HOW TO PLAY: Raia (Legendy)

Vítejte u pokračování rubriky, která se věnuje jednotlivým kartám do nejmenšího detailu – tedy How To Play. Vždy se podíváme na jednu edici a jednoho boha. U daných karet probereme nejen, jak se chovají samotné, ale jak se správně hrají v souvislosti i s jinými kartami (pokud bude nutné vysvětlení). Tyto interakce mezi kartami se poté objeví ještě samostatně v jiné rubrice popř. budou součástí Lexikonu. Celá tato rubrika bude taktéž odsouhlasena rozhodčími Wastelands, Může se stát, že se i nyní vyskytne herní situace, ke které tu nebude žádná vysvětlivka, výklad pravidel je nejednoznačný a není nic ani v Lexikonu. V takovém případě nám dejte určitě vědět a rozhodčí se s danou situací vypořádají. Poté se jejich verdikt objeví i u příslušných karet. Nebudu se však zaobírat vysvětlováním pojmů, které jsou uvedeny a popsány v pravidlech, konkrétní pojmy, které se týkají jen karet v tomto článku, najdete pod kartami.

Raia:

Raia je v této edici velmi různorodý. Skoro každá karta má svůj originální efekt. Nejedná se určitě o ucelenou sadu karet, která by měla nějakou hlubší myšlenku. Něco na proliz, něco na generování zdrojů či jejich ubírání soupeři, něco na léčení atd. Nenajdete tu žádného pořádného bojovníka, vlastně prakticky žádného bojovníka.


Citadela Světla – 1 Stavitel

[K]: pasivuj svého bojovníka: získáš 2 KB.

Pasivuj svou stavbu: Citadela Světla zraní cílového bojovníka nebo hráče za 3 Ž.

Komentář:

Karta jak vyšitá do balíku postaveného na stavbách. Za každou pasivovanou stavbu to můžete střelit do protihráče za 3 Ž. V každém kole (i soupeřově) pak můžete jednou pasivovat svého bojovníka a získat 2 KB.

 

 

 

 

 

Démonobijec – 1 Komponent

Místo placení vyvolávací ceny můžeš obětovat 4 Ž.

Nositel obdrží +1/0 a nemůže být cílem zdrojů.

Pokud nositel udělí zranění, lízni si kartu.

Komentář:

Nositel se stane téměř nesmrtelným, záleží, na jak silného bojovníka Démonobijce dáte. Je úplně jedno, zda udělí zranění bojovníkovi nebo protihráči, líznete si kartu. Kartu si líznete, i pokud je nositel v boji zabit, zranění udělí. Schopnost funguje i v soupeřově kole při obraně.

Pokud vám nějaký efekt ve hře zdražuje (upravuje) vykládání karet, obětováním 4 Ž se tomu můžete vyhnout, protože v takovém případě vyvolávací cenu neplatíte vlastně vůbec.

 

Elixír ochrany – 1 Komponent

Místo placení vyvolávací ceny můžeš zahodit kartu do nicoty.

Veškeré zranění, které utržíš je sníženo o 2 (v kroku udílení zranění je celkové zranění sníženo o 2).

Komentář:

Týká se to zranění, které utrží hráč. Jakékoli zranění ze zdroje je sníženo o 2, každé jednotlivé zranění ze speciální bojové schopnosti je také sníženo o 2 a v kroku udílení zranění (6. fáze boje) se celkové zranění sníží o 2. Pokud máte Elixíry ve hře dva, snížíte toto zranění o 4, a pokud tři, snížíte zranění o 6 Ž. To už je celkem neproniknutelná obrana.

 

 

 

 

Kniha posledních slov – 1 Komponent

Místo placení  můžeš obětovat 3 Ž.

(P), 2 KB, zamíchej si Knihu posledních slov do balíčku:

Najdi si v balíčku kartu a vezmi si ji do ruky.

Komentář:

Schopnost Knihy nelze použít, pokud vám ji pasivuje soupeř. Místo placení komponentu z vyvolávací ceny lze obětovat 3 Ž jen pro vyložení této karty. Nemá to nějaký obecně dlouhotrvající charakter, že byste kdykoli pro jakékoli vyložení karty mohli nahradit komponent obětováním životů. V tomto případě opět žádný efekt, který vám vykládání karet zdražuje (upravuje), nebude mít vliv. 

 

 

 

Královská daň – 1 KB

Ostatní hráči ztrácejí 1 KB, a jsou zraněni za 1 Ž.

Vyléčíš si 1 Ž, získáš 1 KB a .

Komentář:

Velmi nenápadná karta, kterou však můžete hrát každé své kolo i ze hřbitova. Po pár odehraných kolech už její efekt bude znát a soupeřovi začnou tikat nervy.

 

 

 

 

 

 

Královský kuchař – 1 KB

Pokud je počet tvých životů na konci kola tvého protihráče stejný nebo vyšší, než byl na začátku kola, získáš 2 KB.

(P): cílový bojovník nebo hráč si vyléčí 5 Ž.

Komentář:

Jasný bojovník do zálohy, jeho schopnost funguje i jako ŽIZEF (život zachraňující efekt).

Ten asi nevaří podle Ládi Hrušky.

 

 

 

 

Lví řev – 2 KB

Tuto kartu můžeš hrát po skončení útočné fáze.

Lví řev zraní tvého protihráče za tolik Ž, kolik zranění ti způsobili jeho bojovníci v průběhu útočné fáze tohoto kola a ty si vyléčíš 3 Ž.

Komentář:

Počítá se zranění přímo do hráče, nikoli do bojovníků. Pokud vás tedy soupeř zraní za 4 Ž, on sám je zraněn taky za 4 Ž a vy se vyléčíte za 3 Ž. Tato karta může za jistých okolností udělat z jistého vítěze jistého poraženého, a to hlavně v případě, kdy máte tuto kartu na ruce vícekrát.

 

 

 

 

Město čistých duší – 1 Stavitel

Přichází na bojiště aktivní.

Po úspěšném vyložení a v každé své přípravné fázi si vylož aktivně do zálohy žeton Člověka (0/1, osobnost, člověk, Raia).

Obětuj žeton Člověka: cílový bojovník obdrží žeton síly nebo žeton života.

Komentář:

Každé kolo tak můžete obětovat žeton Člověka (schopnost stavby, nikoli samotného žetonu) a posílit své bojovníky. Pokud se vám to nehodí, můžete žetony Člověka i tak vykládat do zálohy a alespoň z nich čerpat další KB v přípravné fázi. Žeton síly (+1/+1) funguje i jako ŽIZEF, tedy život zachraňující efekt. Pokud má váš bojovník odejít na hřbitov, můžete ho přes tento efekt zachránit. Pokud ani žetony života bojovníka nezachrání, můžete si za ně alespoň líznout kartu/získat KB. Žeton života zde však jako ŽIZEF nefunguje, není to reakce a ani tak není řečeno (napsáno) na kartě.

 

Rozhodl jsem! – 0 KB

Tato karta nemůže být přerušena v prvních třech kolech.

Tuto kartu můžeš vyložit pouze v případě, že máš 0 nebo méně Ž a v tomto, ani v předchozím kole jsi neobětoval žádné své Ž. Vyléčíš si tolik Ž, lízneš si tolik karet a získáš tolik KB, abys měl stejně jako tvůj soupeř (pokud máš víc, nestane se nic).

Komentář:

Nejen že utečete hrobníkovi z lopaty, ale pokud má soupeř hodně Ž, KB i karet na ruce, zásadně tím obrátíte vývoj hry. Životy si vyléčíte prakticky vždy, těžko bude mít soupeř zároveň 0 Ž. Karty si líznete a KB obdržíte jen tehdy, pokud jich máte v daném okamžiku méně. Pokud máte více, nestane se nic.

 

 

 

 

Runa přání – 1 KB

Najdi si v balíčku kartu, která obsahuje tvar slova „léčit“ a vezmi si ji do ruky.

Komentář:

Tvar slova „léčit“ platí pro celý text na kartě, nikoli jen pro název.

 

 

 

 

 

 

 

 

Thu´zadova cesta – 3 KB

Nemůžeš snížit vyvolávací cenu Thu’zadovy cesty.

Získáš 5 KB, lízni si dvě karty a v příštím kole tvého protihráče, tento hráč může úspěšně vyložit pouze jednu kartu a útočit pouze s jedním bojovníkem.

Komentář:

Sice se jedná o anomálii (lze hrát jako jedinou kartu v daném kole), ale zisk ze zahrání této karty je famózní.

 

 

 

 

 

Výšlap – 2 KB

Lízni si kartu.

Vyvolávací cena druhé vykládané karty tvého protihráče je v každém kole o 2 KB vyšší, cena třetí o 4 KB vyšší, čtvrté o 6 KB vyšší atd.

Komentář:

Zásadní očarování, které se svým efektem skoro rovná nějakému generálovi nebo pravidelnici. Pokud si soupeř nedokáže vygenerovat dostatek KB, tak je opravdu limitován zahráním jedné či max. dvou karet v daném kole. Vše ostatní už bude mít příliš drahé. Funguje na jakoukoli vyvolávací cenu. Pokud soupeř vykládá kartu, jejíž vyvolávací cena neobsahuje KB, i tak musí utratit tolik KB, kolik ukládá Výšlap.

 

 

 

Ziránské okouzlení – 2 KB

Trvalé schopnosti karet tvého protihráče nemají žádný efekt.

Komentář:

Neruší efekt generálů, pravidelnic ani zón, jinak vše ostatní s trvalým působením ano. Bojovníci s létáním přichází do hry pasivní. Magický útok i obrana jsou taktéž bez efektu…no ale co to zbytečné komentovat. Pro klid vašich nervů je tato karta pro všechny formáty zabanována.

 

 

 

 

 

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Síť :

Síť je speciální schopnost. Je-li na nějaké kartě ve hře ikona sítě, znamená to následující: Každý hráč může úspěšné vyložit maximálně dvě karty z ruky za jedno kolo. Pokud hráč právě vyvolal kartu s ikonou sítě, může každý hráč do konce kola úspěšně vyložit už pouze dvě karty z ruky.

Pokud zahrajete kartu a ta je přerušena, můžete stále hrát dvě karty. Počítají se vždy pouze úspěšně vyložené a vyhodnocené karty. Karty s podtypem vize vyložené ze hřbitova se do sítě také počítají.

 


Michal Slivečka (redaktor)
Jednou někdo před 15 lety dotáhl do třídy pár karet Wastelands. Tak mě ta hra chytla, že snad co přestávka, to partie. Sehrál jsem jich stovky. Nyní jsem rád, že se opět mohu vrátit k zápolení s novými edicemi. Jsem ale „stará škola“, mám rád mlátičky mezi bojovníky, které sem tam opepřím boostem nebo kouzlem. Dnešní control balíky mě moc nebaví.