REPORT: Standard bez UR na PragoFFestu – 3. 2. 2019 (Praha)

První únorová neděle a já mířím do Prahy na standard. Původně se měla hrát Válka bohů, ale pořadatelé na přání většiny zúčastněných mění týden před akcí formát. Vůbec mě to netěší, nemám nic připraveno, a tak narychlo ladím balíček, co mě nedávno napadl.

Počasí se snad zbláznilo, venku leží haldy sněhu a mě nejede autobus, takže nakonec jedu autem. K mému překvapení zjišťuji, že i přes tuto nepříjemnost se nás nakonec schází 20. Sice s mírným zpožděním, ale nakonec v hojném počtu jdeme na to. Na turnaj dorazila kompletní špička a snad kromě nehrajícího Karola Magdy mě nečeká nic jednoduchého. Hned úvodní los mě v tom ujišťuje.

 

1.  Kolo – Marcel Tobola

 

 

První hra a já si začínám říkat, zda to byl vůbec dobrý nápad. Marcel hraje Pána nedotknutelných, s jehož pomocí rozdává žetony života, nejprve na Královského kuchaře, poté na dva Kurtze. Nebýt mojí Přípravy, pátého kola se nedočkám. Snažím se prolízat balíčkem, leč bezúspěšně, a tak dostávám namláceno. Asi byla chyba jet testovat něco takového.

Druhá hra má však kupodivu úplně jiný průběh. Startovací ruka je lepší a mě se daří protlačit v mém kole Gadarrovo ultimátum. Tím vznikne prostor pro zahrání mého komba. Za pomoci Elementárního Argona, Katarze energie a Vzdušné úrovně, v kombinaci s dalšími kartami, mám neomezeně KB a v poklidu prolízávám balíček. Marcel se mě pouze zeptal, jakým způsobem to zabíjí. Po ukázání discardovacích bojovníků na jeho ruku, Khorských žoldáků na jeho balíček, je mu jasné, že ho ubiju tím, co mám na stole, protože jemu se vše vrátilo Katarzí do ruky.

Na třetí hru Marcel siduje. Na úvod to nemám tak pěkné jako předchozí hru, proto první kola tasím discardní dvojku Sajona a Šílence. Do toho spěchám s prolizováním balíčku. Ruku mám již připravenou (Lektvar many, Elementární Argon, Vzdušná úroveň, Katarze a 2x Gadarrovo ultimátum), jenže ve čtvrtém kole se zdvojení KB Lektvarem many nemusí povést (pokud by mi ho Marcel přerušil, můžu si jej sice Argonem vzít opět do ruky, ale poté bych se zdvojnásobením dostal opět jen na 4 KB), a protože nechci riskovat kombo bez ochrany, tuším nějaký counter, hraji Gaddarovo ultimátum, na které opravdu counter přichází. Bez úhony přečkávám Marcelovo kolo a ve svém dalším přičítám ke svým 2 KB dalších pět, hraji opět Gadarrovo ultimátum, zdvojnásobuji KB a rozjíždím kombo. Hraji Argona, beru zpět na ruku Lektvar many, znovu zdvojnásobuji, vykládám Vzdušnou úroveň a vše si Katarzí energie vracím na ruku. Za žetony síly lížu 3 karty, načež takto dolízávám svůj balíček, ničím Marcelovu ruku i balíček a vítězím. – 2:1

 

2.  Kolo – Martin Bulíř

 

 

Uběhlo 14 dní od naší poslední bitvy a já opět usedám naproti Martinovi. Povzbuzen o fakt, že balíček opravdu dokáže vyhrát, se pouštím do dalšího klání. Přiznávám, že se mi jeho deck moc líbil a bylo fajn sledovat, co s ním dokáže.

První hra. Martin tasí Magiroxe a já Přípravu, což mi poskytuje jistou výhodu. Nastává očekávané vytváření Kostlivců a pak, k mému překvapení, hraje Martin Quadrum Pandemonium. Já mezitím prolízávám, ale protože se blíží páté kolo a já cítím tlak a blížící se problémy s útoky kostlivců, rozjíždím neúplné kombo. Mám sice krásné dva Argony, Katarzi a Manovou sondu, ale na lízání pouze Kvalitní náhradu. Přesto doufám, že se mi podaří celou hru zvládnout. Bohužel balíček nespolupracuje, pouze vrátím Katarzí celý stůl na ruku a poté přichází trest. Martin tasí Hrůzoděsův dech a moji dva Argoni končí nejprve na hřbitově, a potom díky Magiroxovi v nicotě. Oba máme prázdnou ruku a já přemýšlím, jestli hru nevzdat. První karta na líznutí a Argon. No dobrá, ještě to zkusíme. Martin ze hřbitovů tvoří kostlivce, kteří nešetří moje životy, ale usmálo se na mě štěstí. Přichází Vzdušná úroveň a tedy i šance ještě prohru zvrátit. Po dalším útoku Kostlivců mi zbývá 1 život a poslední líznutí. Zlatý tygr. Dumám, jestli mi to může pomoct, a objevuji další možnost tohoto balíčku. Při pár testovacích hrách jsem tohle neobjevil. Hraju tygra a dostávám tři karty Fairlighta zadarmo. Nemám ale nic, čím tvořit KB. Zdarma tedy Argon, za 1 KB Vzdušná úroveň na Argona a zdarma Katarzí vracím vše zpět do mé ruky (samozřejmě i Martinovi karty na stole do té jeho). Lížu tři karty, ale na tvorbu KB nic. A v tom mě to docvaklo. Na poslední kartu zdarma hraju opět tygra (získávám další 3 karty zdarma) a kombo opakuji, jen si za žetony síly nelížu, ale beru 3 KB a je po problému. Dostanu se takto na 20 KB, poté začínám opět místo KB lízat, dostávám se k discardu ruky i balíčku a vyhrávám.

Druhá hra nás dostane jen do pátého kola, kde má Martin jediný pokus na zabití, protože je po časovém limitu. To se mu nedaří. – 1:0

 

3.  Kolo – Jiří Řepecký

 

 

Nevěřícně kroutím hlavou, když vidím, kdo proti mě usedá. Sice jsme spolu už dvakrát hráli, ale poprvé to bylo v éře neoficiálního vydávání Wastelands a podruhé loni na turnaji v prvním kole. V této fázi a na špici turnaje to bylo poprvé. Je to pro mě odměna moct si balíček otestovat zrovna proti lídrovi aktuálního žebříčku. Bohužel nebylo co.

První hra. Příprava a Archaix. Jirka dává Bufův kodex, což mi sice nevadí, ale na ruce nic nemám. Tak se snažím aspoň zdržovat Sajonem a Krysou Renem, Jirka kontruje Žoldnéřským mágem, což je velká komplikace. Nemám se ho jak zbavit, budu ho muset nakonec zabít Pyronem. Já se pracně snažím něco nalízat, ale pořád nemám Argona a ten ani nedorazí. Aniž bych něco pořádně zahrál, umírám.

Druhá hra je jak přes kopírák, navíc Jirka ještě kontruje kombinací Léčky a Sféry magie. Protože se můj Argon Jirky prostě zalekl, nevyložím opět nic a je konec. Tímto se mu omlouvám, musela to být děsná nuda. Ale i kdyby, Jirka hrál tak trochu kontrol, takže by to stejně asi bylo ztracené. To bych musel dostat na ruku top karty. – 0:2

 

4.  Kolo – Michael Kadlec

 

 

Očekávám discard, Michael ho hrál i před 14 dny, byť dvoubarevný, a nepletu se. To mi moc vonět nebude. Pokud si dobře líznu, dá se vyhrát, jenže Michael je kouzelník. Stejně jako posledně mám úplně špatnou ruku a to po obě hry, takže to má rychlý průběh a není co řešit. Alespoň jsem se během hry utvrdil v tom, že pokud bych si líznul, to co potřebuji, dá se discard porazit, bohužel štěstí jsem si vybral jindy. – 0:2

 

5.  Kolo – Jaroslav Špičák

 

 

Los mi určil soupeře pro poslední kolo a pro mě první vzájemný souboj. Nikdy jsem s Jaroslavem nehrál. Leč nemám sebemenší důvod, věřím si na něj. Štěstěna se vrátila.

 

Lížu neskutečnou ruku. Argon, Vzdušná úroveň, Zlatý tygr a Rudá smrt. Tak mi ani nevadí Grobox, který následně dostane nějaké to posílení Jaroslavovými neuskutečněnými lízáními, třeba přes svého Rughara, či další karty svého balíčku.  Plynu Rudou smrtí a ve třetím kole vykládám Tygra, Argon bere ze hřbitova Rudou smrt, hledám Katarzi, za bod Úroveň na Argona, následuje Katarze a kombo stejně tak, jak sem jej použil v souboji s Martinem.

Druhou hru Jaroslav pouze lízl karty a nejspíše kvůli pokročilejšímu času řekl, že vzdává a vydal se k domovu. Štěstí stálo opět při mě a na úvodní ruku jsem si líznul něco podobného jako při hře první. Hra by pravděpodobně běžela obdobně. – 2:0

 

Turnaj zakončuji s 9 body, což je vzhledem ke konkurenci skvělý výsledek, a pro mě s mojí stavitelskou prvotinou obrovská odměna. Pokud by vás zajímali podrobnosti tohoto balíčku, budu se mu věnovat již brzy v sekci Deck – Tech, s názvem Kata – R Z E. Na závěr připojuji pár fotografií.

 

 


Michal Brůha (redaktor)
K Wastelands jsem se dostal úplnou náhodou, když jsem sledoval bratrance s divnými kartami, o kterých tvrdil, že je nepochopím. A tak vznikla závislost trvající stále i v období, kdy hra vycházela neoficiálně, a karty jsme si překládali a tiskli doma defacto na koleni. Rád stavím decky z karet, které zůstali hráči opomenuté, ale mají potenciál a nezaslouží si zůstat v prachu alb.