REPORT: 1. kvalifikace na MČR 2019, Ostrava

Vítej dobrodruhu,

v neděli 17.3. se uskutečnila první letošní kvalifikace na MČR v ostravské čajovně Antakarana, a to ve formátu Standard. Sešlo se střízlivých 15 hráčů, takže můj report nebude ani tak o jednotlivých hrách, jako o situacích a návrzích, o kterých se už diskutuje na FB skupině.

Nakonec se hrálo systémem 4 kola a TOP4, což mě osobně přijde jako škoda na turnaji podobného významu, nicméně uznávám, že počet 15 lidí je ten nejhorší možný. Sešli se borci ze všech koutů země, přijely výpravy z Napajedel, Opavy, Brna, Vyškova i Prahy.

          

Jen v rychlosti, hrál jsem balíček své konstrukce, vycházející z konceptu, který jsem hrál na posledním MČR, tedy antimagii. Nová karta generála Pán nedotknutelných mi umožnila nahradit žlutou barvu s Mirellou za hnědou se Ziránským čarodějem, který má stejný efekt a ještě mi přidá manu a zároveň funguje výborně s Druidem.

Turnaj jsem zahájil zápasem s organizátorem turnaje, Adamem Rawem, a jeho úspěšným Archaixem. No těsná moc nebyla, chvíli ho kousal Kamiosaur, ale všechny hry probíhaly stylem zabiju všechno URkem, zahraju URko, které vytáhne z hrobu URko a zase to uklidím URkem 🙂 V poslední hře mě zabilo ještě nasideované URko. Rozumněj Apokalypsa do Beholdera, který vytáhne Apokalypsu, všechno zabiju a položím Poruchy vidění.

Do druhého kola jsem nastupoval proti Filipu Kusákovi, který hrál kombo balíček na Prince fénixe a Obětního beránka. Poctivě mi chodili Lenochodi, které však nakonec zablokovali Jednorozí klusáci, kteří situaci udrželi pokaždé, než Filipovi došlo kombo. Na této hře mi přišlo nejvtipnější, že Filipovi došly navlas stejné karty v obou hrách, měl Moc, měl dva Klusáky, jednu část komba a Malé přání na část druhou. Tak jsem si poplakal a od této hry to začalo být zajímavé.

          

Ve třetím kole jsem dostal onen hodně diskutovaný Bye za 3/+2, který mě dostal snad přes polovinu standingů nahoru. Ruku na srdce, není to moc v pohodě systém, když dostaneš za nic stejný počet bodů i pomocných jako někdo, kdo musí vyhrát 2:0, což samo o sobě není nic jednoduchého. Navíc máš hodinu čas se občerstvit či sledovat balíčky soupeřů. Můj názor je, že pokud něco měnit, tak do prvního kola počítat 3/+1 a do dalších klasicky 3/0.

Ve čtvrtém a posledním kole jsem dostal opavského Víta Holušu, který, dle slov Adama Seidlera, prošel mohutnou přípravou na tento turnaj. Hrál taky antimagii s Pánem nedotknutelných, ale verzi s modrou. V téhle bitvě jsem měl navrch díky o parník větším číslům mých bojovníků (Obří lenochod a Kamiosaur) a vyhrál 2:0, což mi zajistilo celkové 8.místo.

Do Top4 nakonec postoupili Michal Kadlec, Patrik Adler, Josef Lamplota (ano, pořád nemám jeho kartu z MČR) a Jirka Řepecký. Jirka prohrál celkem rychle se suverénním Michalem a Patrik porazil po dlouhé bitvě Pepu. Finále potom zaslouženě vyhrál Michal Kadlec, který se tak automaticky kvalifikoval na červencové MČR.

No a o čem se vlastně nejvíce diskutovalo? Situaci s Bye už jsem popsal a jako další věc padl návrh na zvýšení časového limitu z 60 minut na 70. Celou debatu odstartovaly výsledky smolaře turnaje Tomáše Kuchty, který ze čtyř kol měl snad tři remízové zápasy. Za mě je zvýšení časového limitu zbytečné, jelikož si myslím, že pomalým hráčům stejně 10 minut navíc nepomůže a akorát prodlouží dobu turnaje. Ale chápu, že sto lidí sto chutí, tak tě srdečně zvu k diskuzi na toto téma na naší FB skupině.

To je pro dnešek všechno a omluv absenci fotografií, příště se zkusím polepšit. Decklisty TOP8 najdeš klasicky v sekci Konstrukce.

Scyther


Vladimír „Scyther“ Hula (redaktor)
S Wastelands začal kdysi v pravěku, když v časopise ABC rozbalil Varkaudaří nemluvně. Od té doby zkusil celou škálu karetních her, od Wastelands, přes Lord of the Rings TCG, VS System, Pokémon TCG, World of Warcraft TCG a nakonec Magic: the Gathering. Poté vyměnil v roce 2014 svět papírových kartiček za svět digitální, kde působil v týmu Key4You jako hráč Hearthstone. Když zjistil, že Wastelands opět vycházejí, volba byla dost jednoduchá. Nejraději má rychlejší balíčky, ale experimentuje v podstatě s každou konstrukcí. Nejoblíbenější barva je zelená, ve WST zastoupená kartami bohyně Sheran.