynásobit statistiky hráčů koeficientem 1,163. Budou to však pouze spekulace. Čísla hovoří jasně a už je nemůže nic změnit. Do sezóny 2019 nastoupilo celkem 81 různých hráčů ze všech koutů republiky, z toho ji dokončilo 23 osob v pokročilém mistrovském hodnocení.

Nejčastěji se hrály turnaje ve formátu Standard (16) a Božské spojenectví (8). Velký propad zaznamenaly limited formáty, kterých bylo dohromady pouze 10, tzn. o 10 méně než v sezóně předchozí. Doufejme, že se toto s příchodem další edice změní a limited se zase začne hrát, protože síly jsou v těchto formátech vyrovnanější.

Nejvíce turnajů se konalo v Praze, Napajedlích a Ostravě, která ale zaznamenala propad v celkovém počtu uspořádaných turnajů podobně jako České Budějovice (viz tabulka níže). Naopak se podařilo úspěšně uspořádat dva turnaje v Plzni, která se tímto zařadila mezi další oficiální lokace.

 

Nyní se pojďme podívat na statistiky mnohem zajímavější. Jednotliví hráči Mistrovského členství mají v ceně také službu sledování jejich detailních statistik, které se průběžně aktualizují. Pokud se některý z těchto hráčů probojuje do nejlepší osmičky MČR, má tyto statistiky dokonce vytištěné na památeční kartičce s fotkou. Všichni ostatní hráči pokročilého členství se musí spokojit s jejich osobní tabulkou bez kartičky (viz níže).

 

Pro tento rok mají svou kartičku a na ní propsané statistiky následující hráči (seřazeni podle umístění):

 

Pro všechny ostatní je zde tento přehled, ve kterém jsou tito hráči seřazeni historicky podle nejúspěšnějších (nejvíce získaných bodů v lize):

Všem, kteří se do placeného Mistrovského členství přihlásili, děkuji. Pouze díky vám je možné provozovat organizované hraní, vést a aktualizovat veškeré tabulky a mít na turnajích krásné poháry a všechno okolo. Snad se vám statistika líbí a těším se s vámi na další zářezy a získané body do vašich karierních výsledků.

 

Na závěr jsem si nechal jednu tabulku z MČR. Pokud chcete vidět, jak se průběžně měnil výběr barev do balíčků na MČR, zde máte porovnání. Samozřejmě, že vzorek z roku 2018 pracuje s 16 konstrukcemi Standardu a rok 2019 pouze s 8, ale i přesto můžeme alespoň náznakem vidět, jak se vyvíjí meta a oblíbenost barev.

Zde vidíme, jaké barvy se hrály letos na MČR 2019:

Je evidentní, že bílá zcela dominovala polem a nechyběla v žádném balíku. Zřejmě je to způsobeno vynikajícími countery do prvního kola a také silnými support kartami. Nárust zaznamenala také limetková barva, která se po zpomalení mety a nástupu Zarknodových okovů s Poruchami vidění stala součástí jednoho z nejsilnějších balíků. Na spodní straně tabulky se potácí modrá s hnědou, kteří si od minulého roku nijak výrazně nepolepšili. Nutno podotknout, že 2 body u modré jsou jen díky Pestrobarevnicím, která používá všechny barvy. Bez nich by měla modrá nejspíše zastoupení 0. Uvidíme, jaké karty nám nachystá další edice.

Tabulka podílu barev v konstrukcích MČR Standard 2018:

 

Tolik ke statistice z předchozí sezóny. Těším se, že se s vámi všemi potkám i v sezóně 2020 a patřičně si ji užijeme.

Ať žijou Wastelands! 🙂

 


Vladimír „Lados“ Šopík (redaktor)
S Wastelands začal už v době pravěké, a už tehdy ho naprosto uchvátila. Tak dlouho v sobě živil myšlenku znovu vydání hry, až se to nakonec podařilo. Z balíčků hraje nejraději složitější konstrukce, převážně kontrol. Jeho nejoblíbenějším formátem je však draft, ve kterém člověk zažije ojedinělé herní okamžiky. Má bohaté zkušenosti i s jinými karetními hrami, které zúročuje při vývoji a zdokonalování české verze Wastelands.