ROZHOVOR: Rostislav Kreisinger

Vyzpovídali jsme pro vás jednoho z dalších ostravských matadorů Wastelands, vítěze pražské Preview Věčnost Rosťu Kreisingera. Odpovídal svědomitě a obsáhle, takže se dozvíte určitě spoustu zajímavých postřehů a názorů. Jelikož se Rosťa nebojí vyjet i za hranice domovské Ostravy, je možné jej potkat na turnajích i v Praze a na jiných koutech republiky. Je to hráč už lety zkušený, a proto by vám tento rozhovor neměl uniknout! 🙂

 

Ahoj Rosťo, mohl by ses prosím čtenářům Wastelands.cz krátce představit?
Ahoj, jsem z Ostravy, jsem fanoušek fantazy a sci-fi ve všech podobách. Jsem analytik a programátor. Jsem hráčem počítačových her a vůbec GEEK v tom slova smyslu. To všechno mně nevyhnutelně vede k hraní karet Wastelands.

 

Jak a kdy ses dostal k Wastelands?
K hraní Wastelands jsem se dostal v době kdy vycházel jen základ a Chara-dinův návrat, to už je 20 let. Jak jsem se k tomu dostal, nebo kdo mně k tomu přivedl opravdu nevím, pravděpodobně to byla souhra náhod. Ale začínal jsem wastelands hrát s lidmi jako je Petr Pejcel, Vojtěch Klezl, Adam Svěchovký, René Duřický, Michal Lubeník, Zdeněk Lysák a mnoha dalšími.

Watelands jsem hrál průběžně celých 20 let s malými přestávkami. V roce 2005, kdy byly Wastelands oficiálně v ČR ukončeny, jsme s několika nadšenci začali hrát neoficiálně. V průběhu následujících 6 let jsme v Ostravě uspořádali desítky turnajů. V roce 2011 zájem hráčů opadl do té míry, že po vydání již třetí neoficiální sady, turnajové hraní definitivně skončilo.

Odkaz na video:
https://youtu.be/YRGY8UF2msU

Co se ti na hře Wastelands líbí především a co vnímáš jako přednosti?
Předností Wastelands je hned několik. Zaprvé je to samozřejmě jejich česká lokalizace, pak je to v celku přátelská komunita hráčů. Aktuálně je velmi snadné do wastelands nastoupit a také se dají hrát finančně velmi levné balíčky. Samozřejmě lze hrát balíky s mnoho rare kartama a tím i velmi drahé, ale není to nutné. No a pak jsou Wastelands pro mně srdeční záležitostí.

 

Kolik času Wastelands plus/minus věnuješ týdně? Jaké formáty máš nejraději?
Tak na tuhle otázku se odpovídá  dost špatně, protože mám karty doma na stole rozložené pořád a pořád nad nimi také přemýšlím. Toho času je však hodně, řekněme víc než 20 hodin týdně. Třeba tento týden jsem měl dva treningy dohromady 6 hodin. Pak se snažím ladit konstrukce. Aktuálně dvě potenciálně silné konstrukec s Věčností. Dále taky dost času sebere analýza odehraných her, kde jsem udělal chyby, co se dalo zahrát jinak, nebo rozbor herních situací na stole – kdy, co, proč a jak zahrát.
K formátům bych spíš odpověděl, který formát mám nejméně rád 🙂 To je totiž Standard. To je formát turnaje tak často hraný, až se mi úplně znechutil. Baví mě stavět a hrát svoje decky, ale nerad hraji mirror match a ve Vládcích to bylo často. Tak snad to Věčnost spraví. Ale v poslední době jsem si oblíbil limited formáty, oba dva. V nich se teprve ukazuje cit pro hru.

 

Připravuješ se nějak speciálně na turnaje? Jakým způsobem si vybíráš balíček na daný turnaj?
Začnu druhou otázkou, jak si vybírám balík na turnaj. Protože ve vládcích osudu byly asi 4 hratelné konstrukce a jen dvě zapadaly do mého herního vkusu tak se výběr balíčku na turnaj velmi omezil. Je třeba do toho započítat i mou lenost ladit více balíků, takže v konečném důsledku jsem vybíral vždy jeden a ten stejný deck, pokud jsem na turnaji chtěl dosáhnout nějakých výsledků. Když jsem si na turnaj vybral jinou konstrukci, tak to moc nedopadlo.
Obecně když stavím balík, tak vycházím z nějaké win condition, pak kolem toho postavím nějaký support a pak do konstrukce doplňuju další karty tvořící synergie s kartama v ní. Snažím se aby moje decky byly flexibilní ve způsobu hraní (moji spoluhráči ode mně často slyší „zkusím to zahrát jinak“) a také se snažím aby deck nestál jen na jedné win condition, ale aby jich měl hned několik. Aktuáně je můj rekord 4 v jednom balíku.
No a ohledně přípravy na turnaj, tak pokud pominu výběr balíku se kterým na turnaj půjdu, tak nejvíce se mi osvědčilo jít večer před turnajem trochu popít, někdy i trochu víc, pak se nevyspat. Na druhý den ráno nevyspaný dosahuji na turnaji nejlepších výsledků. Před turnajem se hlava uvolní, není zatížená obavami a představami typu kdo bude na turnaji hrát, jestli nadraftuji správné karty a podobně. Prostě se oprostí od zbytečných obav a emocí.

 

Jaké karty máš nejraději a proč? Jaké jsou tvé oblíbené barvy?
Moje nejoblíbenější karty byly 3. Temný blebta, Cena vítězství a Ďáblovo učení (v původní podobě). Tyto tři karty tvořily jádro mého nejlepšího balíčku v době kdy se dal ještě zahrát. Pokud budu uvažovat o nových sadách, tak jsem se snažil všude hrát kartu Dokonalé načasování. Tato karta se ukázala jako velmi univerzální do různých herních situací, hlavně díky schopnosti ničit žetony.
Moje nejoblíbenější barvy vždy byly fialová a žlutá. Tito bohové mají ve wastelands vždy nejvíce zvratových karet. Od nové éry wastelands už to sice není tak zdrcující a rozdíly mezi jednotlivými bohy se do velké míry smazávají.

 

Hrával jsi Wastelands i v pravěké době? Jak tvé hraní probíhalo před léty a jak vnímáš rozdíly?
Ano. Kdysi jsem hrával, párkrát jsem něco vyhrál, ale neměl jsem tehdy prachy na cestování, takže moje tehdejší úspěchy bývaly jen v Ostravě a okolí.
Rozhodně mohu hru srovnat velmi dobře. Největším a zásadním rozdílem je výrazné zvýšení power levelu karet. Co si pod tím představit? Vyvolávací cena klesla na třetinu, karty nyní mají  tři až pět schopností, většina bojovníků získala létání a většina magie jsou kouzla. Všechny tyto aspekty vedou k větší variabilitě při hře. V jednom kole zle provést mnoho úkonů. Cílem vývojářů asi bylo hru zrychlit, ale jejich záměr se podle mého názoru nepovedl. Obzvlášť když turnajové kolo trvá o 15 minut více než dříve.
Ve starých wastelands se sice hrálo více kol, ale kolo se odehrálo rychleji, protože se vykládalo méně karet s vyšší cenou a co je asi důležitější, karty měly méně schopností a tím se nemuselo vyhodnocovat tak moc synergií. Aktální WST karty vyžadují od hráče obrovskou míru soustředění, je potřeba dávat pozor na situace na stole, v ruce, v balíku, na hřbitově. Mnoho karet se hraje – nehraje (ukaž kartu v ruce, plynutí, ze hřbitova schopnosti, atd.), prostě mají nějaký efekt se kterým je třeba počítat.
I přes to všechno můsím říct, že po nějakých pár týdnech zvykání si na ten diametrální rozdíl nových karet od starých, jsem si aktuální podobu oblíbil.

 

Co říkáš na sadu Věčnost?
S kartami z Věčnosti mám odehráno hodně her, a celá sada se zdá mnohem lépe vyvážená než předchozí vládci. Hry se krapet natahují a odehrává se více karet. Sice jsme teprve na začátku a mnoho konstrukcí se teprve objeví a ještě se to nakonec může zvrhnout do jednostranné hry, ale zatím tomu nic nenapovídám. Příkladem mohou být třeba velmi rychlé dračí památníky zastavené mým novým balíkem z Věčnosti.
Ve Věčnosti jsem už mezi preview turnaji vymyslel jedno kombo smrti hrané v nejlepší případě za tři KB v prvním kole. To bude konstrukce, kterou chci zničit kvalifikaci 😀

 

Co děláš, když zrovna nehraješ Wastelands, jaké jsou tvé ostatní záliby?
Asi jako každý pracující člověk trávím většinu dne v práci a protože do práce chodím na osmou, tak toho času odpoledne moc nemívám. Zbytek dne dělím mezi stolní tenis, badmintoc, hru na kytaru, vaření a také jsem filmovým fanouškem.

 

Bleskovky:

Nejoblíbenější generál?
Mulgan

Nejoblíbenější karta?
Davová hysterie

Nejoblíbenější bůh?
Chara-din

Karta, proti které nerad hraješ?
Zpomalení vývoje – karta se kterou nejde nic udělat.

Karta, která by měla dostat ban? 🙂
aktuálně žádná

Největší úspěch?
Vítězství již ve dvou Preview 😀

 

Kdybys mohl přidat jednu otázku do dalších rozhovorů pro budoucí hráče, která tu chybí, která otázka by do byla?
Jakým směrem by se podle tebe měly Wastelands v budoucnu vyvíjet?

 

Je něco co bys chtěl vzkázat čtenářům Wastelands.cz na závěr?
Všem hráčům chci vzkázat, že je to jen hra a hrajte ji v klidu a pro zábavu, ale také má pravidla a ty je třeba znát.

 

 

Děkuji ti za tvé odpovědi a čas a přeji ti hodně štěstí a úspěchů nejen ve světě Wastelands! 🙂


Autor: Vladimír Šopík (redaktor)
S Wastelands začal už v době pravěké, a už tehdy ho naprosto uchvátila. Tak dlouho v sobě živil myšlenku znovu vydání hry, až se to nakonec podařilo. Z balíčků hraje nejraději složitější konstrukce, převážně kontrol. Jeho nejoblíbenějším formátem je však draft, ve kterém člověk zažije ojedinělé herní okamžiky. Má bohaté zkušenosti i s jinými karetními hrami, které zúročuje při vývoji a zdokonalování české verze Wastelands.