Guide pro začátečníky – 6. díl (komunita hráčů)

Pakliže jste se prokousali celým průvodcem až sem, jistě už máte nějakou tu partii karet Wastelands za sebou. Samozřejmě to není jen o tom si jednou za čas zahrát u kakaa, coly, piva, vína či nějakého tvrdšího dryáku dle věku a chuti. Celá hra dostane další rozměr, pokud svůj balík a svoji strategii konfrontujete s ostatními hráči a hráčkami napříč republikou.

Každý herní rok resp. herní sezóna trvá zhruba od podzimu jednoho roku do podzimu roku následujícího. Jak dopadl rok 2017/2018 se můžete podívat zde a zde.

Během tohoto roku se různě po republice pořádají oficiální turnaje. Ne každý asi bude cestovat všude, proto těch turnajů ročně bývá opravdu hodně, v různých lokacích a v různých variantách. Můžete si tedy vybrat, na který turnaj a kam se chcete podívat. Zatím se turnaje pravidelně pořádají především v těchto lokalitách:

Čechy: České Budějovice, Praha, Plzeň

Morava: Brno, Vyškov, Napajedla

Slezsko: Ostrava, Třinec

 

Jedná se o aktuální mapku takových center Wastelands, ale do budoucna se určitě objeví další města a třeba to do nich budete mít blíž. Hodně lidí však jezdí na turnaje po celé republice a kolikrát mají volné místo v autě, takže se můžete domluvit i na hromadné cestování. Proč ale na turnaje vůbec jezdit?

 

Jakékoli jiné hraní mimo oficiální turnaj je odpočinkové / tréninkové. Účastí na turnaji se však zapojíte do oficiálního hraní v ČR a jen na turnaji se tak můžete dostat ke kartám, které nikdy nerozbalíte v žádném starteru ani boosteru. PROMO karty dostanete za účast v turnaji a umístění se do konkrétního místa (zatím do 8. místa), ULTRA RARE (tedy extrémně vzácné) karty většinou jen za vítězství na takovém turnaji. Tyto karty jsou poté samozřejmě klasicky hratelné do balíku. Předně jde však o skvělou atmosféru, která na turnajích panuje. Objevíte herní komba a vychytávky jiných hráčů, na které byste možná sami nikdy nedošli, nasbíráte nějaké ty body do žebříčku hráčů, a pokud se vám bude dařit, můžete se kvalifikovat i na samotné Mistrovství ČR, kde se sejdou ti nejlepší z nejlepších.

 

 

 

Samozřejmě to asi není na pořadu dne pro začínajícího hráče, ale hraním jen doma v pokojíku se nezlepšíte a unikne vám mnoho zábavy. Na začátku budete spíše prohrávat, ale to je tak v každém „sportu“, hru se naučíte lépe vnímat, přestanete dělat chyby, které na začátku dělá snad každý, a časem zjistíte, že se můžete měřit i se zkušenými hráči. Stane se z vás stratég každým coulem. Pokud vám však takové odpočinkové hraní sem tam stačí, pak nic proti ničemu. Nikdo vás samozřejmě nikam nenutí jezdit, ale pokud už se třeba pořádá turnaj přímo ve vašem městě, byla by škoda na něj nejít. I zkušení hráči jsou velmi rádi, když se potkávají s novými hráči, posunuje to celou Wastelands komunitu a hraní obecně kupředu.

 

V Brně se nyní například úspěšně rozvíjí komunita místních hráčů, kteří jsou skoro všichni nováčci resp. hodně z nich hrávalo Wastelands za minulé éry a nyní se k nim vrací. Hrají hlavně mezi sebou, protože zatím nemají potřebu se poměřovat s někým zkušeným, a navíc je to i více baví, když ví, že protihráči jsou stejné „lamy“ jako oni sami, tedy že šance jsou vyrovnané. Přesně pro tyto hráče bude v letošní sezóně koncipováno více turnajů, kde bude účast velmi zkušených harcovníků velmi omezena, ne-li zcela omezena. Tak i tito začátečníci budou motivováni k tomu jít si zahrát o cenné karty a nasbírat body do žebříčku.

 

Pokud jste náhodou z oblasti, kde máte ke všem herním lokacím daleko, na obzoru kolem vás nikdo, kdo by si hru chtěl zahrát, Wastelands komunita je rozeseta na hodně místech. Stačí se ozvat do oficiální FB skupiny a jistě najdete ve svém okolí nějakého dalšího hráče.

 

Co více dodat na závěr? Především je důležité, aby vás hra bavila, od toho se odvíjí vše ostatní. Za všechny organizátory a redaktory přeji mnoho karet k testování, hraní a hledání „svatého neporazitelného grálu“.

 

Veni, vidi, Wastelands!

 


Michal Slivečka (redaktor)
Jednou někdo před 15 lety dotáhl do třídy pár karet Wastelands. Tak mě ta hra chytla, že snad co přestávka, to partie. Sehrál jsem jich stovky. Nyní jsem rád, že se opět mohu vrátit k zápolení s novými edicemi. Jsem ale „stará škola“, mám rád mlátičky mezi bojovníky, které sem tam opepřím boostem nebo kouzlem. Dnešní control balíky mě moc nebaví.