REPORT: Sealed 9. 3. 2019 (Brno) – 2

Ahoj čtenáři. I já rád přispěji svou troškou do mlýna a zhodnotím za mě povedený turnaj, kterého se Michal Slivečka zhostil za mě na výbornou.

Na rozdíl od Michala ale nebudu psát o jednotlivých partiích, protože mé tragické skóre by za to asi ani nestálo.

Ráno, 5:00 mě zvoní budík a já celý natěšený mířím na kolínské nádraží, abych vyrazil směr Brno. Cesta je mi známá, jako jeden z mála jsem v Dračí pevnosti už jednou byl, turnaj se mi zde líbil a také proto jsem Michalovi už tehdy slíbil, že rád opět dorazím. Přípravu jsem rozhodně nepodcenil, pečlivě jsem projížděl karty z edice Legendy, probral možné strategie z vítězem sealdu z Plzně a tak doufal, že výsledek se dostaví.

Po příchodu na místo jsem byl velmi mile překvapen. Herna doznala evidentního zútulnění (posledně to bylo takové polostaveniště 🙂 ), navíc neztratila nic ze své pohostinnosti. Kde jinde si můžete dát kávu, pivčo, řidiči točenou limču. Fajn se jevilo též očíslování stolů tak, aby nebyl problém s tím, kdo kde svoji partii odehraje.

Pomalu, ale o to příjemněji, stoupal počet účastníků, a tak bylo jasné, že to bude opravdu záruka toho, že si každý pořádně zahraje. Což byl také jeden z cílů, uspořádat v Brně velký turnaj. Už před první partií mi bylo jasné, že se celé uskupení hráčů začně štěpit na ty již zkušené, kteří budou na horních příčkách, a za nimi se budou objevovat spíše nováčci, kteří teprve objevují krásu Wastelands. Byl jsem zvědav, zda někdo z nových hráčů nebude prohánět matadory, leč dle předpokladů se tak nestalo.

A nadešla tolik očekávaná chvíle a začlo otevírání boosterů. Každý jsme si otevřeli 3 a měli tak k dispozici 63 karet na postavení 40 karetního balíčku. Tento formát je jedinečný tím, že jej nerozhodují vzácné karty, ale spíš ty, které na turnajích constructed tolik nepotkáte. Zastavím se chvilku nad tím, co jsem si otevřel. To, co mě sběratelsky potěšilo, byla skladba vzácných karet. Grobox patron, Lord Naso – thin, Prostorpohlcující manaspóry či Krvezmar byly přesně karty, které mě buďto chyběly, nebo je mám v plánu při použití v constructed balíčcích.

 

 

To bylo ovšem bohužel tak vše, co mi po otevření mohlo udělat radost. Dopředu jsem měl připraveny asi 3 strategie, kudy vést stavbu balíčku, leč všechny dostaly na frak složením C a U karet. A tak mi nezbylo nic jiného, než dát do balíčku vše použitelné a jedinou strategií, kterou jsem mohl zvolit, byl bezhlavý útok hned od prvních kol s cílem zničit soupeře dříve, než získá převahu nad partií a tím pádem já prohraji. Dostal jsem sice takové malé kombo, jehož sílu poznal právě hlavní organizátor v jedné z našich her a to sice Nevěstinec, Přízračný sokol a Ganoidský vejcorod, jenže pro kvalitní využití toho komba je potřeba mít čím postavit Nevěstinec (a já měl Sokola 1x a další levný lítač nebyl), a také je potřeba dostatek krmiva pro obětování do Nevěstince (opět pouze 1x Ganoidského vejcoroda). Věřte, že tato sada má opravdu velké množství karet, které umí vytvářet bojovníky či jejich žetony (Kejklíř, Země temnoty, Město čistých duší atd.). Výsledek se samozřejmě dostavil. Z šesti her pouze jedna výhra, dvě remízy a tři prohry.

 

 

Zaměřím se nyní na herní konstrukce či karty, které se hojně využívaly, a jsou v tomto formátu těmi, které převáží misku vah na vaši stranu. Doufám, že toto pomůže nováčkům, aby se cítili na sealdu o něco silnější a třeba nás proženou někdy příště.

 

Nejdříve se zaměřím na bojovníky. Ti jsou alfou a omegou sealdů Legend, protože většina her se rozhoduje na hradbách a kvalitní bijec je soupeřovou noční můrou. Za mě je jedničkou na takovémto turnaji Sup smrtihlav. Já neotevřel ani jednoho a to i přes to, že je to C-čko. Tenhle řezník jde zabít opravdu hodně špatně. Má rezistenci, což ho dostatečně chrání před magií i efekty karet. Navíc za udělené zranění obdrží žeton síly, což při jeho šesti životech dělá velký problém, pokud ho ze stolu nedostanete okamžitě. Sám jsem na turnaji pracně v jedné hře zlikvidoval Jaromíru Hájkovi jednoho Supa Kamiosaurem za pomoci Úderu plamene, protože případný žeton síly by pro mě znamenal nejspíše prohru. Kamiosaur je dalším z výborných bijců do tohoto formátu (měl jsem bohužel jen jednoho), jeho 5 životů z něj dělá dobrého obranáře a zároveň jeho schopnosti se velmi dobře používají. Kromě možnosti vyléčit jej o 3 životy je to hlavně schopnost získat další útočnou fázi pro tvé Kamiosaury při zabití bojovníka. To z něj dělá postrach pro soupeřovy životy, protože obyčejná blokace hradeb malými bojovníky tady nepomůže. Dokonce se na turnaji řešila situace, kdy útokem zabili 2 Kamiosauři bojovníka a podle pravidel následují hned 2 další útočné fáze pro Kamiosaury (za každého kamiosaura jedna). Na třetí příčku bych dosadil Žoldnéřského mága, který sice už tak silným bojovníkem jako předchozí dva bijci není, jeho 4 životy nejsou až tak nezdolatelné, ale jeho imunita proti zdrojům v kombinaci s elektrickými blesky také soupeře nepotěší (opět jsem měl na turnaji pouze jednoho).

 

 

Další důležitou součástí této sady jsou karty, které umí pracovat se hřbitovem. Na turnaji se objevilo několik balíčků, které pracovaly se hřbitovem a nepotřebovaly k vítězství rychlý útok. Naopak postupně převážily misku vah vítězství na svoji stranu. Já ve třech balíčcích nerozbalil ani jednu takovou kartu, a že jich sada nabízí velkou řadu. Sám jsem v poslední hře hrál s deckem, kde se postupně objevili 2 Ziránští stařešinové, jeden Posel snů, což byl pro mě naprosto neřešitelný problém. Zabít tyhle tři bojovníky naráz bylo nemožné a soupeř si je po zabití jednoho či dvou vzal zase zpět na ruku. Další hojně využívanou kartou byl Bídný sběr, který navíc umožňuje ještě eventuelní přísun KB.

 

 

A ještě přidám jednu hojně využívanou strategii a tou bylo používání Moa torpéd a to především za pomoci Moa torpédometčíka.

 

 

Závěrem chci poděkovat organizátorům za skvělý turnaj, do Brna pojedu asi vždycky rád. Místní Dračí pevnost je skvělým místem, kde dostávají Wastelands nový rozměr a věřím, že příště se zde sejdeme opět v hojném počtu. Snad se mi bude i o něco více dařit.

 


Michal Brůha (redaktor)
K Wastelands jsem se dostal úplnou náhodou, když jsem sledoval bratrance s divnými kartami, o kterých tvrdil, že je nepochopím. A tak vznikla závislost trvající stále i v období, kdy hra vycházela neoficiálně, a karty jsme si překládali a tiskli doma defacto na koleni. Rád stavím decky z karet, které zůstali hráči opomenuté, ale mají potenciál a nezaslouží si zůstat v prachu alb.