ROZHOVOR: Mistr ČR 2019 – Tomáš Kuchta

Vítej dobrodruhu,

rok se s rokem sešel a my známe druhého mistra České republiky ve Wastelands, kterým je Tomáš Kuchta z Brna. Tomáš byl bezpochyby jedním z favoritů a po vydařené sezóně se nakonec dokázal připravit i na závěrečný turnaj. A my jako již tradičně nezaháleli a pěkně za tepla jej vyzpovídali nejen o jeho cestě turnajem.

Ahoj Tome, představ se trochu čtenářům. Odkud jsi, co děláš za práci a tyhle obvyklé fráze…
Zdravím všechny příznivce Wastelands, jmenuju se Tomáš Kuchta, je mi 37 let a bydlím nedaleko od Brna, ve kterém pracuju jako software developer.
Měřím 185 cm a vážím 100 kg, kdyby to bylo pro někoho důležitý.

Jakým způsobem ses kvalifikoval na letošní MČR?
Prostě jsem hrál okolní turnaje, občas si zajel do Prahy, a získané body stačily na kvalifikaci.

Znám tě z pár TCG, které jsem hrál předtím, jmenovitě určitě z Magic: the Gathering a tuším, že jsme se potkali i na MČR ve WoW:TCG. Kolik karetních her sis v životě vyzkoušel na nějaké řekněme competitivní úrovni?
3 – Magic, Wastelands, WoW TCG a jedna se ještě chystá 🙂
Začalo to někdy na střední, když jsem si ve Score přečetl článek o Magicu a později si koupil svůj první booster – Mirage. Následoval starter 4th edice a pomalu jsem se do Magicu dostal. První oficiální turnaj jsem hrál prevko Mercadian Masques. Když se tu objevily první Wastelands, tak jsem si dal od Magicu pauzu a začal hrát právě je. Problém tenkrát byl s pomalým vydáváním edic, takže jsem vydržel jen první 3 a znovu se vrátil k Magicu. Následně jsem několik let hrál WoW TCG, pak opět Magic a teď jsem skončil u nových Wastelands. Mezitím se tam ještě mihnul figurkový Dreamblade a WoW miniatury.

Jak ses dostal k Wastelands a čím tě hra zaujala?
Ke konci minulého roku jsem si řekl, že ze mě bude jen Magicový „casual“ hráč, zbavím se sbírky a peníze využiju líp. O obnovených Wastelandech už jsem věděl z dřívějška od kamarádů, ale tenkrát jsem si nemyslel, že bych je začal zase hrát. Jenže jak je člověk navyklý 20 let na podobné hry, tak mi to nedalo a loni v prosinci jsem se večer před draftem v Napajedlích domluvil, že mě kluci vezmou a zase si to zkusím. I když jsem pořádně neuměl pravidla a hra vypadala úplně jinak než před dvaceti lety, tak mě pohltila a opět jsem do toho spadnul. Líbí se mi, že jsou teď Wastelands podobné Magicovému legacy/vintage, kde se něco děje už od prvních kol a člověk nezačíná tím, že hraje 3/1 Gorombillu za 3 KB.

Jak se ti líbilo letošní MČR? Myslím tím místo konání (GameCon v Pardubicích), ubytování, organizace turnaje, formát či ostatní hráči.
GameCon asi ok, ale čekal bych od MČR reprezentativnější prostory, než kde jsme nakonec skončili. Líbil se mi loňský penzion, ale to můžu posoudit jen podle fotek, protože jsem tenkrát Wastelandy ještě nehrál, a zas to má jiná úskalí. Ubytování za tu cenu super a jídlo v kantýně otřesný, ale to aspoň vynahradila hospoda v přízemí. K vybraným herním formátům nic nemám, draft by asi byl fajn, ale edice Wastelands nejsou designované na limited formáty. Trochu se bojím příštího roku, kdy se má hrát Válka bohů, aby se třeba nehrály jen 2-3 barvy.
Podle formátů to taky vypadalo, že se letošní MČR dalo stihnout v jediném dni. A počet kol první den měl být pevně daný dopředu a ne o něm hlasovat na místě. To mi přijde na MČR trochu nedůstojné a je potřeba to příště trochu promyslet. A to, že hlavní organizátor dorazí v neděli v 10:30, když se má hrát od půl desáté, je prostě fail. Stejně tak mělo být známo konečné pořadí (kvůli pavouku Top8) po Spojenectví v sobotu večer a ne až v neděli ráno těsně před začátkem Standardu.

Jaké sis připravil balíčky na turnaj?
Na Spojenectví Leah+Rhatt kontrol postavený na Zarknodovy okovy. Balíček získává karetní výhodu přes mass removal (Brutalgeddon, Apokalypsa, Velké sání) a Nemrtvé špehy. Soupeři by měly na ruce smrdět karty nepoužitelné díky Okovům. Jediným „zabijákem“ v balíčku byl Morgan nebo točení Sání přes Sféru magie.
Pokud ovšem potkáte Prastarou runu, která Okovy vypne, tak máte velký problém. Balíček jsem hrál už na pražské kvalifikaci, kde se mi dařilo, takže jsem provedl jen pár drobných úprav a doufal, že vše bude opět dobře fungovat.
Na Standard jsem si vzal Předměty (Raia, Fairlight, Rhatt, Sheran) s tím, že by na ně protivníci nemuseli být připraveni, alespoň ne ode mě, protože jsem je nikdy nehrál. Nevěděl jsem, jaká by měla být přesná konstrukce, a přemýšlel jsem např. o kombinaci základ Dornodon na Malý zan a Tirrandin ranec a Knihy znovuzrození mít přes Mystika. Ale vzhledem k nulovému testingu jsem se nakonec do experimentů nepouštěl a chtěl jsem mít balíček co nejvíce konzistentní.
Jsi s konstrukcemi spokojený nebo bys zpětně něco upravil?
S Okovama jsem byl spokojený vždy, když soupeř neměl Runu 🙂 Pro takový případ jsem neměl připraveno nic a asi se dala část sideboardu vyčlenit na nějaké extra lízaní karet, které by v té situaci pomohlo.
Předměty taky fungovaly pěkně, ale tam je problém se sideboardem, že si hráč nemůže dovolit vyměnit moc karet, protože by mu balíček taky mohl přestat fungovat. Asi by byla možnost udělat transformační side na aggro kontrol s bijci jako Písečný drak, Zu´lit a Kritanoidský čaroděj + counterování s předpokladem, že soupeř odsiduje zabíjení bojovníků.

Vyhrál jsi jak sobotní Božské spojenectví, tak nedělní Standard double eliminaci. Jak ses připravoval na tuhle křížovou výpravu za titulem?
Na Spojenectví nijak, tam jsem předpokládal, že balíček zafunguje stejně dobře jako na pražské kvalifikaci. Na neděli jsem si dal v sobotu večer 3 hry a balíček se ukázal býti všeho schopný, tak jsem jen doufal, že se mi nezavaří hlava, protože při jeho hraní má člověk většinou zbytečně moc možností. 🙂 Celou dobu jsem pro něj plánoval pravidelnici Prastará runa, protože jinak máte velký problém proti Okovům, Síťce nebo Spěchej pomalu. Když ale bylo rozhodnuto, kdo bude hrát Top8, tak jsme si projeli nedávné balíčky všech soupeřů a usoudili, že Runa nebude potřeba a lepší, i když riskantnější volba, bude Prokletý generál.
Toto jsem nakonec ráno změnil na Mulgana, se kterým máte o kartu víc a dovoluje vám přeskočit některé „mrtvé draw“, což by se dalo počítat taky jako extra karta.

Co bys vzkázal organizátorům pro příští sezónu, jaké změny bys rád viděl ve struktuře ať už celé sezóny či příštího MČR?
S turnaji žádný problém nemám, ty fungují, i když by je to chtělo dostat na další místa, kde by se snad uchytily. Líbí se mi i nový formát Patnáctka jako podpora začínajících hráčů bez velkých sbírek. Co mi přijde pořád problematické, jsou URka. Hlavně ty z loňského roku, které se hrají v playsetech (Apokalypsa, Božská spravedlnost, Poruchy vidění) a v podstatě už je nemáte šanci sehnat. Pokud dojde na nějakou rotaci edic ala Magic (což by mělo, pokud už jsou např. Vládcové osudu vyprodaní), tak by měla rotovat i URka vydaná k patřičné edici. Možností by např. bylo umožnit každému hráči s Profi členstvím si koupit od každého URka jeden kus za nějaký fixní poplatek (max 500,- za jedno UR). UR od příští sezóny bude opět snazší získat a nejsou to karty, okolo kterých se bude točit hra. Ale ty starší nás můžou strašit ještě dlouho…

 

Děkuji za tvůj čas a gratuluji k titulu Mistra ČR ve Wastelands. Měj se pěkně a uvidíme se na bojištích v příští sezóně.

Takto se Tomáš rozehříval.

 

První den znechutil nejednoho soupeře.

 

Druhý den, když naplno roztočil svůj předmětový balík, vypadal stůl mnohdy takto.

 


Vladimír „Scyther“ Hula (redaktor)
S Wastelands začal kdysi v pravěku, když v časopise ABC rozbalil Varkaudaří nemluvně. Od té doby zkusil celou škálu karetních her, od Wastelands, přes Lord of the Rings TCG, VS System, Pokémon TCG, World of Warcraft TCG a nakonec Magic: the Gathering. Poté vyměnil v roce 2014 svět papírových kartiček za svět digitální, kde působil v týmu Key4You jako hráč Hearthstone. Když zjistil, že Wastelands opět vycházejí, volba byla dost jednoduchá. Nejraději má rychlejší balíčky, ale experimentuje v podstatě s každou konstrukcí. Nejoblíbenější barva je zelená, ve WST zastoupená kartami bohyně Sheran.