HOW TO PLAY: Sheran (Legendy)

Vítejte u pokračování rubriky, která se věnuje jednotlivým kartám do nejmenšího detailu – tedy How To Play. Vždy se podíváme na jednu edici a jednoho boha. U daných karet probereme nejen, jak se chovají samotné, ale jak se správně hrají v souvislosti i s jinými kartami (pokud bude nutné vysvětlení). Tyto interakce mezi kartami se poté objeví ještě samostatně v jiné rubrice popř. budou součástí Lexikonu. Celá tato rubrika bude taktéž odsouhlasena rozhodčími Wastelands, Může se stát, že se i nyní vyskytne herní situace, ke které tu nebude žádná vysvětlivka, výklad pravidel je nejednoznačný a není nic ani v Lexikonu. V takovém případě nám dejte určitě vědět a rozhodčí se s danou situací vypořádají. Poté se jejich verdikt objeví i u příslušných karet. Nebudu se však zaobírat vysvětlováním pojmů, které jsou uvedeny a popsány v pravidlech, konkrétní pojmy, které se týkají jen karet v tomto článku, najdete pod kartami.

Sheran:

Se Sheran se v Legendách rozhodně nudit nebudete. Nabízí pestrou paletu karet. V základu sice nenabízí kromě Kamiosaura, a za jistých okolností i Krokoželvu, vyloženého bijce, ale např. i Vodní šotek je velmi oblíbený. Zato předměty, ty budete milovat. Co se týče magie, jedno zaklínadlo, jedno kouzlo…ale za to par excellence.


Bjöltevor – 4 KB

Život: 1.

Všichni tví bojovníci, jejichž základní vyvolávací cena je 4 KB a více, jsou o 1 KB levnější (min. 1 KB).

Pokud úspěšně vyložíš bojovníka se základní vyvolávací cenou 4 KB a více z ruky, lízni si kartu.

Komentář:

Nebýt vyšší vyvolávací ceny, je to skvělá karta, nadprůměrný bojovník, který zlevňuje další drahé potvory. Pokud máte na ruce další takto drahé bojovníky, např. s vyvolávací cenou právě 4 KB, zlevní vám ji jeden Bjöltevor na 3 KB, ale základní vyvolávací cena je pořád 4 KB, a proto si můžete líznout kartu za druhou jeho schopnost.

 

 

Elduenský poutník – 4 KB

Místo placení 4 KB z vyvolávací ceny můžeš zahodit kartu s vyvolávací cenou 4 KB a více do nicoty.

Karty s vyvolávací cenou 3 KB a méně jsou o 2 KB dražší.

Karty s vyvolávací cenou 5 KB a více jsou o 1 KB levnější.

Komentář:

Pokud chcete hrát v balíku Elduenského poutíka, dobře se podívejte, jaké karty s jakou vyvolávací cenou převažují. Celkově zbrzdí celou hru, protože zdraží karty vám oběma. Podobný efekt najdete na pravidelnici Spěchej pomalu. Výborná karta, pokud víte, že má soupeř balík z levných karet a u vás se vyskytují karty s vyšší vyvolávací cenou. S touto kartou je ale třeba umět hrát a ne ji tam vyhodit bez rozmyslu.

 

 

 

Geminin amulet – 1 Komponent

(P): cílový bojovník nebo hráč si vyléčí 3 Ž a ty získáš 1 KB, nebo .

Komentář:

První část schopnosti amuletu funguje i jako ŽIZEF. Vyberete si tedy 2 ze 4 možností, a to vždy jednu z prvních dvou a druhou z dalších dvou.

 

 

 

 

 

 

 

Gemininy slzy – 2 KB

Získáš 4 KB a vyléčíš si 2 Ž, pokud máš po vyléčení více než 20 Ž, na konci kola si lízni 2 karty.

Komentář:

Výborná karta do počáteční fáze hry na proliz, kdy je pravděpodobnost, že vám soupeř ještě žádný život neubral. Vyléčení 2 Ž oželíte (pokud máte plno Ž), ty 4 KB za to stojí i tak. V dalších fázích hry se jedná spíše o průměrnou kartu, ale 4 KB se hodí kdykoli.

 

 

 

 

 

Kamiosaur – 3 KB

Pokud Kamiosaur zabije bojovníka v průběhu tvé útočné fáze a přežije, můžeš dostat jednu další útočnou fázi navíc (můžeš v ní ale útočit pouze s Kamiosaury).

1 KB, (Nekronomie): Aktivuj Kamiosaura, nebo si Kamiosaur vyléčí 3 Ž.

Komentář:

Velmi silný bojovník, který za okolnosti, že jich máte na hradbách více a můžete s ním (s nimi) zaútočit přímo do hráče, sami vyhrají celou hru. Pokud máte Kamiosaurů na hradbách více a každý z nich zabije bojovníka (počítá se každý, i pokud útočí dva Kamiosauři na jeden cíl), dostanete tolik dalších útočných fází, kolik Kamiosaurů protivníka zabilo, max. tedy tři další. V každé z nich ale můžete útočit pouze Kamiosaury a hlavně, jejich zranění se vyléčí až na konci kola, ne po konci prvotní útočné fáze. Sice přichází do hry pasivní, určitě se ale vyplatí zaplatit jeho aktivační cenu, rozhodně v případě, kdy má soupeř nechráněné hradby.

 

Kniha znovuzrození – 1 Komponent

(P), zamíchej si kartu z tvého hřbitova do balíčku: vezmi si kartu ze svého hřbitova do ruky.

Komentář:

Výborná karta na vracení karet do hry. Jednu si z hřbitova zamícháte do balíčku a druhou rovnou vytáhnete na ruku. Tedy dvě karty během jednoho kola.

 

 

 

 

 

 

Krokoželva – 2 KB

Anti-magie: 1.

Pokud máš po úspěšném vyložení na bojišti další želvu, polož žeton síly na Krokoželvu.

Obětuj želvu: Krokoželva obdrží +2/+3 a magický útok do konce kola.

Komentář:

Zásadní bijec želvího balíku, zatím je však želv ve hře velmi málo, aby se tato karta mohla více prosadit. Obětovat můžete jakoukoliv kartu s podtypem želva.

 

 

 

 

 

Lila tulipán – 1 Komponent

Místo placení  můžeš pasivovat jednoho svého bojovníka.

(P): Cílový bojovník obdrží +2/+2 do konce kola.

1 KB, obětuj Lila tulipán: rozděl tolik žetonů síly mezi své bojovníky, kolik máš na bojišti bojovníků.

Komentář:

Tato karta by určitě zasloužila zvýšit svoji vzácnost na rare. Vyvolávací cena 1 komponent je nic, každé kolo přidá +2/+2 vybranému bojovníkovi (lze použit i v kole soupeře k obraně a ve svém kole ji zase aktivovat). V případě zvolení druhého efektu můžete žetony síly rozdělit rovnoměrně nebo klidně na jednoho bojovníka, jak se vám to hodí.

 

 

Ostnatý doratog – 1 KB

Recyklace: 2.

Po úspěšném vyložení můžeš prohledat svůj balíček a najít si kartu se schopností Recyklace a vzít si ji do ruky (nemůžeš takto hledat Ostnatého doratoga).

Komentář:

Recyklace 2 – můžete zvolit až 2 karty z jednoho cílového hřbitova a zamíchat je zpět do balíčku vlastníka (může se hodit je zamíchat i soupeři, pokud tam má vyskládané vize). Za každou takto vrácenou kartu si vyléčíte 1 Ž. Dále můžete ve svém balíku najít jinou kartu se schopností Recyklace a vzít si ji do ruky.

 

 

 

 

Pramen života – 1 Komponent

Lízni si kartu.

(P): vyléčíš se o tolik Ž, kolik máš na bojišti karet.

Komentář:

Výborná uzdravovací karta. Do efektu se počítají všechny karty, tedy i stavby, další předměty, očarování atd., nikoli však žetony.

 

 

 

 

 

 

Rozhodnutí protivníka – 2 KB

Po úspěšném vyložení tvůj protihráč zvolí: na konci kola si lízni 2 karty, nebo získáš 7 maximálních životů a vyléčíš si 7 Ž, nebo získáš 6 KB, nebo znič cílovou kartu, nebo je protihráč zraněn za 5 Ž, nebo si vylož aktivně do zálohy žeton bojovníka (3/3, bytost, medvěd, Sheran).

Komentář:

Těžká volba pro protihráče, ale něco zvolit musí. Pokud zvolí zisk maximálních životů, pak se zvýší vaše max. hranice životů o sedm. Zbytek voleb je celkem jednoznačný.

 

 

 

 

 

Rozmrzelá želva – 1 KB

Anti-magie: 1.

Vyvolávací cena všech karet tvého protihráče, které nejsou bojovník, je o 1 KB vyšší.

Komentář:

Za 1 KB, proč ne. Bojovník o ničem, ale pokud ho nemá protivník čím v záloze sejmout, bude mu postupně užírat KB. A takové tři Rozmrzelé želvy už potrápí hodně.

 

 

 

 

 

 

Svatá voda – 1 Nekronomie

Vrať si Svatou vodu z bojiště do ruky: cílový bojovník si vyléčí všechny své Ž a ty si vyléčíš 3 Ž.

1 KB, zahoď Svatou vodu z ruky do nicoty: přeruš zdroj, který by zničil nebo změnil uživatele jedné nebo více tvých karet na bojišti.

Komentář:

Sice je to Svatá voda, ale vykládá se za Nekronomii, což je škoda, protože tím její prvních schopnost ztrácí na lesku. SIce tím zachráníte svého bojovníka (ŽIZEF) a vrátíte si ji do ruky, při jejím vyložení však odemelete 4 karty do hřbitova. Výborná karta to však je, pokud můžete tuto vyvolávací cenou něčím nahradit nebo ji neplatit vůbec.

Možná proto je zajímavější její druhá schopnost. která zabrání zničení a přebrání vašich karet. To může mít zásadní vliv na hru.

 

 

Vodní šotek – 2 KB

Místo placení 1 KB z vyvolávací ceny můžeš zahodit kartu do nicoty.

Pokud zraní protihráče, polož na něj a na jednoho dalšího svého cílového šotka žeton síly.

Komentář:

Lze snížit vyvolávací cenu jen o 1 KB.  Skvělá karta do šotčího balíku, jinak spíše podprůměrná. Pokud zaútočí do hráče dva šotci, obdrží každý po dvou žetonech síly, pokud tři šotci, obdrží každý 3 žetony síly.

 

 

 

 

 

Želva z hlubin – 3 KB

Anti-magie: 1.

Karty generál a pravidelnice tvého protihráče nemají žádný efekt.

Komentář:

Podobná karta jako Ničivý mameluk. Čím v pozdější fázi hry ale želvu vyložíte, tím její význam klesá.

 

 

 

 

 

 

 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

Anti-magie: X

Pokud vidíte na kartě nápis Anti-magie: X, znamená to, že karta nemůže být přerušena žádnou kartou magie. Funguje, pokud je vyložena/hrána odkudkoliv.
Po zahrání musí navíc každý hráč zahodit X karet magie. Hráč, který kartu se schopností Anti-magie zahrál, takto odkládá do nicoty. Pokud někdo z hráčů nemá kartu magie, musí ukázat ruku protihráčům. Karty, které mají schopnost rušit karty a nejsou magií můžou běžně kartu s anti-magií přerušit.

 

Recyklace: X


Pokud úspěšně vyložíš kartu s touto schopností, můžeš zvolit až X karet z jednoho cílového hřbitova a zamíchat je zpět do balíčku vlastníka. Vyléčíš si tolik životů, kolik karet jsi zamíchal zpět.

 

Život: X

Pokud má karta schopnost Život: X, znamená to, že tato karta má X životů. Pokud úspěšně vyložíte kartu s touto schopností z ruky, položte na ni X žetonů života. Počet těchto žetonů se za žádných okolností nemůže zvýšit ani snížit s výjimkou schopností, které přímo pracují s žetony života. Pokud by měla být karta zničena (zdrojem) nebo by měla změnit uživatele, zabráníte tomuto efektu odstraněním jednoho žetonu života.

Pokud se jedná o bojovníka, kdy měly by jeho Ž klesnout na (nebo pod) 0 v důsledku oslabujících, jedových žetonů apod., vyléčíte ho do plna odstraněním žetonu života.

Pokud by měl být bojovník odložen v důsledku dvou efektů na hřbitov (např. -1/-1 žetony a zničení magií) je potřeba odstranit 2 žetony apod. Následně odstraníte i tyto negativní žetony, které by znamenaly bojovníkovo zničení.

Žetony života nefungují pro vlastní obětování, ale je možné je použít pro nucené obětování.

Pokud bojovník umřel v boji, žetony života také nefungují.


Michal Slivečka (redaktor)
Jednou někdo před 15 lety dotáhl do třídy pár karet Wastelands. Tak mě ta hra chytla, že snad co přestávka, to partie. Sehrál jsem jich stovky. Nyní jsem rád, že se opět mohu vrátit k zápolení s novými edicemi. Jsem ale „stará škola“, mám rád mlátičky mezi bojovníky, které sem tam opepřím boostem nebo kouzlem. Dnešní control balíky mě moc nebaví.