Oldschool Highlander Draft: Představení nových karet (10/30)


Jak jsem slíbil v článku – představení karet pro náš zbrusu nový formát je zde – dnes se podíváme na prvních deset karet, které obohatí náš super-formát hraný výhradně se starými kartami. Jelikož už tak nějak nebylo z čeho vybírat, bylo potřeba sáhnout do blízké budoucnosti od edice Aliance bohů. Pokusil jsem se vyselektovat opravdu ty nejzajímavější karty. Najdete zde tedy karty nyní oficiálně přeložené z edic Stříbrný úsvit, Temný měsíc a Zlatý pramen (některé karty vydané neoficiální formou měly nepřesný překlad a některé dokonce úplně jinou barvu (viz Hrobník, který nikdy nebyl červený). Dále z MINI sad, které u nás nikdy nevycházely. A pozor! Tu a tam se objeví dokonce karta, která byla v základní sadě, avšak Blackfire ji z mě nepochopitelných důvodů nevydal, např. Leahův úkol, což byla opravdu skvělá karta v Maďarsku, která BYLA součástí tamější základní sady.

 

Takže historicky prvních deset oficiálně dovydaných karet pouze pro tento formát máme zde:

 

Bufův zpravodaj

Karty bufy budou v draftu skvělou volbou, protože nám nebudou zabírat slot pro další barvu. V celém setu jsou pouze tři exempláře a tento by mohl být velmi silný, protože nám zajistí proliz. V kombinaci např. s Klonželvou dole to může být opravdu zajímavé kombo 🙂 Uvidíme jak na tom bude s vyvolávací cenou. Se 7 asi nebude úplně jednoduché ho do hry dostat.

.

.

.

.

.

.

Malý Zan

Malý Zan je skvělou volbou a svou sílu si drží mnoho let. Ne nadarmo vyjde dokonce jako konkurence schopná karta v nejnovější edici LEGENDY a to pozor! v původním znění, takže schopnost přežila přes 20 let a stále funguje! Ideální je samozřejmě na kopírování karet, které něco umí po příchodu nebo odchodu ze hry, případně ho obětovat a ještě použít jako platidlo pro další kartu placenou v obětině (např. Ebenového generála? :-)). Tato karta zde jistě nesmí chybět a je to dost možná nejsilnější karta celého setu, která konkuruje i takovým hvězdám jako je Soustředění energie, Zmámení, Kulový blesk a dalším.

.

.

.

.

Chrono rarášek

Tato karta je spíše experimentem a uvidíme jaká bude do budoucna její popularita. Přišlo mi jako dobrý nápad mít zde zdroj, který umí generovat manu. Škoda že to rarášek umí až v druhém kole po vyložení. Z tohoto důvodu není jisté, jestli to bude zase takový šlágr. I tyto levné karty jsou důležité pro stabilní konzistenci draft setu, proto je zde přidán, uvidíme jestli do budoucna najdeme něco lepšího třeba za 1 manu 🙂

.

.

.

.

.

Chronotapír

Aneb jediná karta, která umí přidávat kolo navíc 🙂 Přijde mi to jako zajímavá schopnost – velmi silná, ale složitá na zahrání. Uvidíme jestli se kolem této schopnosti bude dát něco vymyslet a jestli si na toto někdo troufne, jinak je dost možné, že Chronotapír poletí pryč z hvězdného výběru 🙂

.

.

.

.

.

.

.

Kouzelný úsvit

Na první pohled nenápadná karta, která ovšem umí velmi zajímavé věci, a to hned dvě najednou. V podstatě má v sobě zabudované poloviční Ničení nervů a k tomu nám zlevní cenu očarování. Do balíčku, které hraje dražší očarování ala Pomatení, Fair play nebo třeba Klonování je tato karta určitě povinnost. Pokud se vám díky této schopnosti podaří zlevnit a vyložit alespoň dvě, myslím, že vám tato karta dá velmi slušnou výhodu.

.

.

.

.

.

Meditace

Meditaci jsme si oblíbili už v době neoficiálního vydání Zlatého pramene a je to opravdu silný manový zdroj. Pro balíčky, které budou hrát karty náročné na vyvolávací cenu je to výborná supportní karta. Obdržené KB navíc neztrácíte. Je to takový pravěký Lektvar many a určitě si s ním užijete spoustu srandy a jeho pickem nic nepokazíte 🙂

.

.

.

.

.

.

Klonželva

Další superstar ze starých sad, která už u nás bohužel nezažila slávu své doby. Má v sobě zabudované velmi dobře známé očarování Klonování. Takže to bude určitě skvělá volba do kombo balíčků a univerzálně se bude hodit téměř do každé konstrukce. Opět výborná volba na všechny bytosti, které triggerují po vyložení. Žlutá barva bude s touto bytostí jistě velmi zajímavá.

.

.

.

.

.

.

Rugharův stroj

Manové zdroje máme tedy snad zajištěny a je potřeba zase naopak přidat něco, co nám zajistí proliz. Jako velice zajímavá se mi jevila karta Rugharův stroj. Ano, sice tuto výhodu získá i váš protihráč, ale pokud postavíte chytrou konstrukci, ve které vám nebude tolik vadit, že si líže kartu, nebo naopak si to nebude moci z nějakých důvodů dovolit, můžete tuto schopnost velice rychle přetavit ve výhodu na svou stranu. Nehledě na to, že v setu bude spousta karet, které budou umět pasivovat jinou kartu.

.

.

.

.

.

Recitál smrti

Opět jedno neobjevené TOP protikouzlo aka dnešním wordingem kouzlo, reakce. Za 1 přerušit cokoliv dražšího a obětovat k tomu pár životů nemusí být žádný problém, pokud máme nějaké to léčení nebo prostě rychlý balíček. Takže už z principu je tohle mnohokrát lepší než např. Manová past. Ve skutečnosti je ovšem tato karta neporovnatelně lepší s jakýmkoliv jiným rušením ze své doby a také si dlouhou dobu držel v Maďarsku svou sílu (v podstatě do dnes) a my se s největší pravděpodobností dočkáme jeho reprintu v aktuálních edicích.

.

 

.

.

.

Ebenový generál

Tato karta pochopitelně na první pohled zaujme svojí originalitou. Za jistých podmínek by mohlo být velice jednoduché ji dostat na bojiště. Je to velký bijec s obrovským tělem. Je to zároveň bojovník s nejvyšším útočným číslem v setu, a to se také počítá. Uvidíme jak obstojí v konkurenci ostatních karet. Já osobně mu dávám šanci 🙂 a Klonželva bude podobnou kartu dávat do hry za 5 KB 😉 Normálně by stál minimálně 9-10 bodů.

 

 

.

 

 

Závěr.

Tak to bylo prvních deset karet z minulé éry. Doufám, že se vám selekce líbí a vyzkoušíte i tyto nové karty, které trochu rozšíří strategie. Ve své době by to byly jistě superstar karty. Nyní si je můžete opět užít a vychutnat v celé své kráse. Příští díl se podíváme na karty černé, bílé a bezbarvé, takže to budeme mít hezky černobílé, ale nebojte – i zde se budou skrývat skvělé karty, které jsem vybral pro tuto jedinečnou příležitost.

 


Autor: Vladimír Šopík (redaktor)
S Wastelands začal už v době pravěké, a už tehdy ho naprosto uchvátila. Tak dlouho v sobě živil myšlenku znovu vydání hry, až se to nakonec podařilo. Z balíčků hraje nejraději složitější konstrukce, převážně kontrol. Jeho nejoblíbenějším formátem je však draft, ve kterém člověk zažije ojedinělé herní okamžiky. Má bohaté zkušenosti i s jinými karetními hrami, které zúročuje při vývoji a zdokonalování české verze Wastelands.