OFICIÁLNĚ: Update pravidel a změny do nové sezóny 2019

Salve Wastelands!

Dnes si projdeme to nejzásadnější co se bude do nové sezóny měnit. Vím, že si každý uvědomuje, že změny jsou potřeba, aby se naše hra stále vyvíjela dál a zlepšovala se. Proto je všichni máme tak rádi. Budeme banovat, budeme erratovat, budeme zlepšovat. Vezmu to stejně jako pro ostatní organizátory ve změnách od méně zásadních k zásadnějším. Ke konci si ukážeme BANy a ERRATA, které posílí a oslabí některé karty.

 

1/ Název pro Turnaj mistrů se změní na Turnaj profesionálů.

Jedná se pouze o formální přejmenování, protože původní název až příliš korespondoval se samotným titulem Mistra ČR, nicméně smysl tohoto turnaje je trošku jiný.

 

2/ Změna pohárů.

Z velkého Andělského poháru se udělá putovní pohár, na který se každý rok narazí nový štítek se jménem nového mistra ČR. Mistr ČR dostane památeční pohár o menší velikosti. Změní se pohár pro vítěze Turnaje profesionálů (bude menší). Za Preview turnaje již nebudou nadále rozdávány poháry, naopak jeden další pohár navíc přibude k pravidelné akci „Vánoční megaturnaj“, který bude pořádán jednou do roka v Napajedlích.

 

3/ Základní část MČR se bude hrát v constructed formátu Božské spojenectví a vyřazovací ve formátu Standard.

Tato změna přinese více sterility a konzervatismu k události takového významu. Zjevně zde nebyl prostor pro experimentování s tím, kdo si co postaví na základě toho, co si otevře. Rovnější šance pro všechny! 🙂

 

4/ BYE na turnaji bude nyní obodován 3+2 pomocné body.

Spousta pokročilejších hráčů se cítila ochuzena o pomocné body, pokud dostala v prvním kole BYE bez pomocných bodů. Nyní je tedy BYE jako plnohodnotná výhra 2:0.

 

5/ Koeficient turnajů se sníží z: 1/1,5/2 na 0,8/1/1,2.

Koeficient turnajů byl až příliš divoký a dramaticky rozevíral nůžky mezi hráči v tabulce. Nyní tedy hrajeme všechny turnaje za koeficient 1. Pouze turnaje Preview budou mít koeficient slabší: 0,8. Kvalifikace naopak o chlup lepší koeficient = 1,2.

 

6/ Změna distribuce UR karet (zvýšení jejich vzácnosti).

UR karty posílí na své hodnotě. Nově již bude možné získat pouze 1x UR za vítězství v běžném turnaji (vč. Preview), bez ohledu na počet účastníků. Výjimku tvoří kvalifikace, kde budou garantovány 2 ks UR. Stejně tak budou garantovány 2ks UR na akcích v rámci CONů a festivalů. Jediné 3 akce ročně, kde bude garantováno 4x UR je pouze: Mistrovství České republiky, Turnaj profesionálů a Vánoční megaturnaj.

 

7/ Organizátoři budou mít větší svobodu v určování počtu kol na turnajích (3-8 kol vč. topky), může se rozhodnout jestli TOPku ano/ne.

Organizátoři nyní budou sami rozhodovat o tom, jakým způsobem se bude turnaj hrát. Toto si sami určí v závislosti na svých časových, kapacitních a dalších možnostech. Snad se tedy dočkáme kratších turnajů (kde TOPka v méně významných turnajích spíše zdržovala), ale za to si v těchto turnajích zahrají všichni účastníci více kol.

 

8/ Herní pravidlo: Pokud má ve hře hráč svůj vlastní zdroj, který mu způsobuje zranění, nebo ho nutí obětovat (platit životy), pokud tento trigger nevyhodnotí do příští akce, je zraněn za dvojnásobný počet životů.

Stávalo se, že si často hráč nevyhodnocuje svůj vlastní trigger, který ho zraňuje. Proč taky? Tomuto je nyní konec. Pokud bude protihráč chtít a uvidí, že si jeho protihráč úmyslně, či z vlastní nedbalosti neodepisuje životy za své zraňující triggery, může ho donutit zaplatit, nebo být zraněn za dvojnásobný počet životů.

Příklad: Nespoutaný Sajonn bude dávat po vyložení za 2 Ž, Čupito během vyložení zraní za 4 Ž atd.

 

9/ Turnajové pravidlo: Zákaz domlouvání výsledků zápasů (např. pokud by měl skončit remízou, aby vyhrál alespoň jeden ze dvou remizujících).

Diskvalifikací bude nyní ohodnocen jakýkoliv pokus o uplácení nebo dohodě na tom, jak dopadne výsledek zápasu. Hráči jsou povinni odehrát své zápasy do konce a není možné se dohodnout nebo určit náhodně, že jeden z nich vyhraje (nejčastěji v případě remízy). Jakýkoliv pokus o podobnou dohodu znamená okamžitou diskvalifikaci pro oba účastníky turnaje. To samé platí i pro uplácení s cílem dosáhnout lepšího výsledku. Pokud se jakýkoliv hráč stane svědkem této dohody nebo pokusu o uplácení je jeho povinností toto okamžitě nahlásit rozhodčímu nebo organizátorovi. Pokud se hráči oba dva dobrovolně dohodnou na remíze je toto legální.

 

10/ V nové sezóně budu hrát a naopak se objeví noví rozhodčí.

Takže mi konečně můžete dát všichni na prdel 🙂 A naopak se ve vašich lokalitách objeví nové autority, které budou rozhodovat o vašem hraní přímo ve vaší lokaci.

 

11/ Zásadní vysvětlení karty Prokletý generál.

Pokud karta Prokletý generál zruší protihráči schopnosti karty generála s podtypem „velitel hordy“ lížou oba hráči na začátku hry o jednu kartu méně, protože mají na stole 2 oranžové karty a ani jedna z nich NEUPRAVUJE počet karet na úvodní ruce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11/ BANY

Crimson (No-Rare)

Obětní beránek (Allcommon, No-rare)

Lord Strážce (No-Rare)

Manakorál (Legendy) (Válka bohů, Božské spojenectví)

 

12/ ERRATA

Obětní beránek

Terrgath

Okamžik spravedlnosti

 

Errata zde

Lexikon zde

 

Prosím všechny aby toto respektovali a případně šířili informace o této změně dále. Díky všem! 🙂


Vladimír „Lados“ Šopík (redaktor)
S Wastelands začal už v době pravěké, a už tehdy ho naprosto uchvátila. Tak dlouho v sobě živil myšlenku znovu vydání hry, až se to nakonec podařilo. Z balíčků hraje nejraději složitější konstrukce, převážně kontrol. Jeho nejoblíbenějším formátem je však draft, ve kterém člověk zažije ojedinělé herní okamžiky. Má bohaté zkušenosti i s jinými karetními hrami, které zúročuje při vývoji a zdokonalování české verze Wastelands.