Informace k Mistrovství České republiky 2019

Tak jako minulý rok, i letos se vzhledem k hektickému období hlásím s informacemi ohledně MČR na poslední chvíli, ale znáte to – pozdě, ale přece! Nuže pojďme na to…

 

O události, třech herních dnech a kompletním programu…

Nejdříve si pojďme obecně říci, co všechno bude součástí této velké události. Hned na první dobrou musím uvést a zdůraznit, že není pravda, že by tato akce byla přístupná pouze kvalifikovaným hráčům! Oba dva dny trvání této akce se budou hrát karty na všech úrovních. Budou zde odděleni zvlášť nejlepší hráči hrající tzv. „main event“ od všech ostatních pro které budou připraveny kontinuální „side-eventy“, které budou probíhat nepřetržitě celé dva dny (resp. tři dny). Z tohoto důvodu mají paradoxně právě na této akci všichni méně pokročilí hráči možnost dostat se k nejcenějším kartám a promům a jsou tedy všichni na tuto akci zváni a vlastně by to měla být povinnost pro každého fanouška naší karetní hry.

Celá akce bude trvat tři dny. Začínáme už v pátek v podvečer po příjezdu do Pardubic s chystáním věcí na následující „první oficiální“ den. Již v pátek se můžou konat menší turnaje o UR karty a proma – dle zájmu a počtu hráčů (samozřejmě proběhne hlavně poslední trénink). Vše bude ovšem spíše dobrovolné a každý si může se svým časem na festivalu naložit jak chce. Pokud bude zájem, je připraven i Oldschool highlander draft, tzn. speciální draftovací sada vybraná z těch nejlepších starých karet. 

Oficiální program začne v sobotu 20. července 2019 a vše vyvrcholí vyřazovací částí následující den v neděli. Předpokládá se, že hráči, kteří vypadnou první hrací den doplní ostatní borce při side-eventech a budeme schopni odehrát spoustu zajímavých mini-turnajů. Pro všechny jsou nachystány UR a ty nejlepší PROMO karty, takže jsem přesvědčen, že každý kdo se na tuto akci vypraví a zahraje si jeden z mnoha turnajů, které budou připraveny, bude odjíždět nadmíru spokojený a bude na tuto akci vzpomínat jako na výbornou investici 🙂

V rámci této akce také dojde na závěr k předání všech ostatních pohárů oceněným hráčům v průběhu sezóny vč. předání hlavního Andělského poháru Mistrovi republiky.

 

O hlavní herní události…

V současné chvíli jsou kvalifikováni tito hráči, vč. aktivních náhradníků:

    

Main event pro kvalifikované začne v sobotu registracemi v 10:00 v místě konání – Kulturní dům Dukla, Gorkého 2573, 530 02 Pardubice V. Nejspíše budeme v nějaké „záložní desko-herně“ mimo hlavní dění. Nehledejte proto prosím místo konání v hlavní velké deskoherně, ale ptejte se po nějaké „vedlejší“ alternativě. Vstupné je tentokráte zcela zdarma (vyjma poplatků zahrnutých v rámci festivalu – ale myslím, že by žádné neměli být – jen ubytování).
Nejpozději v 10:30 je naplánován start prvního kola. První den se v hlavním turnaji budou hrát 4 základní kola v 16 lidech ve formátu Božské spojenectví. Jsou vyžadovány decklisty a bude zde probíhat jejich kontrola a kontrola balíčků během hraní. Připravte si svůj decklist s předstihem, ať se na místě nemusíte rozptylovat ostatními věcmi a můžete se soustředit výhradně na hru a svůj vlastní výkon.

Do druhého dne postoupí 8 nejlepších z předchozího dne. Ve vyřazovací části systémem „Double elimination“ se bude hrát královský formát Standard. V 9:30 začne registrace. V 10:00 bude start prvního kola. Opět budou vyžadovány decklisty, tak si je prosím připravte předem.
Díky double elimination systému hráč nevypadává okamžitě po první prohře v zápase, ale spadne do tzv. loosers bracket, kde pokračuje v turnaji. Pokud prohraje i v LB, definitivně z turnaje vypadne. Grand-finále se bude hrát na tři vítězné zápasy mezi vítězem Winners-Bracket a vítězem Loosers-Bracket. Vítěz LB nemusí v Grand-finále potvrzovat své vítězství druhou sérií zápasů.

Vítěz Grand-finále se zároveň stane novým Mistrem České republiky 2019.

Během těchto dvou herních dnů platí přísný zákaz jakékoliv komunikace (verbální i neverbální) mezi nezúčastněnými a aktivními hráči hrajícím v rámci turnaje během hry. Nikdo kromě rozhodčího nesmí žádným způsobem jakkoliv komentovat nebo se vyjadřovat k jakýmkoliv herním situacím bez předchozího souhlasu rozhodčího. Pokud dojde k narušení hry nebo zásahu z vnější strany bude divák vyzván aby raději hry nesledoval a šel dělat něco bohulibějšího, pochopitelně bude případně za podobné jednání potrestán dle rozsahu provinění. Doufám, že toto všichni chápou a dokážou během nejdůležitějších dvou dní v rámci sezóny dodržet.

 

Takto bude vypadat vyřazovací část druhého dne:

 

O vedlejších turnajích…

To co zajímá všechny ostatní jsou side-eventy. Bude to malý turnaj o základním počtu 4-8+ hráčů. Je otevřený všem, a pozor – v osmi a více lidech budete hrát o UR kartu (případně 2x ve čtyřech). Jedinečná možnost si z této akce na památku odvézt takový klenot jakou bezesporu UR karta je. Dále se budou rozdávat PROMO karty a další drobné dárky. Side-eventy se hrají všechny tři dny – v pátek, v sobotu i neděli, pokaždé, když bude dostatek přihlášených zájemců.

Preferované formáty jsou Standard nebo Draft a v sobotu večer také exkluzivně Oldschool Highlander Draft (max. pro 8 lidí současně) – sada složená výhradně ze starých karet. O zábavu tedy nebude žádná nouze a pokud budete mít chuť hrát, je jasné, že si za celý den dokážete posbírat spoustu krásných PROMO a UR karet.

Startovné na tyto menší turnaje bude 300 Kč (Standard za každého 6 rare do redraftu na ceny nebo Redraft přímo z Draftu). Takže si odvezete určitě hodně karet a můžete doplnit své sbírky.

Předpokládá se, že po skončení prvního hracího dne bude pokračovat další podvečerní herní program, kde si můžete opět zahrát turnaje o hodnotné ceny, tentokrát už i se všemi ostatními hráči (přímými účastníky MČR).

 

O čase a místu konání…

Celá tato obrovská akce se uskuteční v místě: největší festival nepočítačových her GameCon, Kulturní dům Dukla, Gorkého 2573, Pardubice. Budeme v druhé (vedlejší) deskoherně. Začínáme v pátek od 18:00+, je ale možné, že někteří budou na místě přítomni již dříve. Očekávaný konec je naplánován na neděli v odpoledních hodinách.

Informace ohledně festivalu: https://gamecon.cz/

Možnost ubytování na místě za 250 Kč/noc na středoškolském internátu – je však nutné se předem zaregistrovat. Doufáme, že všichni vydržíte do druhého dne a zúčastníte se i večerního programu! 😉

 

O cenách…

Ceny budou jak jinak než královské!

V prvé řadě se samozřejmě hraje o nejprestižnější titul Mistra České republiky, to je zcela bez debaty.
Z těch materiálnějších věcí zde máme: obrovský krásný a nablýskaný, reprezentativní Andělský pohár, který symbolizuje význam celé této akce. Vítěz si dále odnese celý displej edice Legendy a exkluzivní památeční podložku vyrobenou čistě pro tuto událost (pouze 1 ks, 1x ročně a pouze pro nejlepšího z nejlepších)! Dále obdrží zcela exkluzivní UR kartu Zhmotnění hrdiny, která se dává vítězi MČR a také vítězi Turnaje profesionálů (tyto karty jsou emitovány v nákladu pouze 2 kusy za rok!), tak si představte jaká je jejich hodnota… Druhý finalista obdrží standardní podložku vedle obyčejných cen navíc. UR dostanou všichni hráči TOP4 a všech 15 zbylých hráčů si rozdělí další dva displeje mezi sebou. Každý navíc získá exkluzivně PROMO kartu Tirrandin ranec.

Co se týká side-eventu máme zde naplánováno: redraft vzácných karet z boosterů pro každý turnaj dle pořadí, všechny typy UR karet navíc, nějaké drobné dárky a pozornosti. Jako promo karta za každý start v side-eventu bude Nižší ledový démon. Tyto vedlejší turnaje můžete hrát stále dokola, klidně do zbláznění 🙂

Myslím, že cen bude opravdu, opravdu hodně..

 

Závěr…

Co říci závěrem? Čeká nás nepochybně největší událost a nejprestižnější turnaj, na kterém uvidíme ty nejlepší z nejlepších. K tomu doprovodný program pro všechny ostatní. Neexistuje lepší příležitost na setkání fanoušků této hry než právě tento turnaj v tuto dobu. Pokud jste váhali nad tím, co dělat o třetím červencovém víkendu, doufám, že nyní máte jasno. Přijďte si zahrát karty do sytosti a podívat se jak hrají ti nejlepší a nasát jedinečnou atmosféru nejdůležitější akce roku.

Pro ty, kdo se dočetli až sem, a do Pardubic přijedou, mám malé překvapení – toto mistrovství nás čeká jedna unikátnost – vzhledem k připravované nové edici Zanův třesk zde budou odkryty všechny karty z vývoje a všichni účastníci si budou už nyní moci prohlédnout karty v „syrovém stavu“ těsně před dokončením a vydáním, případně o nich mohou diskutovat přímo s hlavním distributorem. To si myslím, že za tu cestu určitě stojí 🙂

Věřím, že se už všichni nemůžete dočkat. Už za necelé čtyři dny totiž budeme znát jméno dalšího novodobého Mistra České republiky v nejúspěšnější karetní hře v našem mateřském jazyce – ve Wastelands.

 


Vladimír „Lados“ Šopík (redaktor)
S Wastelands začal už v době pravěké, a už tehdy ho naprosto uchvátila. Tak dlouho v sobě živil myšlenku znovu vydání hry, až se to nakonec podařilo. Z balíčků hraje nejraději složitější konstrukce, převážně kontrol. Jeho nejoblíbenějším formátem je však draft, ve kterém člověk zažije ojedinělé herní okamžiky. Má bohaté zkušenosti i s jinými karetními hrami, které zúročuje při vývoji a zdokonalování české verze Wastelands.