REPORT: Turnaj (ne)profesionálů 2019

Vítej dobrodruhu,

dnes jsem si pro tebe připravil trošku pikantní report z letošního Turnaje profesionálů, dříve Turnaje mistrů. Turnaj profesionálů je druhý nejvýznamnější turnaj u nás, hned po MČR, kterého se můžou účastnit pouze držitelé Mistrovského členství Wastelands. Letos se odehrál v termínu 20.4., přesně v den mých 34. narozenin, v krásné nové herně Dračí pevnost v Brně. Tento report chci pojmout nejen jako shrnutí celé akce, ale již tradičně se zamyslím nad věcmi, které by se podle mě daly zlepšit do budoucích ročníků, a samozřejmě si, trochu netradičně, nasypu popel na hlavu, protože jak jistě víš, turnaj, který vypadal na můj dosud nejúspěšnější, dopadl nakonec jako ten nejhorší 🙂

Na turnaj jsme z Ostravy vyjeli ve složení já, Jirka Řepecký, Rosťa Kreisinger a Lukáš Bystroň. Měl jsem vymyšlený balíček, který vycházel z mé původní konstrukce z MČR, zaměřený na antimagii a nově přes generála Pána nedotknutelných. Jelikož jsem vyhrál na posledním turnaji ultra rare kartu Mardakarský mystik, těšil jsem se, že si jej vyzkouším na Rhattovu kartu Peppé, která se skvěle doplňuje s Čarovnou Mirellou či Ziránským stařešinou. Jak jistě víš, plán moc nedopadl, jelikož finální verze obsahovala pět barev a zmíněného Peppého za Rhatta, proto decklist ani nebudu uvádět. Jen pro informaci, Rosťa měl nachystány Zarknodovy okovy, Jirka klasicky Edraliana s Cestou a Lukáš Bystroň Vládce osudu. Decklist jsem sepisoval v autě za jízdy, a i přesto, že jsem klasicky odděloval barvy od sebe, nikdo z nás nezaregistroval barvu navíc.

Do Brna jsme dorazili včas, což bylo jasné, protože turnaj pořádal sám velký Láďa Šopík, a všichni víme, že není v lidských silách přijet až po něm:) Hry samotné moc rozepisovat nebudu, jelikož vzhledem k mé nelegální konstrukci je jejich podoba irelevantní. Přesto je aspoň zmíním. Nejprve chci ale vyzdvihnout Láďův nápad konečně udělat něco jako coverage, tedy promítat průběh turnaje v reálném čase hráčům, kteří se jej neúčastní. Toto by do budoucna hru mohlo posunout zase o kus dál a za mě rozhodně palec nahoru. Nakonec se nás sešlo 13 hráčů a bylo rozhodnuto, že budeme hrát čtyři kola a TOP4.

Do prvního kola mi los přiřadil kamaráda Rosťu Kreisingera se Zarknodovými okovy. Tušil jsem, že tento matchup by měl být v můj prospěch a první hru jsem poměrně rychle vyhrál. Druhá už vůbec nebyla tak jednoznačná a nakonec jsme ji nestihli dohrát, takže vyhrávám zápas 1-0. Ve druhém kole usedám naproti Luboši Drtilovi, který pilotuje tempo discard balíček Michala Kadlece. První hru sice vyhrávám na Diamantového draka, který ničí Morganovu kletbu, další dvě si to ale Luboš lízal jako pán a já prohrávám. 1:1. Třetí kolo hraju s Tomášem Kuchtou a dalšími Zarknodovými okovy, na které to ale má moje antimagie lepší a vyhrávám 2-0. Celkově tedy 2-1 a jdu bojovat o Top4. Poslední kolo hraju s Martinem Bulířem, který si postavil takové divné Vládce osudu. První hra končí ve třetím kole, kdy dostanu Rubínovým vládcem osudu a Obrněným rytířem. Druhá už je vyrovnanější a vyhrávám ji na Repra. Třetí hru má Martin insane start s Hledáním podobnosti a já tuším, že jen čekám na smrt. Nicméně Martin začal nějak podivně kombinovat a hledal jedny molekuly za druhými místo Crimson komba a nakonec jsem se udržel do konce časového limitu. Remíza mi zajistila postup do top4 díky pomocným bodům. V semifinále dostávám Jirku Řepeckého, kterého porážím po asi nejlepší hře dne 2:1 a jdu na finále s Láďou Jůnem, které prohrávám za stavu 1-1 na hledání zóny, kterou jsem odsideoval:) O finále se více rozepisovat nebudu, jeho záznam si můžete pustin na našem YouTube kanále.

No co se stalo dále? Dojel jsem domů, vyvenčil psa, rozbalil boostery z cen a volá mi Jirka, že jsem dement a hrál jsem o barvu více. Tolik asi k onomu zvratu, jak se z úspěšného turnaje stane noční můra. Ihned jsem tedy situaci odreportoval na Laďose a čekal na zasloužený trest. Ten přišel později v podobě logické diskvalifikace z turnaje, navíc jsem musel odevzdat pátému v pořadí vyhranou UR kartu a odevzdat deset boosterů, které posléze vyhraju a rozdám dalším lidem v turnaji. S trestem problém nemám, byl jsem připraven i na tvrdší varianty jako odečty bodů či zákaz startu na MR. Co mě trochu mrzí je rozdílný přístup, přecejen Patrik Adler, kterému se to stejné „podařilo“ loni, dostal pouze diskvalifikaci. Ale opravdu jen z principu. Naopak jsem byl velice mile překvapen, jak se k celé situaci postavila většina komunity, kdy mi i největší turnajoví rivalové psali, ať z toho nedělám vědu a vůbec mě podpořili. Možná se to nezdá, ale dělá to hodně, přecejen dál chodit po turnajích s nálepkou podvodníka by mě asi od dalšího hraní odradilo. Proto děkuji moc kamarádi, moc si toho cením.

Každopádně na závěr mám zase pár věcí směrem k organizátorům. Předně systém. Chápu, že struktura turnaje se odvíjí od počtu účastníků, ale nebylo by od věci na největších akcích typu Turnaje profesionálů či KMČR garantovat Top8, shazuje to potom alespoň v mých očích turnaj někam k pinkání v hospodě. Druhou a poslední kaňkou je pro mě složení cen. V době, kdy je venku skoro půl roku nová sada, dávat na ceny do druhého největšího turnaje roku starou sadu je prostě fail. Chci na takových akcích získávat nové karty, a ne třeba sedmého Lapku do složek.

Jinak byl ale turnaj super, nové prostory v Brně se mi na pořádání turnajů moc líbí a těším se na další akce nejen tam, ale i v ostatních částech naší země.

Vlado

 


Vladimír „Scyther“ Hula (redaktor)
S Wastelands začal kdysi v pravěku, když v časopise ABC rozbalil Varkaudaří nemluvně. Od té doby zkusil celou škálu karetních her, od Wastelands, přes Lord of the Rings TCG, VS System, Pokémon TCG, World of Warcraft TCG a nakonec Magic: the Gathering. Poté vyměnil v roce 2014 svět papírových kartiček za svět digitální, kde působil v týmu Key4You jako hráč Hearthstone. Když zjistil, že Wastelands opět vycházejí, volba byla dost jednoduchá. Nejraději má rychlejší balíčky, ale experimentuje v podstatě s každou konstrukcí. Nejoblíbenější barva je zelená, ve WST zastoupená kartami bohyně Sheran.