ROZHOVOR: Adam Seidler o Wastelands

Dnes jsme si pro Vás připravili rozhovor s finalistou Standardu v Napajedlích a nadějným hráčem Wastelands Adamem Seidlerem, který má s karetními hrami bohaté zkušenosti.

 

Ahoj Adame, mohl by ses prosím čtenářům Wastelands.cz krátce představit?
Ahoj, jmenuji se Adam Seidler a je mi 31 let. Většinu života bydlím v Opavě. Mezi moje oblíbené činnosti, kterými si krátím čas patří karetní hry  (především Magic: the Gathering, ale v poslední době i opět se rozjíždějící Wastelands), fantasy literatura a film/TV seriály.

Jak a kdy ses dostal k Wastelands?
Wastelands jsem znal od jejich počátků v ČR což bylo myslím kolem roku 1999. V té době u nás vycházel časopis Legenda pro hráče karetních, deskových her a her na hrdiny. Na gymplu jsme hráli hlavně Magic, ale vyzkoušeli jsme snad každou novinku, takže 1 záklaďák Wastelands jsem si koupil. Po nějaké době ovšem zájem upadl, hlavně asi proto, že konkurence byla veliká a turnaje u nás v Opavě byly jen v Magicu. Přesto jsem si o Wastelands rád četl deck konstrukce a reporty z turnajů v Legendě (moc jiných informací v té době získat nešlo jako například dnes z intenetu) a tak jsem byl jakž takž v obraze. K aktivnímu hraní Wastelands a ježdění na turnaje jsem se dostal až později, když se mi nabídla možnost odkoupit celou sbírku karet tehdy končícího Petra Kludky. Na turnaje jsem jezdil do Ostravy, kde je pořádal Adam Svěchovský a hrával jsem především balík Cena vítězství nebo klasický kontrol s Griffénixem. Zúčastnil jsem se i jednoho Mistrovství republiky, kde jsem skončil na čtvrtém místě.

Co se ti na hře Wastelands líbí především a co vnímáš jako přednosti?
Na Wastelands se mi líbí, že jsou přeložené do českého jazyka, což je i největší předností hry a díky tomu se jí může každý snadno naučit. Hodně zajímavý je taky systém získávání zdrojů k vyvolávání karet, kde každé kolo hráč získává určitý počet kouzelných bodů (na rozdíl od Hearthstonu, který funguje podobně si je navíc hráč může mezi koly šetřit na silnější a dražší karty). A v neposlední řadě se mi líbí i grafická podoba karet a jejich často osobité, někdy až karikaturistické ilustrace.

Kolik času Wastelands plus/minus věnuješ týdně? Jaké formáty máš nejraději?
V dnešní době bohužel Wastelands nevěnuji moc času. Pokud se s bratrem Alešem a kamarádem Vítkem Holušou rozhodneme vyrazit na turnaj tak se jednou/dvakrát před turnajem sejdeme a hraní nebo vymýšlení a stavění balíků věnujeme tak 4 hodinky. Jinak mimo turnaje nehrajeme. Turnaj je pak akce, která zabere celý den takže si Wastelands užijeme až až :).
Ve Wastelands se dá hrát celá škála různých formátů. Obecně nejoblíbenějším je asi standard, ale rád bych si vyzkoušel třeba i takové No-Rare nebo až bude existovat více karet tak Božské spojenectví nebo Válku bohů. Já mám ovšem nejradši limited turnaje tedy sealed deck nebo draft. Jejich kouzlo je podle mě v tom, že každý turnaj musí člověk odehrát s jiným balíčkem a tím se zvyšuje rozmanitost hry.

Připravuješ se nějak speciálně na turnaje? Jakým způsobem si vybíráš balíček na daný turnaj?
Tak o přípravě jsem se trochu zmínil už výše. Dalo by se říct, že Wastelands sbírám dohromady s bratrem a Vítkem, takže se vždy musíme dohodnout co kdo bude hrát, abychom si nějak podělili karty :-). Zatím ještě nemáme kompletní playsety všech karet, tak musíme i trochu improvizovat. Ale právě v tom je to kouzlo co nás vrací do našich karetních začátků, kde člověk musel hrát s tím co měl :-). Co se výběru balíčku týče, zatím jsem se snažil poskládat pokaždé něco jiného, ale obecně mám nejradši aggro balíčky a kontrolům nebo kombům moc neholduji.

Jaké karty máš nejraději a proč? Jaké jsou tvé oblíbené barvy?
Z toho, že mám rád aggro balíčky jsem si proto oblíbil dvojici Chara-dinových commonek – Děsivého zplozence a Svalnatého zplozence. Dobře se doplňují a oba, pokud na ně soupeř neodpoví, můžou rozhodnout o celé hře.
Moje nejoblíbenější barva je Chara-din. Už kdysi jsem miloval dvojici rychlých bijců – Moladův duch a Prokletý murgat. Jako druhá by se asi umístila Sheran, matka přírody a její potvůrky s jedem 🙂

Hrával jsi Wastelands i v pravěké době? Jak tvé hraní probíhalo před léty a jak vnímáš rozdíly?
Svůj vztah k pravěkým Wastelands jsem už v kostce popsal, ale trošku to rozvedu. Když jsme si na gymplu se spolužáky Wastelands poprvé koupili, tak jsme samozřejmě z Legendy už nějaké balíky znali, ale karty jsme měnili jen mezi sebou a taky naše první balíčky tomu odpovídaly :-). Postupně nás to přestávalo bavit a vraceli jsme se k Magicu nebo k Pokémonu. Když jsem později začal jezdit na magicové turnaje do Ostravy, tak jsem se s Wastelands setkal znovu. Turnaje hráli často bývalí wastelandáři a někdy byly turnaje v Magicu a ve Wastelands pořádány najednou ve stejné herně. Znovu jsem po Wastelands začal pokukovat, protože se mi ta hra vždycky líbila, a když jsem dostal možnost odkoupit tu sbírku jak jsem už zmiňoval, tak jsem moc neváhal. Jezdil jsem pravidelně a díky toho se i kvalifikoval na Mistrovství republiky, což byl v té době můj sen se toho turnaje zúčastnit. Bohužel to bylo i celkově poslední mistrovství, potom se komunita kolem Wastelands rozpadla i já je přestal zase hrát. Karty jsem nerozvážně prodal na aukru 🙁

Co říkáš na připravovanou sadu Věčnost?
Moc toho o ní nevím. Snad jen, že by měla obsahovat nějaké reprinty oblíbených a chtěných karet jako například Síla Slabého a že bude obsahovat nové verze Avatarů. Nechám se překvapit.

Je něco co bys uvítal nebo zlepšil na práci českých vydavatelů hry směrem k samotným hráčům?
Myslím si, že na to v jakých podmínkách a v jaké konkurenci Wastelands dnes vychází, tak vydavatelé odvádí výbornou práci. Jak po stránce propagace hry, tak i například staráním se o turnajové dění. Doufám, že se ke hře dostanou i nějací nováčci. Teď je navíc možnost nechat si poslat DEMO zdarma. Jako jedno z mála nešťastných rozhodnutí, vidím to, že jsou na turnajích povoleny staré karty. Chápu, že většinou se oproti novým nechytají, a že je to příjemné pro veterány, kteří je doma vyhrabali ze skříní :-). Ale v dnešní době se prakticky nedají sehnat a ani neexistuje nějaká oficiální databáze, aby se s nimi mohli noví hráči aspoň seznámit. Představte si nováčka na jeho prvním turnaji, jak na něho někdo vytáhne kartu, o které nikdy neslyšel ani neví, že existuje. Asi ho to k návštěvě dalšího turnaje nenaláká.

 

Bleskovky:

Nejoblíbenější generál?
Obecně generály moc rád nemám, jejich power level je dost rozdílný. Na casual hraní bych to pochopil, ale turnaje by mohly být bez nich 🙂

Nejoblíbenější karta?
Děsivý zplozenec + Svalnatý zplozenec.

Nejoblíbenější bůh?
Chara-din.

Karta, proti které nerad hraješ?
Všechny karty akcelerující kouzelné body.

Karta, která by měla dostat ban? 🙂
Generálové (především Archaix), karty akcelerující manu (Velkolepý památník, Lektvar many, Zhmotnění energie…)

Největší úspěch?
Žádný velký úspěch nemám, jsem převážně casual hráč hrající pouze lokální turnaje. Snad jen účast na jednom magicovém PRO TOURU loni v Honolulu, kde jsem se kvalifikoval přes Magic Online 🙂

Je něco co bys chtěl vzkázat čtenářům Wastelands.cz na závěr?
Čtenářům, kteří Wastelands ještě nezkusili bych doporučil si poslat o DEMO balíček zdarma (třeba je hra chytne) a aby se třeba přišli podívat na nějaký turnaj jak to chodí. Wastelands komunita je hodně přátelská a určitě jim ráda pomůže.

 

Děkuji ti za tvé odpovědi a čas a přeji ti hodně štěstí a úspěchů nejen ve světě Wastelands! 🙂