STALO SE … v Zemi Přeživších 2

Vítej dobrodruhu,

vítám tě u pokračování mého soukromého rekapitulačního, informačního a brečícího koutku daleko předaleko kdesi v hlubinách Země přeživších. Dneska si připomeneme příchod Legend, podíváme se na první odehrané turnaje s touto sadou, přiblížíme nějaké sporné kartičky a samozřejmě se podíváme, co se na nás chystá v průběhu letošního roku. Taky si dovolím trochu pošťouchat do vosího hnízda a rozepíšu se zde o tom, co mi aktuálně vadí na poli organizovaného hraní. Tak zapal táborák, na oheň polož oblíbené zvíře, otevři láhev medoviny a jdeme na to.

LEGENDY VTRHLY NA SCÉNU

Jak jistě víš, o víkendu 12. a 13.1. nám na scénu vtrhla nová edice Legendy, která přinesla pár slavných maďarských kousků, které se tváří jako základní stavební kameny pro stavbu nových balíčků. Na novou sadu se podle účasti spousta lidí těšilo, v sobotu do Napajedel dorazilo rekordních 30 hráčů, aby se poprali s novými kartami a zabojovali o pohár pro vítěze. Ten si nakonec po dlouhém boji odnesl ostravský borec Jirka Řepecký, následovaný Rosťou Kreisingerem, Adamem Seidlerem a Tomášem Kuchtou. V neděli si spousta hráčů dala repete v pražských Tomovkách, kam dorazilo 22 hráčů, Pražské preview ovládl domácí tahoun Karol Magda před druhým Tomášem Kuchtou, třetím Rosťou Kreisingerem a čtvrtým Adamem Rawem. Já se bohužel nemohl zúčastnit těchto karetních hodů kvůli pro mě špatnému termínu, kdy má dcera slavila své třetí narozeniny, čímž jí přeju i tady všechno nejlepší, snad si to někdy přečte 🙂 

 

 

Další  turnajovou zastávkou s Legendami byl následující víkend, kdy se 19.1. konal draft v ostravské Antakaraně, na který jsem už dorazil plný očekávání, jak bude nová sada vypadat v praxi. Předem jsem dostal nějaké tipy od Jirky Řepeckého, na které barvy a karty se zaměřit, důležitá komba apod. Ze spoilerů edice bylo jasné, že limited Legend bude o silných common kartách, což by mohl být trochu problém, jelikož jich kolem bude lítat spousta. Plán byl jít po Ziránském stařešinovi, co nejdříve to půjde, který mi ale nevyšel, jelikož jsem smolně nerozbalil ani jednoho a ne moc překvapivě se ani dále u mě neukázal. Turnaj nakonec dopadl plným úspěchem Seidlerovic gangu z Opavy, kdy první místo urval Adam a druhé Aleš. Třetí nakonec skončil Rosťa Kreisinger a čtvrtý Jirka Řepecký. Můj výsledný pohled na draftování Legend je dost podobný jako u předchozí Věčnosti, kdy je to sice zábava, kterou ale dost shazuje nevyváženost jednotlivých barev a malý počet common a uncommon karet. Nicméně co jsem se ptal okolí, spousta lidí si formát chválila, asi prostě přemýšlím moc do hloubky 🙂

 

      

 

Víkend pokračoval nedělním turnajem v pražských Tomových hrách, kde se konečně hrál první constructed formát s Legendami, republikové Božské spojenectví, které ovládli domácí Karol a Daniel Magdovi, v závěsu s třetím Michaelem Kadlecem a čtvrtým Michalem Brůhou. Jak Karol na facebooku vtipně a hlavně pravdivě zaglosoval, pražská herna je jediná, která upřednostňuje formáty nadcházejícího MČR, ale o tom si dovolím rozepsat dále.

V sobotu 3.2. se uskutečnil turnaj v rámci akce PragofFest, kde se dalo poprvé získat promo Nižší ledový démon, a to ve formátu Standard bez UR. Původně se měla hrát Válka bohů, ale Laďos se rozhodl na poslední chvíli pro změnu, a to i na základě ankety na FB. Turnaj vyhrál Jirka Řepecký z Ostravy s Archaix kontrolem, druhý byl Laďos s maďarskou antimagií na Pána nedotknutelných, třetí plzeňský Honza Kavalír se svými obry a čtvrtý Daniel Magda s tempo balíčkem na pravidelnici Spěchej pomalu!.

Zbytek zatím odehraných turnajů jen v rychlosti, a to další Standard bez UR v Napajedlích 16.2., kde dominoval Tomáš Kuchta před Adamem Rawem, Jardou Valehrachem a Pepou Lamplotou. Ve stejný den probíhal i sealed v Plzni, kde vítězství urval Pavel Kříž před Jaromírem Hájkem, Václavem Brejchou a Honzou Kavalírem. V neděli potom víkend uzavřel Standard v Tomových hrách, kde vyhrál Jirka Řepecký před Karolem Magdou, Michaelem Kadlecem a Jaromírem Hájkem.

Na všechny konstrukce vítězů ze zmiňovaných constructed turnajů se můžete podívat zde

Tabulka průběžných výsledků Wastelands ligy zde

A ještě tabulka Mistrovského hodnocení zde

NEŠVAR JMÉNEM STANDARD BEZ UR

Než mě začneš kamenovat za nadpis, uvědom si prosím, že níže píšu pouze svůj vlastní názor a pohled. V žádném případě nechci nikoho očerňovat či jinak poškozovat, jen se zamýšlím nad příčinou a důsledkem. Začněme s fakty minulými i přítomnými. Kdysi existovaly UR karty jako sběratelské položky, se kterými se nedalo na turnajích hrát, ale vidět je u někoho ve složkách znamenalo, že dotyčný hraje opravdu dobře. Tohle se mi líbilo, UR bylo jakýsi odznak, nikoliv známka jakéhosi grindu za playsetem Božské spravedlnosti (ehm…:)). S novým vydáním Wastelands přišla změna a s UR kartami se normálně potkáváme na turnajích a můžou se hrát v našich konstrukcích. Je to jedna z věcí, kterou jsem osobně musel překousnout, ale stalo se a šlo se dále. Nevím, zda tento trend turnajů v jakémsi pseudoformátu Standard bez UR způsobila dominance Cesty k nesmrtelnosti, se kterou Jirka Řepecký válcoval všechny turnaje minulou sezónu či snaha usnadnit hráčům cestu k jejich získání a smazání rozdílu, který logicky je a bude mezi hráči s a bez UR v balíčcích, Obojí je podle mě špatně. Nechápej mě zle, tento formát se mi zamlouvá, ale nikoliv jako způsob dělení Standard formátu. Přijde mi infantilní odehrát XY turnajů za sezónu ve formátu „Standard bez UR“, abych potom přijel na MČR a hrál klasický Standard. Když se vrátím k důvodu č.1, přijde mi dost funny, že Jirka Řepecký dominuje i na tomto „košickém“ Standardu, pokud se na něm objeví. Nepíše se mi to lehce, ale musím zde vyzdvihnout snahu pražské herny Tomovy hry, která jako jediná drží linii turnajů ve formátech, které budou letos zastoupeny na MČR. Jen abychom si rozumněli, toto není snaha nějak kohokoliv pošpinit, spíš forma tlaku na organizátory, kteří se, dle mého, snaží za každou cenu zavděčit hráčům na úkor jakési competitive scény. Rád bych tímto také vyzval všechny aktivní hráče, aby k tématu diskotovali formou slušných komentářů na facebooku Wastelands.

METLA ROZHODČÍCH ANEB ZIRÁNSKÉ OKOUZLENÍ

Dalším bodem, který mi leží v souvislosti s příchodem Legend na srdci, je dlouho dopředu avizovaný status rozhodčích pro turnajové hraní a dohlížení na dodržování pravidel a jejich výklad směrem k hráčům obecně. Asi se shodneme, že největší pravidlovou diskusi vyvolala právě karta Ziránské okouzlení, která paradoxně vypadá napsána jednoduše, ale jejíž výklad má tolik absurdností, jako už dlouho nic. Tato karta vypíná trvalé schopnosti karet protihráče. Řeknu si nic nejednoznačného na tom není, aktivační schopnosti platí, bojové taky. Jenže to by nebyly Wastelands, aby slovíčko trvalé nemělo nějaké to ale. V tomto případě je to výklad o spouštění ETB (když přijde do hry) efektů karet. Funguje to tak, že pokud se efekt spouští automaticky (Sajonn, Strážce vajíček apod.) taky neproběhne, ale pokud záleží na hráči (Lapka apod.), provést se může. Toto je dle mého v přímém rozporu s významem slova trvalý a dále vede k debatám o efektu té či té karty. V každém případě jsme se pokoušeli rozjet jakýsi reportový seriál právě v návaznosti na výroky rozhodčích či organizátorů, kteří turnaje nějakým způsobem řídí. Jelikož jsem dostal podněty a poznámky o rozhodnutích pouze z ostravského draftu, kdy si Jirka všechny své výroky značil a poté předal i s vysvětlením, nevím jak to s touto rubrikou nakonec dopadne, ale snad se to nějak rozběhne.

 

      

 

PŘÍPRAVA NOVÉ SADY V PŘÍMÉM PŘENOSU

Abych nebyl jen kritický či toxický, objevilo se nám na scéně něco, co nemůžu hodnotit jinak než velice pozitivně. Laďos rozjel sérii streamů (živé vysílání), kde nám ukazuje a popisuje cestu od plánování nové sady, vybírání karet pro reprinty a vůbec všechnu práci okolo, takže máme jedinečnou možnost nahlédnout pod pokličku toho, jak vlastně příprava takové nové sady karetní hry vypadá. Tento formát je také skvělý v tom, že pokud máte na vydavatele (tedy na Vláďu Šopíka) jakýkoliv dotaz, můžete se jej živě zeptat. Tuto informační platformu mám ze všech nejraděhi, ať už jde o tyto živé streamy či videopořady. Podle Laďosových slov se můžeme těšit v budoucnu na více podobných aktivit, což jen vítám, protože to podle mě nabízí mnoho možností pro hru samotnou. Třeba mě by se líbil formát podcastu, kde by Laďos pozval pár lidí třeba na discord a například hodinku s nimi rozebíral co a jak. Prostě možností je spousta a já těmto snahám a pokusům jen fandím.

Na první stream můžete kouknout sem

Na druhý stream sem

Na závěr dnešního pokecu jen podotknu, že pokud to někdo ještě neví, tak příští sada se bude jmenovat Zanův třesk a vyjít by měla na podzim 2019.

Tak lovu zdar a příště na viděnou.

Scyther


Vladimír „Scyther“ Hula (redaktor)
S Wastelands začal kdysi v pravěku, když v časopise ABC rozbalil Varkaudaří nemluvně. Od té doby zkusil celou škálu karetních her, od Wastelands, přes Lord of the Rings TCG, VS System, Pokémon TCG, World of Warcraft TCG a nakonec Magic: the Gathering. Poté vyměnil v roce 2014 svět papírových kartiček za svět digitální, kde působil v týmu Key4You jako hráč Hearthstone. Když zjistil, že Wastelands opět vycházejí, volba byla dost jednoduchá. Nejraději má rychlejší balíčky, ale experimentuje v podstatě s každou konstrukcí. Nejoblíbenější barva je zelená, ve WST zastoupená kartami bohyně Sheran.