REPORT: MČR z pohledu vítěze Karola Magdy (1. díl)

Zdravím všechny příznivce Wastelands a dobrodruhy bájné Ghally. Jak všichni jistě víte, máme za sebou historicky první MČR, které vyhrál Karol Magda, majitel pražské herny Tomovy hry a dlouholetý karetní matador. U příležitosti svého vítězství sepsal pěkný report, který, s jeho svolením, publikujeme i my u nás. Odkaz na originál přikládám níže, užijte si čtení.

https://www.tomovyhry.cz/rubriky/blog/mr-cr-wastelands-report-cast-i/

 

REPORT WASTELANDS MČR (ČÁST I.)

20.10 a 21 .10 se uskutečnilo první MČR ve sběratelské karetní hře Wastelands po jejím obnovení v Čechách. Turnaj se mi podařilo vyhrát a toto je první část reportu z cesty, která vítězství předcházela.

.

Wastelands jsem se víceméně po pražské kvalifikaci, která proběhla tuším v květnu, nevěnoval až na jeden víkend draftování na Brnohraní a několik draftů v Tomovkách. Dokonce jsme s Daníkem skipli i Turnaj mistrů v Brně, protože na něj nebyla oboustranně nějaká velká chuť. K tréninku jsme se tím pádem dostali až týden před turnajem. Samotný playtest probíhal následovně.
.
Předpokládaná metagame:
Z výsledků constructed turnajů a aktuálně známých Tier 1 balíků mi vycházelo, že předpokládaná meta se bude skládat hlavně z:
  • Mašiny
  • Vládců osudu
  • Edralian discard controlu
  • Síťka / midrange
a tomu jsme přizpůsobovali playtest balíčků. Samozřejmě jsem věděl, že Myšák bude hrát Pána Ganoidů a Martin Bulíř svého Magiroxe, ale to aspoň byly mně známé balíky s jasně definovanou hrou proti nim.
.
Nakonec po týdni testování vůči výše uvedeným balíkům (hlavně teda proti mašině a vládcům) padla volba na Urgodí aggro / combo balíček, který hrála na pražské kvalifikaci Martina a skončila nešťastně v Top 8, kde obě její prohry ten den byly proti Midrange kradoucímu balíku Patrika Adlera. Zlomový moment v testingu (do té doby jsem zvažoval i možnost hrát Daníkovy Vládce nebo ještě trochu poladit svého Olukupaje) nastal právě tehdy, když se Martině podařilo variantu na Patrikův balík z pražské kvalifikace v našich testovacích hrách porazit. Nerad totiž hraju s balíkem, který má nějaký nevyhratelný matchup, a toto se nám právě změnami oproti původní verzi podařilo vyřešit.
.
Nejdřív ale premisa balíku.
.
Srdcem balíku je kombo postavené na Odměně za plodnost / Qwargském strážci vajíček a Urgodovi. Odměna za plodnost nám dá KB vždy, když vyložíme / položíme bojovníka do hry, Qwargský strážce vajíček nás poléčí za 5 životů a dá do hry 3 další qwargy. Což při investici 3 kouzelných bodů znamená při odměně za plodnost 4 KB návratnost. Potom za 1KB vyložíme Urgoda (ten KB se nám hned vrátí), který udělí 8 zranění do potvor nebo hráče. Zbytek už doklepne Obrněný rytíř a horda malých qwargů vedených Urgodem na hradbách nebo Obětní beránek a Urgodova abilita.
.
Explozivní start nám kromě Odměny za plodnost zabezpečí klasické trio Sheran karet Silmilská nemluvňata, Sheranin obranný drak a Háj Matky země, přičemž první dvě zmíněné karty jsou s Odměnou za plodnost opravdu nechutné. Obranu naopak zajistí obligátní Síla Silného, Pokřivená moc a Lapka, přičemž první dvě jsou tutorovatelné Čupitem a často hraný cíl Čupita v prvním kole, pokud nepřišel explozivní start, nebo v kole, kdy jsme si chtěli pojistit kill. Tahání karet zajistí Qwargský mudrc, Spektrální machinace a Vyšší oběť, přičemž druhá je tutor cíl pro Čupita.
.
.
Balík potom uzavírá Qwargský válečný mág (a.k.a červený Sajonn) a Velké sání života jako boardclear a alternativní finisher.
.
Balík v celé kráse:
.
Generál: Terrgath
Main:
Bytosti:
  • 3x Sheranin obranný drak
  • 3x Qwargský válečný mág
  • 2x Qwargský mudrc
  • 2x Obětní beránek
  • 2x Čupito
  • 3x Lapka
  • 2x Obrněný rytíř
  • 3x Qwargský strážce vajíček
  • 2x Urgod

Stavby:

  • 3x Háj Matky země

Magie:

  • 3x Síla silného
  • 2x Pokřivená moc
  • 3x Silmilská nemluvňata
  • 3x Odměna za plodnost
  • 3x Spektrální machinace
  • 2x Vyšší oběť
  • 2x Davová hysterie
  • 2x Velké sání života

.

Sideboard:
  • 3x Amulet Matky země
  • 2x Obří lenochod
  • 2x Owootský drak
  • 1x Poslední odpověď
  • 2x Děsivý zplozenec
  • 3x Nespoutaný Sajonn
  • 3x Silx, Imperátor
  • 3x Brána chaosu
  • 2x Pradávný obřad
  • 2x Khorští žoldácí
  • 2x Anděl strážný
.
Sideboard je postavený směrem k očekávané metagame.
.
Proti aggru je jediný sideboard vlastně jen Anděl strážný, protože stejně explozivní start, rovnaký package 0 manových odpovědí ale lepší combo upside, Lapka a Qwargský strážce vajíček, který je téměř nepřekonatelnou překážkou, znamená, že matchup je favorable. To ale stále neznamená, že nemůžeme dostat rychlý klepec 2:0, když má protivník god hand a my stále jen průměrnou 🙂
.
Proti Vládců vysidujeme černou a sideboardujeme discard a Silxe jako síťku. Aktuální verze má v maině mírně unfavorable (ale vyhratelný) matchup vůči Vládcům, což by měl sideboard otočit.
.
Proti Edralianovi sideboardujeme fialový discard, antimagii, lenochody, owootské draky, khorské žoldáky a pryč jdou všechna kouzla, Čupito, sání a hysterie.
.
Proti síťce jde dovnitř fialová a ven černá. Pokud je na protistraně navíc Archaix, je už situace spornější a je varianta balík nechat tak, jak je.
.
Proti zbytku fieldu necháváme balík tak, jako je, a upravujeme jen detaily (Owootský drak do kontrolnějších her, Poslední odpověď proti Myšákovi atd).
.
Obecně jsem měl tendenci, pokud jsem po sideboardu začínal, nasidovat malou fialovou package (3x Sajonn, 3x Brána) za černou. Discard je on play proste brutální.
.
Report:
.
Ideální představa prvního dne byla, že uhraju tři výhry v prvních třech kolech, ve čtvrtém si dáme intentional draw s druhým, co bude mít 3:0, čímž si pojistíme postup a v pátém kole mi bude jedno, jestli budu hrát nebo ne.
.
Kolo 1: vs Daniel Magda
Tak nějak máme na sebe s Daníkem smůlu na první kola větších turnajů. Daník hrál variantu mého balíku, která místo černé hrála žlutou a místo Qwargských válečných mágů Prince fénixy. Navzdory tomu, že se mu na turnaji vůbec nedařilo (holt balík potřebuje velkou praxi a tu bohužel nenabral), tak má podíl na finální verzi balíku, jelikož „Čupito package“ spočívající v 2x Čupito, 2x Davová hysterie a 2x Vyšší oběť jsem do balíku zařadil po tom, co jsem viděl funkčnost v jeho verzi. To, že Čupito umí vyhledat i těch 5 countrů za 0, co hraju v mainu, rozhodnutí hrát tu package jen zaklíncovalo.
.
Hry byly víceméně nudné a rychle odehrané. V první hře, kde začínal, se Qwargové vyrojili z jeho strany stolu a ve 3-4 kole bylo vymalované, v druhé hře jsem on play nasidoval discard a předvedl perličky jako Sajonn zahraný při aktivní Bráně chaosu. V poslední hře (on draw) jsem zase ukázal 0 mana counter peklo a vysázel kombo.
.
Ve čtvrté (mimoturnajové) hře jsem dostal sodu, a tak se ukázalo, že mirror matchup je dost vyrovnaný a holt mal jsem kousek štěstíčka.
.
WIN 2-1
.
Kolo 2: Marek Harasimovič 
Marek hrál svůj midrange kradnoucí / antimagický balíček.
.
První hra byla vcelku zábavná, jelikož nám to vůbec nepřišlo. První 3 kola jsem nevyložil ani kartu, Marek v 3 kole vyložil něco červeného a něco jiného. Následovalo moje kolo spočívající v 2x Lapka, 2x Urgod a hra skončila.
.
V druhé hře jsem na začátku hry získal výraznou board převahu. Naneštěstí ale přišel Bílý tygr, který tu převahu zneutralizoval. Bílý tygr je jedna ze slabin balíku, protože na to, abych hru vyhrál, tak potřebuji board presence, a co se týče možností, jak ho zastavit po třetím kole, mám v balíku právě dvě Pokřivené moci a ani to není terno, nechat protivníkovi líznout 4 karty. Potom jsme se hodně přetlačovali pár kol, ale jelikož Markovi přišel dřív Háj než mně a mně na něj nepřišla odpověď, tak jsem hru nakonec prohrál.
.
Třetí hra byla hodně o antimagii na obou stranách, dostali jsme se také do late game, ale tentokrát jsem měl mírný upside já a kill jsem líznul dřív.
.
Po zhlédnutí Markovho decklistu mám z výhry velkou radost protože je to typovo ten balík na který Martina prohrála na pražské kvalifikaci.
.
WIN 2-1
.
Kolo 3: Myšák 
První hru mi prišlo všechno až na levného stavitele, který by to nakopl. Myšák začal Háj plus nemluvňata. Mal jsem asi dvě kola něco líznout, to se nestalo, potom jsem dostal dvěma kočkami a šli jsme na další.
.
Ve druhé hře jsem ukázal 3x Síla Silného (jednu našel Čupito), potom Qwargského válečného mága a solidní aggro k tomu, a bylo vymalováno.
.
Třetí hru rozhodl „play of the game“, kde jsem Lapkou ukradl aktivního Peppého a od té chvíle jsem hrál jištěný Peppém a Sílou Silného se silným clockem, z čeho se Myšák už nevzpamatoval.
.
WIN 2-1
.
Kolo 4: Adam Seidler 
remíza po dohodě
Kolo 5: Michael Kadlec 
remíza po dohodě
.
Den jsem tedy skončil s 11 body a do druhého dne postupoval z druhého místa. Dali jsme si večeři a šli spát, nejlepší příprava na turnaj je dobrý spánek 🙂
.
.
Karol Magda