DECK-TECH: Mašina (Standard)

Zdar a sílu dobrodruzi, dneska jsem si pro vás připravil zbrusu novou rubriku v rámci oblíbeného deck-techu, a to Maďarské Wastelands. Naší redakci se podařilo dostat k pár balíčkům, které se hráli v Maďarsku a dnes vám představím první z nich, klasickou mašinu, kdy se snažíte utlačit soupeře co nejrychlejším ubráním všech jeho životů. Jelikož v Maďarsku mají zcela odlišnou metu než my, rozhodl jsem se pojmout deck-techy v této rubrice jinak než tomu bylo doposud. Nejprve tedy vždy představím originální decklist a poté nastíním, jakou cestou bych se já osobně vydal při stavbě daného decku, kdybych se rozhodl jít s ním na turnaj. Na závěr přiložím ještě malou úvahu nad možnou podobou sideboardu.

Dnes se tedy vrhneme na jeden z nejzákladnějších decků v karetních hrách vůbec, a to klasickou mašinu. Pro začátek přiložím decklist originálního decku:

LEAH (19):                             CHARA-DIN (17):                            DORNODON (6):                      SHERAN (3):
3x Vampýří drak                   3x Děsivý zplozenec                      3x Spoutaný skřet                   3x Amulet Matky země
3x Šotek zabiják                    3x Thargodaní služebník              3x Brutální skřet
3x Obětní beránek                3x Telkaridský mozkocuc
3x Prokletý duch                   3x Nespoutaný Sajonn
3x Zhmotnění energie          3x Orglingský konšel
2x Medúzovitý červ              2x Řvoucí démon
2x Dekirda, smrtka

Na první pohled je jasné, že konstrukce je zcela odlišná od všeho, co kdy bylo k vidění na našich turnajových stolech. Je to proto, že v Maďarsku jsou extrémně populární karty jako Síla silného, Síla slabého, Manová past či Manová spirála (jak bude vidět v příštích konstrukcích). Kostru balíčku tvoří staří známí i z našich mašin a balíček tedy finishuje klasicky přes Obětního beránka. Věčnost nám nicméně přinesla spoustu karet, které mají za úkol kontrolovat protihráče a zároveň jsou silné i tzv. na tlak. Příkladem jsou Nespoutaný Sajonn a Orglingský konšel, kteří skvěle zapadají do rychlého tempo decku. Tyto dva kusy ještě navíc doplňuje kontrola ruky soupeře v podobě Telkaridského mozkocuce a Amuletu Matky země, jediné zelené karty v decku. Z červených karet zde máme pouze dvojici skřetů v podobě Spoutaného skřeta, který má zajišťovat velké tělo s bonusem v podobě lízání karet, a Brutálního skřeta, který je skvělý zdroj zranění a navíc jeho nevýhoda přímo vybízí ke spolupráci s beránkem. V černé vidíme jednu z nejlepších nestvůr, které Věčnost nabídla, Vampýřího draka, který je jeden z mých vůbec top favoritů na nejlepší kartu z nové sady. Nejlepší přitel do pozdější fáze hry zase bude bezpochyby Dekirda, která je skvěle univerzální, umí léčit, zraňovat bojovníky i soupeře. Jako doplňkový zabiják v balíčku je Řvoucí démon, který má zřejmě hru končit. Pojďme si tedy představit cestu, kterou bych se vydal já při přestavbě tohoto balíčku.

  

Kdybych já stavěl tento typ balíčku (což pravděpodobně budu), vzal bych v potaz hlavně strategie a karty, kterým budu s největší pravděpodobností čelit v následujících kvalifikacích na MR. První z nich napověděla, že musím počítat jak s novými balíčky, tak s osvědčenými jako Mašina, Vládci osudu či Dračí památníky. Z nových strategií se zaměřím především na ohnivý balíček okolo Sféry ohně a různé discard kontroly, ty by ale nemusely být tak nebezpečné, vzhledem k tomu, že co líznu, to většinou hned hraju. Jako největší problém pro tempo a aggro balíky vidím Lorda strážce, na kterého je dost málo odpovědí, proto zkusím zařadit do balíku Morganovu kletbu, která soupeře donutí hledat řešení, a díky barevné flexibilitě balíku můžu do sideboardu zařadit modré Zmámení, které si s ním poradí asi nejlépe. Výsledný balíček bych zřejmě koncipoval nějak takto:

LEAH (25):                             CHARA-DIN (12):                            DORNODON (3):                      SHERAN (3):

3x Vampýří drak                   3x Děsivý zplozenec                      3x Spoutaný skřet                   3x Amulet Matky země
3x Šotek zabiják                    3x Thargodaní služebník             3x Černý rytíř                           2x Bojová rosnička
3x Obětní beránek                3x Orglingský konšel
3x Prokletý duch                   3x Nespoutaný Sajonn
3x Zhmotnění energie
3x Obří netopýr
3x Lady Trollice
1x Dekirda, smrtka
1x Černý princ
1x Morganova kletba

  

SIDEBOARD (25):

3x Stínový duch
3x Geomi, zvaný tlouštík
2x Medúzovitý červ
2x Velké sání života
2x Morganova kletba
3x Telkaridský mozkocuc
3x Davová hysterie
2x Lapka
3x Zmámení
2x Hlas boží

  

Závěrem bych rád vyzval všechny konstruktéry a deckbuildery k diskusi třeba na facebooku. Napiště mi, jak byste přistupovali ke konstrukci vy, jaký byste volili sideboard atd. Na shledanou příště u dalšího balíčku našich východních kolegů.

Scyther