OFICIÁLNĚ: Update pravidel #2

Zdravím všechny!

Z posledního turnaje nám vzniklo pár nejasností, kde k vůli neúplnému překladu karty Bufův kodex došlo k jeho chybnému hraní. Všechny výsledky odehrané se starým zněním jsou platné, nově bude platit pouze tak, jak bude vyerratováno.

Dále bych rád upřesnil některé výklady pravidel týkající se vykládání bojovníků a jejich vyvolávacích cen, které jsme po konzultaci s Láďou Jůnem připravili a převedli i do jednoduchých příkladů. Tímto mu děkuji a zveřejňuji jeho text, doufám, že to pomůže objasnit některé sporné věci před důležitým turnajem v Praze tento víkend. Na všechny se na Vás na kvalifikaci v Praze moc těším 🙂

 

1/ Vysvětlení vyvolávací ceny během vykládání a po vyložení, když je karta již ve hře

Základní vyvolávací cena
Je číselná hodnota vytištěna na kartě v levém horním rohu. V případě, že karta obsahuje ve levém horním rohu symbol „X“ nebo „?“ jsou tyto symboly pro potřeby určení základní vyvolávací ceny v ruce, na hřbitově nebo v balíčku rovny nejnižšímu možnému nezápornému číslu.

Příklad: Hendialla 6-X = 6  (X je v tomto případě 0), Zmámení ?-1 = 0   (vyvolávací cena nesmí mít za žádných okolností zápornou hodnotu)

Pokud ale karta se symbolem „X“ nebo „?“ přichází do hry je její základní vyvolávací cena upravena podle toho, kolik bylo v době jejího zahrání „X“ nebo „?“. Po úspěšném zahrání je potřeba označit tuto cenu na kartě a dokud zůstane ve hře je to její základní vyvolávací cena (Orglinský konšel nezvýší základní vyvolávací cenu karty, pouze hráč zaplatí o 1 KB víc při jejím zahrání).

 

(Upravená) vyvolávací cena
Je celková zaplacená cena, za kterou byla karta hraná z ruky, na tuto cenu se odkazují rušení.

Příklad: Šotek zaříkávač se zahozením karty a soupeř má ve hře Orglinského konšela: základní cena Šotka je 3 KB, Vyvolávací cena je 1 + 1 KB za Orglinského konšela. Musí být rušen jako karta za 2 KB, ve hře ale bude mít 3 KB.

Příklad: Černý princ 7 KB – X s 4 permanenty ve hře, z toho 1x Krajní zaměření na Leaha: Vyvolávací cena bude  2 KB, základní vyvolávací cena ve hře bude 3KB – může být rušen jako karta za 2 KB, ale nemůže být ukraden Lapkou.

 

Nahrazení ceny
Situace kdy je karta hrána „zadarmo“ nebo „bez placení ceny“.

Příklad: Morinský tygr – hrán zadarmo ale musí se rušit jako karta za 4 KB a ve hře má také cenu 4 KB, Hlas Boží – pokud je hrán zadarmo tak se musí rušit jako karta za 3 KB.

 

Další příklady:
a) Silx – pokud je na ruce, hřbitově, v balíčku nebo je hrán ze hřbitova, balíčku je jeho cena 0
b) Jiskření – se 4 mody má cenu 5KB a nelze zrušit Tleikanským rozkladem
c) Morgan tahá Silxe ze hřbitova – Silx bude pouze ÚČ0/Ž1

 

 

2/ Zásadní vysvětlení a erratování významné karty Bufův kodex

V sekci Errata nyní najdete správně znění Bufového kodexu. Bufův kodex nyní umožňuje jeden pokus o vyložení karty za kolo pro oba hráče. Doporučuji si přečíst i jiné karty v sekci Errata a dále také pročíst pečlivě sekci Lexikon, ať jste všichni na kvalifikaci připravení a nic vás případně nezaskočí:

Errata zde

Lexikon zde

 

 

 

 

 

 

Pravidla byla zapsána i do pravidel na webu a jsou platná od dnešního dne. Prosím všechny aby toto respektovali a případně šířili informace o této změně dále. Díky všem! 🙂


Autor: Vladimír Šopík (redaktor)
S Wastelands začal už v době pravěké, a už tehdy ho naprosto uchvátila. Tak dlouho v sobě živil myšlenku znovu vydání hry, až se to nakonec podařilo. Z balíčků hraje nejraději složitější konstrukce, převážně kontrol. Jeho nejoblíbenějším formátem je však draft, ve kterém člověk zažije ojedinělé herní okamžiky. Má bohaté zkušenosti i s jinými karetními hrami, které zúročuje při vývoji a zdokonalování české verze Wastelands.