REPORT: Božské spojenectví – Kvalifikace MČR České Budějovice 6. 4. 2019

Zdravím příznivce Wastelands. V dnešním reportu se podíváme na českobudějovickou kvalifikaci ve formátu Božské spojenectví.

 

Dlouho předlouho jsem zvažoval, co vlastně na turnaj přivezu. Nakonec jsem vsadil na žlutofialovou kombinaci. Balíček byl postaven na kombu Katarze energie a Elementálního Argona. A protože vím, že je tohle kombo proti některým strategiím slabé, v sidu jsem měl 25 karet na výměnu, čímž se z mého balíčku stal rázem semi-kontrol.

 

 

Cílovou destinací se pro mě staly tentokrát České Budějovice. Ještě jsem tu hrát Wastelands nikdy nebyl, i proto jsem se těšil, že jistě poznám nové hráče z tohoto regionu. Herna ležící blízko náměstí byla útulná a už po příchodu střetávám staré známé tváře. Tudíž je mi jasné, že konkurence bude kvalitní. Nakonec se nás schází i s místními 13 a turnaj může začít. Organizátoři rohlodli, že se budou hrát 4 kola a nakonec top 8.

 

1. kolo – Jan Kavalír                         Raia + Rhat

 

 

Hned na úvod usedám naproti Honzovi. Sám jsem zvědavý, co si Honza nachystal, a zda zopakuji výhru z poslední vzájemné konfrontace. První hru však stačím pouze zjistit toliko, že hraji proti bílé a limetce. To, co se mi podařilo si během pár kol líznout, to už snad ani hůř nejde. A tak Honza v klidu vykládá Královského kuchaře, mé KB hlídá Ommó, životy řeže Plamenometná věž a definitivní zářez dostávám Zelenáčem. Honza chudák vlastně ani nezjistil, co ho čeká, já si pouze několikrát prolíznul. Přichází možná zásadní rozhodnutí pro celý turnaj. Zda zůstat u komba, nebo sidovat. Nakonec nechávám balíček tak, jak je. V další hře na mě opět startuje Královský kuchař a Honza rozjíždí svůj deck tak, aby převzal kontrolu nad hrou. Já mám však karty o dost lepší a tak, když se Honza chystal zasadit rohodující úder, rozjíždím sice neúplné kombo, ale mám slušnou šanci, že si nějakou tu kartu na tvorbu KB nalížu. Katarze energie vrací vše ze stolu do ruky a Honzovi notně trne úsměv ve tváři. Já si vracím vyloženého Elementárního Argona obtěžkaného vzdušnou úrovní a doufám, že si líznu alespoň jednu kartu na tvorbu KB. Bohužel ne, a tak mi nezbývá, než opět přihlížet, jak Honza za pomoci Nižších Andělů vyhrává i tuto hru. – 0:2

 

Perličkou prvního kola bych nazval souboj mezi Karolem Magdou a Michaelem Kadlecem. Michael sice vyhrál 2:0, ale Karol si odnesl cenný poznatek, který pak zúročil ve finále celého turnaje, kdy na sebe tito borci narazili znovu.

 

2. kolo – Mateo Königsmark                   Dornodon + Raia

 

 

V souboji neúspěšných z prvního kola na mě vychází Mateo. Tak to bude premiéra, s Mateem jsme se zatím na všech turnajích viděli, leč nehráli jsme spolu. Přesto si věřím, že tohle kolo by mohlo dopadnout dobře. Ovšem hned úvod ukazuje, že to tak snadné nebude. Proti mému Archaixovi tasí Mateo Síť. S touhle pravidelnicí se moje kombo hraje fakt obtížně. Leč co se dá dělat, jdeme na to. Zjišťuji, že Mateo hraje qwargy, ale v takové zvláštní formě. Jestli jsem to správně pochopil, šlo o defenzivní deck s Lordem strážcem a Qw. strážcem vajíček, kdy soupeř dostane namláceno magií hranou přímo do hráče. Jenže já kontroloval Mateovu ruku pomocí Šílence a Nespoutaného Sajonna a ve chvíli, kdy soupeř zaplynul a měl si na konci kola líznout kartu, bez váhání hraji Xenomorfního služebníčka a hledám Ničivého mameluka. Toho další kolo vykládám, ruším efekt sítě, a s nabitou rukou jej v tomto kole zabíjím. Po první hře vím, že nemám problém vyhrát, a tak si chci vyzkoušet i semi- kontrol, proto měním 25 karet a jde se na věc. Na ruku se mi krásně dostává hromada rušení. Mateo úspěšně vpraví do hry Lorda strážce, jenže můj Silx imperátor je super bijec díky ohnivému dechu. Nakonec sice umírá, ale já Katarzí vracím Lorda do ruky a veškerou další Mateovu snahu jej vyložit vyřeší countery. – 2:0

Perličkou druhého kola bych nazval bye stávajícího mistra republiky Karola Magdy. Nevím jak často se tahle situace může zopakovat.

 

3. kolo – Karol Magda                 Dornodon + Elenios

 

 

Los si se mnou opět mile pohrál a tak usedám naproti Karolovi a v asi klíčové bitvě turnaje mě čeká nelehké sousto. Karol navíc díky bye obhlédl kdo co hraje a má mírnou výhodu, protože ví, co hraji, kdežto já se budu muset nechat překvapit. Nakonec zjišťuji, že Karol hraje kombinaci qwargů a vizí od Elenios. Takže to nakonec v první hře dopadne tak, že těsně před spuštěním komba mě Karol discarduje Hrůzoděsovým dechem a pak už se na odpor nezmůžu. Opět sahám k přesidování na semi-kontrol a to hlavně kvůli tomu, že zde mám karty pracující s odchodem karet ze hřbitova do nicoty, což se Karolovým vizím určitě líbit nebude. Druhá hra byla více vyrovnaná, ale opět se projevila Karolova zkušenost. Nějaký čas jsem se sice bránil 2 Kurtzům za pomoci Čarovných Mirell tvořených navíc Kumulativní symetrií, ale potřeboval jsem si líznout nějakého lepšího bojovníka, který by Kurtze vyřídil. To se bohužel nestalo. – 0:2

 

4. kolo – David Moric                     Dornodon + Charadin

 

 

Byl jsem moc rád za to, že na mě vyšel někdo z místních. Když už jsem v tak krásném městě, chtěl jsem si s někým odsud zahrát. Vzhledem k velkému množství remíz v posledním kole je nám oběma jasné, že jen výhra nás udrží ve hře o top 8. David hraje Pána nedotknutelných. Hned v první hře přemýšlím, zda v prvním kole zdvojím lektvarem many na 2 KB a zahraji Šílence, ale nakonec tak nečiním (Davidovy Hlasité kroky na hřbitově mě nakonec přesvědčily) a hned vzápětí zahraje David svého Šílence, přidává mu žeton života a moje ruka se ocitá celá na hřbitově. Asi jsem to měl zkusit, ale nejspíš by to dopadlo stejně. První hru rychle prohrávám a je mi jasné, že jediná cesta z problému je přesidovat. Díky tomu se vše najednou vyvíjí úplně opačně. Na ruku si lížu hromadu counterů a David jen nevěřícně přihlíží, jak všechny jeho pokusy o vyložení končí přerušeny. Já vpouštím do arény Silxe a Ničivého Mameluka a vyrovnávám. Třetí hru jsem Davidovi snad znechutil ještě víc. Na úvod dostávám na ruku Husy chaosu a Elementárního Argona, na další líznutí pomocí Archaixe druhého Argona a Mirellu. Získávám obrovskou karetní i manovou výhodu a snadno vítězím. Zahrát v prvních kolech několikrát Husy chaosu, to soupeře opravdu netěší. – 2:1

 

Vzhledem k tomu, že mám jen 6 bodů a většina her v posledním kole skončila remízou dříve než začala, jsem nucen vyčkat na výsledek zápasu mezi Danielem Magdou a Mateem Königsmarkem. Pro postup potřebuji, aby Daniel nevyhrál, což k mojí smůle nedopadne. Dan sice vítězí jen 1:0, přesto končím na 9. místě a jsem nucen turnaj ukončit. Nakonec jsem ale s výsledkem spokojený. Ve finále se pak spolu utkali Karol Magda s Michaelem Kadlecem a Karol si po prohře v prvním kole tentokrát zvolil lepší strategii a celý turnaj poté vyhrává. Vzhledem k tomu, že oba finalisté mají Mistrovství republiky jisté, stává se i boj o bronz vysoce atraktivní záležitostí. Zde se nakonec raduje Rostislav Kreisinger a i díky tomu se přidává k hráčům, kteří nebudou na mistrovství republiky chybět.

Na závěr chci všem zúčastněným poděkovat za milou atmosféru, rád jsem vás všechny zase po delším čase viděl, organizátorům za krásně připravený turnaj a doufám, že někdy v Budějkách na turnaji zase příště.

 


Michal Brůha (redaktor)
K Wastelands jsem se dostal úplnou náhodou, když jsem sledoval bratrance s divnými kartami, o kterých tvrdil, že je nepochopím. A tak vznikla závislost trvající stále i v období, kdy hra vycházela neoficiálně, a karty jsme si překládali a tiskli doma defacto na koleni. Rád stavím decky z karet, které zůstali hráči opomenuté, ale mají potenciál a nezaslouží si zůstat v prachu alb.