REPORT: Standard v Ostravě (30. 9. 2018)

Vítám všechny hráče a sběratele karetní hry Wastelands u mého prvního reportu z turnaje.

Jmenuji se Adam Seidler a na turnaji mě můžete potkat hlavně na Moravě a ve Slezsku. Pokud byste se chtěli o mě dozvědět něco dalšího, můžete si se mnou přečíst rozhovor z loňského roku zde.

Přes léto moc turnajů nebylo a poslední turnaj, kterého jsem se zúčastnil byla kvalifikace na MČR 28.7. v Napajedlích. A jelikož to byl draft a i před tím jsem jezdil hlavně na drafty, tak jsem celkem i těšil na standard, který na 30.9. v Ostravě zorganizoval Jirka Řepecký. Turnaj se konal v prostorách školky/střediska volného času, takže jste si výjimečně nemohli objednat nic dobrého k jídlu či pití, ale za to jsme měli větší soukromí a klid na hraní.

Začal bych mojí přípravou na turnaj. Standard s novou edicí Věčnost jsem odehrál jen jeden (opět to byla kvalifikace na MČR), který jsem odehrál se svým starým balíčkem jen vylepšeným o pár nových karet (kombo verze Vládců osudu). Tentokrát jsem chtěl ozkoušet něco nového, tak jsem si projel výsledky odehraných turnajů, abych věděl na co se připravit. Vládci se v podstatě přestali hrát, asi z důvodu vydání hodně nových karet, které jim nesvědčí. Hlavní dva archetypy jsou podle mě mašina a různé verze kontrolů (často s Lordem strážcem).
Dvě nové karty, které se mi nejvíc líbily jsou Nespoutaný Sajonn a Lapka. Takže jsem se pokusil poskládat něco kolem nich. Dále se mi zamlouvaly nové karty s anti-magií – Antimagický goblin a Qwargský válečný mág. Od toho jsem odvíjel celou myšlenku balíčku – zaměřit se jen na bojovníky a anti-magii. Barvy byly fialová, hnědá, červená a čtvrtou barvu jsem dlouho rozmýšlel. Zkoušel jsem černou na všestranné bojovníky jako Medůzovitý červ a Východní drak nebo modrou na Velkolepý památník, Tyrkysového blátohoze a karetní výhodu/mana akceleraci v podobě Kurtze. Nakonec jsem se rozhodl pro zelenou Sheran, abych si konečně taky ozkoušel Háj matky země :).
Sideboard jsem zaměřil především tak, abych byl schopný změnit funkci balíčku v závislosti na tom proti čemu hraji. To znamená na mašiny jsem dával pryč karty s anti-magií a přidal rychlejší odpovědi jako například Hlas boží. A naopak proti kontrolu jsem s anti-magií přitvrdil :).

  

Na samotný turnaj jsem se z Opavy vypravil v již klasickém doprovodu kamaráda Vítka Holuši a bratra Aleše.
Cesta do Ostravy proběhla v klídku a po příjezdu na místo konání už nás před školkou vítaly známé, ale i nové tváře. Současně měl totiž probíhat i turnaj nováčků, tak se někteří ukázali. Tímto bych chtěl opět všechny hráče, kteří na turnaji ještě nebyli a zvažují zda se zúčastnit, ujistit, že atmosféra je na turnajích přátelská a kromě cenných herních zkušeností si domů často odnesete i nové karty, které můžete poměnit, případně zkušenější borci Vám rádi nějaké darují. Na turnaj nováčků nakonec, myslím, nebylo dost hráčů a tak se někteří přidali k nám a tím pádem nás bylo 16, což je krásný počet. Hráči přijeli ze všech koutů republiky. Prahu reprezentovali Michael Kadlec a Martin Bulíř, Třinec Lukáš Bystroň a jeho výprava. Z dalekých Napajedel jsme přivítali otce novodobých Wastelands Láďu Šopíka a Marcela Tobolu. Z Orlové dorazil nadějný nováček Martin Krzywoń. Domácí území bránili – Vlado Hula, Adam Raw a bratři Řepečtí. Určitě jsem někoho opomněl, ale nezlobte se na mě prosím, paměť už mi moc neslouží :).

Než turnaj začal, někteří hráči si zašli do obchodu pro svačinku a pitivo. Já se však čile věnoval vyměňování kartiček a doplňování sbírky. Sehnal jsem opravdu hodně nových kousků a za to jsem byl především rád.
Po ukončení registrace, jsme se dozvěděli, že turnaj odehrajeme v 16 hráčích, což znamenalo 4 kola a následnou TOP4. To znamenalo, že pokud jste chtěli zasáhnout do vyřazovacích bojů, museli jste uhrát aspoň 3 vítězství.

Decklist:
generál: Mulgan, pomocník

3x Brána Chaosu
3x Orglingský konšel
3x Děsivý zplozenec
3x Nespoutaný Sajonn
2x Svalnatý zplozenec
2x Silx, imperátor
1x Okupupaj

3x Silmilská nemluvňata
3x Černá vdova
3x Háj matky Země
3x Sheranin obranný drak
1x Owootský drak

3x Qwargský válečný mág
3x Lapka
3x Qwargský mudrc
1x Lstivý šotek
1x Qwargský strážce vajíček

3x Antimagický goblin
1x Zuřivý vřískal

 

Sideboard:
1x Telkaridský mozkocuc
1x Owootský drak
2x Čarodějobijec
3x Khórští žoldáci
2x Lstivý šotek
1x Okulupaj
1x Dominantní molekuly
1x Zuřivý vřískal
3x Zpomalení vývoje
1x Lohd Havenův mazlíček
2x Qwargský strážce vajíček
1x Ongoliant
3x Vymítač
3x Hlas boží

 

1. Kolo
.. jsem byl napárován k Martinu Bulířovi z Prahy. Martin poskládal především černý balíček zaměřený na nemrtvé. Hry samotné moc popisovat nebudu, stejnak to nikdo podle mě nečte a často se jedná jen o brečení autora jakou měl smůlu :). Vyhrál jsem celkem hladce zásluhou především Lapků, kteří se ukázali, že jsou opravdu silní.

2. Kolo
… jsem hrál s mladším z bratrů Řepeckých – Petrem. Péťa je spíše nováček, mám pocit, že to byl jeho první standard, ale na jeho hře to nebylo vůbec znát. Hrál klasickou mašinu a po napínavé a těsné hře jsem prohrál 1-2.

Mezi druhým a třetím kolem proběhla obligátní pauzička na oběd. My si tentokrát objednali pizzu.

3. Kolo
… a asi nejhorší možné napárovaní proti bráchovi Alešovi. On měl výhru a remízu, takže toto kolo jednoho z nás vyřazovalo z možnosti postupu do TOP4. Aleš hrál svůj Archaix kontrol plný magie a na to byl můj anti-magický deck připraven a tak jsem zvítězil 2-0.

4. Kolo
… jsem si to o postup do TOP4 rozdal s Martinem Krzywońem. Martin je taky relativní nováček, ale na pár turnajích už byl a bylo vidět, že si je už daleko jistější v kramflecích. Jeho fialová mašina s Okulupaji byla nad mé síly a opět jsem prohrál ve třech hrách.

 

Nakonec jsem tedy skončil se skóre 2:2 na sedmém místě a jako cenu si odnesl promo kartu. Aleš uhrál 2-1-1 a byl šestý. A tak jedinému, kterému se z naší výpravy tentokrát moc nedařilo byl Viťa, uhrál myslím 0-3 a pak bye.

Do TOP4 postoupili oba bráchové Řepečtí, Adam Raw a Lukáš Bystroň. Smolař dne tak byl Martin, který skončil s 3-1 až pátý. Zatímco se začaly hrát vyřazovací boje o boostery a Ultra-Rare, nás už nic nedrželo a tak jsme se všemi rozloučili a vyrazili domů.

Turnaj nakonec vyhrál Jirka se svým Edrilian discard kontrolem. Zajímavou konstrukci předvedl Lukáš – balík postavený na očarování jsem nečekal. Jinak se vesměs potvrdila má predikce, v převaze byly mašiny a sem tam nějaký kontrol. Pokud jste se dočetli až sem tak Vám děkuji a těším se Vás na dalším turnaji.


Adam „Lantan“ Seidler (externí přispěvovatel)