REPORT: Kvalifikace MČR České Budějovice

  1. Kvalifikační turnaj na Mistrovství republiky v karetní hře Wastelands  – České Budějovice 2. 6. 2018 –  

Vážení čtenáři, přátelé, kamarádi, milovníci a fanatici karetní hry Wastelands. Dnes se uskutečnil již 2. kvalifikační turnaj v Českých Budějovicích na Mistrovství republiky ve formátu standard v karetní hře Wastelands. Není to tak dlouho, co jsem se z tohoto turnaje vrátil domů a abych udržel myšlenku, o kterou se s Vámi chci podělit, tak téměř před půlnocí pro Vás nachystám malé ohlédnutí.

Registrace probíhala od 9. hodin a jako vždy organizace v Českých Budějovicích nezklamala a vše bylo parádně připraveno. Dokonce byl v potaz brán i protikuřácký zákon a pro vyvolené bylo připraveno venkovní posezení. V krátkých časových intervalech se postupně sjížděli hráči z různých koutů naší země: domácí České Budějovice, Napajedla, Ostrava, Plzeň, Praha. Účast byla hojná a věřím, že si dnešní den všichni náležitě užili.

Ohlédněme se, alespoň orientačně, za konstrukcemi, které se vyskytovaly na našich boardech. Vzhledem k tomu, že jsem se účastnil i jako hráč, budu se snažit být co nejpřesnější. Pravděpodobně největší zastoupení zde měly aggro balíky, několik kontrolů, discardů a kombo decků, a to i s přispěním svých generálů, vše na různé variace.  

Jednotlivé hry byly celkem vyrovnané a o remízy nebylo nouze. Hned v prvním kole čtyři dvojice remizovaly. Další kola probíhala v relativně běžném režimu, byť ne vždy měla hladký průběh. Do TOP 8 se probojovala polovina hráčů z Čech a polovina z Moravy. Ve stejném poměru byla i TOP 4, již jmenovitě: J.R. „Myšák“ Hájek – Praha, Vladimír Hula – Ostrava, Karol Magda – Praha a Marcel Tobola – Napajedla.  

Finále, ve kterém se proti sobě utkali Karol Magda a J.R. „Myšák“ Hájek. Oba hráči se postarali o grandiozní podívanou, kdy v 1.kole nechyběla již zmiňovaná remíza. Ale nejprve si v kostce představme oba hráče.

Začněme J.R. „Myšákem“ Hájkem, jakožto druhém v konečném pořadí. Tento mladík, od doby, co opět začaly Wastelands vycházet, stoupá stále vzhůru. Kolektivně jsme se shodli, že doby, kdy se mu příliš nedařilo a uhrál třeba jen jedno vítězství, jsou dávno pryč. Balíček, který na kvalifikaci přivezl, měl šťávu. Ganoidí práce se hřbitovem, který hlídá okatý Beholder ve službách Fairlighta, byla nepříjemným oříškem, a pak už jen čekáte, kdy Vás rozleptá Žíravá mlha. Adam Raw jej vystihl přesně: „Skokan roku.“

Na druhé straně dnešní vítěz, Karol Magda, je velkým stratégem, a i když jeho balíček nebyl napěchován složitými komby, vždy je velmi obtížným soupeřem. Provázanost hlavního decku a sideboardu je obdivuhodná. V podstatě to vypadá, jako byste hráli proti dvojímu balíku. Již si nevybavuji, kdo prohlásil, ale souhlasím, že je mistrem sideboardu.

Mám-li dnešní finále a celkově i turnaj shrnout, začnu u finálové hry. Vzhledem k remízovému 1.kolu se celé finále protáhlo o další tři hry. Asi ze soucitu a celkovém vývoji hráče bych se přiklonil, aby „Myšák“ byl vítězem, určitě není pochyb, že by mu 1. místo po dnešku slušelo. Nicméně, hra je o strategii a mám-li být objektivní, Karol byl velmi dobře připraven, konstrukce balíku univerzální a vítězství s následnou účastí na Mistrovství republiky je plně zasloužené.

 

Tímto oběma aktérům finále ještě jednou gratuluji.

 

Na viděnou na příští kvalifikaci, již třetí v pořadí, tentokrát konající se v Praze.

 

 

      


Autor: Jan Kavalír (redaktor)